• Dārza darbi februārī: puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    7. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Mēnesis tīrīšanai un kārtošanai! Jā, tieši tik vienkārši – izmanto to, ka laukā vēl sniegs (varbūt) un auksts, lai iztīrītu un dezinficētu siltumnīcu, pagrabu, noliktavas, kastītes, podus, jo šomēnes visi spēki jāvelta, lai sagatavotos pavasarim! Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.
    • Ir laiks papildināt dārznieka arsenālu – instrumentu klāstu, balkona kastes, iekaramos podus, substrātu augu stādīšanai, cimdus dārza darbiem, etiķetes sējumu marķēšanai, marķierus etiķešu rakstīšanai. 
    • Ja janvārī iesētas dažādas puķes ar ilgu dīgšanas termiņu, jāseko līdzi tam, lai mazos dīgstus laikus pamanītu un neļautu tiem izstīdzēt. Jāatceras par papildu apgaismojumu!
    • Ja ir izveidojušies puķu sēklu krājumi, pārbaudi to dīgtspēju. Uz mitras salvetes uzliec nelielu daudzumu sēklu, no virspuses piesedz ar mitru salveti un ievieto kārbiņā, lai vieglāk uzturēt mitrumu. Novieto 20–24 grādu temperatūrā. Dzīvām sēkliņām drīz vien parādīsies dīglīši. Protams, visas jāsamarķē. Kad noskaidrots, kuras sēklas derīgas, sakārto kastītē pa mēnešiem, kuros sēkliņas sēt.
    • Februāra beigās lielākos podos jāpārstāda telpaugi, kuri piesakņojuši pilnus līdzšinējos traukus. 
    • Pēdējais brīdis gaismā novietot hipeastru sīpolus, iestādīt jaunā kūdras substrātā pārzieminātos begoniju gumus, apgriezt toveraugus. 
    • Pelargonijas, fuksijas, hēbes, lantānas, mandevilas, bugenvilejas un citus vasaras sākumā laukā novietojamos augus pēc ziemas apgriez līdz vienam vai diviem pumpuriem katrā jaunajā dzinumā un arī pārstādi svaigā substrātā vai vismaz papildini vai daļēji nomaini veco. Kad parādās pirmās jaunās lapiņas, reizi nedēļā mēslo ar vāju mēslojuma devu. Šim nolūkam noderēs gan telpaugu mēslojums, gan šķīstošais mēslojums Kristalons, kam devas norādītas uz iesaiņojuma. Vēl vismaz mēnesi derēs mēslojums ar lielāku slāpekļa devu (N). Tikai seko līdzi šķidro mēslojumu derīguma termiņam. Ja substance mainījusi krāsu, veidojas nogulsnes, tad to labāk augu mēslošanai nelietot.
    • Jālūko speciāls mēslojums orhidejām, kaktusiem un sukulentiem!
    • Pārbaudi siltumnīcu un salabo to, kas pa ziemu sabojāts, – stikli, plēves, durvis, logi vēdināšanai. Ja to apkurini, var turpināt sēt dažādas viengadīgās puķes – petūnijas, verbēnas, vasaras dālijas, portulakas, puķu tabaku u. c.
    • Pārskati ziemošanai noliktos gladiolu sīpolus, dāliju gumus, kannu sakneņus un laikus aizvāc bojātos. 
    • Ja rudenī traukos un kastēs sastādīti pavasarī ziedošie sīpolaugi (krokusi, tulpes, narcises, hiacintes, muskares u. c.), tos var novietot gaismā un siltumā. Lai visi sīpoli neuzziedētu uzreiz, to dara pakāpeniski – siltumā novieto tikai dažus traukus ar sīpoliem. Nelielā dekoratīvā podiņā iestādīta, plaukt sākusi puķe būs arī jauka dāvana.
    • Ja dārzs jau bez sniega, jāpalūko, kā klājas ziemcietēm, kuru lapas saglabājas arī ziemā. Bojātās lapas jānoņem (ziemziedēm, heihērām), ja vajadzīgs, jāpiesedz no saules, kas gan vēl nav necik dāsna. Zāļveida ziemcietes apgriež tikai tādā gadījumā, ja starp pērnā gada stiebriem parādījušies jauni dzinumi.
    • Tā kā mūsu platuma grādos raksturīgi nepastāvīgi un mainīgi laikapstākļi, februāra beigās mēdz parādīties sīpolpuķu jaunie lakstiņi. Tie gaida papildmēslojumu krāšņai ziedēšanai, tādēļ svarīgs būs mēslojums, kas līdztekus slāpeklim (N) satur arī fosforu (P) un kāliju (K) – veselībai!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē