• Dārza darbi aprīlī: puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Klāt aprīlis, un sākas aktīva darbošanās puķu dārzā. Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.
    • Ja tas vēl nav izdarīts, ir pēdējais laiks nogriezt visus vecos puķu un dekoratīvo zāļu lakstus. 
    • Aktīvā saule vēl var apskādēt aslapu flokšus, tāpēc egļu zaru piesegumu aizvāc pakāpeniski.
    • Vasaras puķu stādījumiem jāsagatavo augsne, iestrādājot vai nu organisko mēslojumu, vai minerālmēslus. Ilgstošās iedarbības mēslojumus atstāsim tam laikam, kad vasaras puķes tiks izstādītas dārzā. Tai pašā laikā šo mēslojumu var iestrādāt ziemciešu stādījumos, viegli izkaisot starp augiem un ierušinot augsnē. Ja pēc tam nelīst lietus, augsne jāsalej.
    • Mēneša vidū saulainās dienās saulītē izliek gladiolu sīpolus – tas palīdz iznīcināt slimību izraisītājus. Bojātos sīpolus iznīcina. Ja augsne aprīļa beigās iesilusi līdz 10 grādiem, gladiolu sīpolus var izstādīt dārzā, pirms tam tos kodinot kālija permanganāta šķīdumā.
    • Laiks izcelt dienas gaismā dāliju, kannu gumus. 
    • Dali un pārstādi rudenī ziedošās ziemcietes, kuru ceri sasnieguši pārāk lielu apjomu vai arī veido mazāk ziednešu. Ja nav vēlmes rakt laukā visu ceru, bet gribas kādu skaistas šķirnes stādu iestādīt citā vietā, no cera atraus augsni un ar asu nazi izgriez jaunos dzinumus ar sakņu gabaliņu. Griezuma vietu cerā apkaisi ar kokogļu pulveri un pieraus augsni, bet izgrieztos gabaliņus saliec substrātā iepriekš sagatavotā kastītē. Kad mazie audziņi kārtīgi sasakņojušies, tos izstādi paliekošā vietā. Neiekaltē! Tā var pavairot astilbes, ziemasteres, skarainos flokšus, Japānas anemones, sudrabsveces, darmeras, rodžersijas, Virdžīnijas veronikas, veronikas u. c. Pat peonijas, tikai līdz ziedēšanai būs jāgaida ilgi.
    • Ja radusies vēlme veidot jaunas puķu dobes, tās atzīmē ar mietiņiem un auklu, veidojot vēlamo konfigurāciju. Augsni sastrādā vismaz pusotras lāpstas dziļumā, to apvēršot un apakšā atstājot zālaino velēnu, izlasi nezāļu saknes, iestrādā minerālmēslus vai kompostu. Īpaši svarīgi atbrīvot augsni no daudzgadīgo nezāļu saknēm – vārpatas, gārsas u. c.
    • No augsnes lien laukā peoniju lakstiņi. Kad tie paaugušies līdz 10 cm, miglo pret pelēko puvi ar preparāta Switch šķīdumu.
    • Rozēm pakāpeniski noņem piesegumu, pārbaudi dzinumus un brūnos, aizlūzušos nogriez. Atraus pieseguma mulču vai uzbērto augsni. Tā kā vēl iespējamas spēcīgas salnas, jābūt gataviem rozes piesegt. Šim nolūkam nav nekā labāka par egļu zariem vai džutas audumiem, kas ir gaisa caurlaidīgi un neveido kondensātu kā plēve un agroplēve.
    • Aprīlis ir laiks, kad ar zālainajiem un koksnainajiem spraudeņiem pavairo pārzieminātās pelargonijas, fuksijas, nokarenās petūnijas, kampšus, vistērijas, eņģeļtaures u. c. Tie, kuriem ir vieta, jau laikus var piestādīt puķu kastes un iekaramos traukus jaunajai sezonai.
    • Aprīļa sākumā sēj asteres, vasaras flokšus, lauvmutītes, celozijas, puķu zirņus, neļķes dēstu audzēšanai, bet mēneša beigās vēl ir pēdējais brīdis, kad siltumnīcā iesēt samtenes, amarantus, ipomejas, salmenes. 
    • Viengadīgo puķu sējumus labāk vēl paturēt telpās, lai uzturētu vienmērīgu temperatūru ap 15 grādiem.
    • Sēj ziemcietes, kas uzziedēs nākamajā gadā: ozolītes, salvijas, saulkrēsliņus, meža un klinšu anemones, liatres, zāļlilijas, armērijas, delfīnijas, doronikas, agastahes, ibēres, zobenlapu staģes. Šos sējumus labāk novietot neapkurināmā siltumnīcā, lai sala naktīs neciestu jaunie dīgsti. Optimālā temperatūra ir 10–16 grādu, taču ziemciešu sēklas sadīgs arī zemākā temperatūrā, tikai tam būs nepieciešams nedaudz ilgāks laiks. 
    • Aprīļa beigās šo augu sēklas var sēt arī sastrādātā dārza augsnē, kas attīrīta no nezālēm. Lai veicinātu sēklu dīgšanu, sējumiem izmanto lecektis vai arī dobes pārsedz ar agrotīklu un dienā atsedz. Galvenais labam rezultātam – uzturi sējumus vienmērīgi mitrus un neiekaltē!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē