• Sienu krāsošanas gudrības

    Māja
    Dari Pats
    3. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marco Verch, Flickr.com
    Sienām paredzēto ūdens emulsijas (dispersijas) krāsu ir iespējams tonēt, toņu palete ir visai plaša, un tas paver iespējas īstenot jebkuru ieceri. Tiesa, labs rezultāts būs tikai tad, ja krāsošanas virsma būs ideāli gluda, jo atšķirībā no tapetēm krāsa nepilnības nenoslēpj. Konsultē Arvis Beņislavskis, uzņēmuma RB & BBūvnieks projektu vadītājs.

    Kas tev būs vajadzīgs

    Instrumenti

    • trauks
    • ota
    • krāsas maisītājs
    • līmlente
    • celtniecības trepes
    • plēve apsegšanai

    Materiāli

    • grunts Tiefengrund
    • krāsa

    Kā izvēlēties rulli krāsošanai?

    Vispirms jāpievērš uzmanība krāsošanas ruļļa iesaiņojumam vai veikala plauktiem, kuros sakārtoti ruļļi, – arī tur mēdz būt norādes, kādiem krāsošanas darbiem rullis paredzēts. Jāsaprot, vai nepieciešams panākt gludu sienas krāsojumu vai arī krāsojumu ar nelielu faktūru.

    Pērkot kvalitatīvu rulli, arī krāsu varēs uzklāt vienmērīgi, turklāt rulli pēc tam var rūpīgi izskalot, izžāvēt, un tas būs derīgs arī nākamajam remontam. Ja krāsošanas darbi ilgst pāris dienu, rulli var nemazgāt, bet gan ielikt polietilēna maisiņā, lai neizžūst.

    Sienu sagatavošana krāsošanai

    Svarīgāks par krāsu

    Segtspēja

    Šo īpašību nodrošina speciāla piedeva krāsā – jo tās ir vairāk, jo krāsas segtspēja ir labāka. Tiesa, līdz ar to krāsa būs arī dārgāka. Bet! Pirkt vislētāko krāsu neatmaksājas – lai iegūtu viendabīgu krāsojumu, krāsa noteikti būs jāklāj vairākās kārtās, tātad – patēriņš radīs izdevumus, kas var izrādīties gluži tādi paši, kā iegādājoties dārgāku krāsu ar labāku segtspēju. Lai pastiprinātu segtspēju lētākai krāsai, pirms krāsošanas siena jāapstrādā ar baltu grunti. Bet, ja siena ir jauna (ģipškartons vai apmetums), lai iegūtu īsto krāsas toni, tā būs jākrāso vismaz divas reizes.

    Patēriņš

    Parasti uz krāsas kārbas ir ražotāja norāde par to, cik kvadrātmetriem attiecīgais krāsas tilpums ir paredzēts (tas tiek minēts ar rezervi). Taču jāņem vērā, ko tieši plānots krāsot. Ja, piemēram, tās ir krāsojamās tapetes, tad krāsas patēriņš būs lielāks, jo tapešu virsma parasti ir reljefa. Nelielas korekcijas krāsas patēriņā var ieviest arī krāsošanas rullis, ja izvēlēts tāds, kas veido faktūru.

    Tonēšana

    Izvēloties toni, jāatceras, ka krāsu paletē tas redzams ļoti nelielā laukumā, tādēļ ir svarīgi spēt iztēloties, kā šis tonis izskatīsies uz sienas lielā laukumā – nereti rezultāts pārsteidz un siena izrādās krietni tumšāka, tādēļ labāk krāsu izvēlēties par vienu toni gaišāku. Otrs variants – iejaukt izvēlēto toni neliela tilpuma kārbā un mājās to izmēģināt uz sienas, jo arī konkrētās telpas apgaismojumam ir nozīme un tā pati krāsa var izskatīties citādi.

    Ko nozīmē krāsas numurs?

    Tas raksturo krāsas noturību pret mitrumu un arī spīdīguma pakāpi. Mitruma noturīgāka krāsa ir vieglāk kopjama, tādēļ to izvēlas telpās, kurās sienas ātrāk nolietojas. Piemēram, griestiem parasti izmanto matētu krāsu Nr. 3, istabas sienām – Nr. 7, bet koridorā jau vajadzētu Nr. 20, lai nepieciešamības gadījumā sienu var notīrīt, nenoberžot krāsu. Jāņem vērā, ka spīdīgāka krāsa vairāk izceļ sienas defektus.

    Darba gaita

    1. Ar līmlenti aplīmē durvju aplodas, grīdlīstes, logu ailas (vai logu rāmjus). Elektrības rozetes un slēdžus arī var rūpīgi aplīmēt, taču prātīgāk būtu tos noņemt.
    2. Krāsu kārbā rūpīgi izmaisa, lai tā ir vienmērīga.
    3. Ar otiņu nokrāso vietas, kur ar rulli nevar piekļūt, – ap radiatoru, virs grīdlīstēm, stūros utt.
    4. Ielej krāsu traukā, sausu rulli piesūcina ar krāsu, uz trauka malas izrullē, lai nepil, un ķeras pie krāsošanas.
    5. Sienu sāk krāsot no augšējā stūra uz leju. Jāraugās, lai rullis neatstāj svītras un krāsojums ir viendabīgs.
    6. Pēc pāris stundām var klāt vēl vienu krāsas kārtu.
    7. Celtniecības līmlente jānoņem tūlīt pēc krāsošanas pabeigšanas. Ja tā piekalst, tad plēšot nāk līdzi arī krāsas kārtiņa.
    8. Ja vienu sienu veido kā akcenta sienu un krāso citā, tumšākā tonī, līmlente uz jau nokrāsotām un labi nožuvušām sienām jālīmē ļoti rūpīgi, precīzi stūrī, stingri piegludinot maliņu, lai tumšākā krāsa neizsūcas pa spraugām.
    9. Izmazgā otu un rullīti – tie noderēs nākamajā reizē

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē