• Moderni un dabiski! Vaska drāniņa produktu uzglabāšanai

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Ar vasku piesūcināts audums mūsdienās kļuvis par modīgu, dabisku alternatīvu pārtikas plēvei vai folijai. To pagatavot ir ļoti vienkārši.

    Ar vasku piesūcinātajā drāniņā var ietīt visu to pašu, ko tinam un uzglabājam pārtikas plēvē: sieru, maizi, dārzeņus, augļus un garšaugus. To var izmantot arī kā vāku bļodai, burkai vai pudelei. Šādi ietītu ēdienu var gan uzglabāt ledusskapī, gan paņemt līdzi, ja paredzēts ēst ārpus mājas. Ēdiens vaska drāniņā neizžūst.

    !Svarīgākais tās gatavošanā ir izmantot 100% dabisku vasku. Nedrīkst izmantot parafīnu un sojas vasku.

    Nepieciešams

    * Plāns 100% kokvilnas audums, var izmantot lietotus palagus, kreklus, gultasveļu.

    * Dabiskā bišu vaska šūna 40 × 25 cm lielumā vai apmēram 100 g smags vaska gabaliņš – no šāda vaska daudzuma var izgatavot 5–6 lupatiņas.

    * Cepamais papīrs.

    * Rīve.

    * Gludeklis.

    * Pārtikas flomāsters, ja uz auduma grib kaut ko uzrakstīt.

    * Priekšauts, lai nenosmērētu apģērbu.

    Dara tā

    1. No kokvilnas auduma izgriež četrstūrainu gabaliņu – tik lielu, cik vajadzīgs ietinamajam pārtikas produktam vai traukam, kam plānots drāniņu pārklāt. Viens no praktiskākajiem izmēriem ir 28 × 28 cm.

    2. Uz gludināmā dēļa uzklāj cepamo papīru. Tam jābūt lielākam nekā audumam – vismaz 3 vai 4 cm katrā malā –, lai, vaskam kūstot un tekot, nenosmērētu darba virsmu.

    3. Uz cepamā papīra uzklāj audumu. Ja vēlas, šajā brīdī uz auduma var arī kaut ko uzrakstīt. Uz auduma vienmērīgi saliek vasku. Ja vasks ir plāksnē, to sadrupina nelielos gabaliņos. Ja gabalā – sarīvē. Labāk izmantot rīvi, ko gatavošanā vairs nelieto, jo vasku notīrīt ir grūti.

    4. Kad vasks uzbērts, uzklāj cepamo papīru un sāk gludināt. Lai vasks uz auduma izlīdzinātos un izkustu vienmērīgi, jāgludina ar lēnām un mierīgām kustībām. Gludekli noregulē uz karstāko temperatūru.

    5. Kad vasks izkusis, lieki nevilcinoties, noņem virsējo cepamo papīru un, pieturot apakšējo cepamo papīru, noņem audumu. Tas jādara ar abām rokām – pieturot pie auduma stūrīšiem. Ērti darboties divatā – viens pietur cepamo papīru, otrs noņem audumu.

    6. Audumu apskata pret gaismu. Ja vaska pietiek, audumu, turot rokās, nožāvē minūti.

    7. Ja redzams, ka kādā vietā ticis mazāk vaska, audumu liek atpakaļ uz cepamā papīra. Tukšajās vietās papildina vasku, virsū atkal liek cepamo papīru un gludina.

    8. Vaska drāniņas malas apgriež ar parastajām vai ar robotajām šķērēm. Lai produktu būtu vieglāk ietīt, drāniņu ieteicams saņurcīt rokās. Var veidot arī dažādas tūtiņas, īpaši tad, ja paredzēts iesaiņot ko birstošu, piemēram, riekstus.

    Kā kopt?

    Labi kopta vaska lupatiņa kalpos aptuveni gadu. To var mazgāt aukstā ūdenī, var izmantot arī saudzīgu trauku mazgājamo līdzekli. Pēc mazgāšanas lupatiņa jānožāvē. To nevar mazgāt ar spēcīgiem trauku mazgāšanas līdzekļiem, kā arī veļas vai trauku mazgājamā mašīnā. Tajā nebūtu ieteicams uzglabāt svaigu gaļu un zivis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē