• Kā pareizi nokrāsot griestus?

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. marts, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: David Mulder
    Lai paša spēkiem pārkrāsotu griestus, vajadzēs daudz pacietības un rūpības. Lai šo darbu veiktu kvalitatīvi, mums palīdzēs meistars Jānis Krievs, būvmeistars no DELTA URBAN. Mācījies Rīgas Būvamatniecības vidusskolā.

    Darbarīku un materiālu minimums

    • mazais rullītis (apmēram 7 cm garš, bet vislabāk izvēlēties tieši stūriem paredzēto rullīti)
    • lielais rullītis (vislabāk robežās no 20 līdz 28 cm)
    • krāsu vanniņa (kas atbilst izvēlētā ruļļa izmēram)
    • kāts, kuram piestiprināt rulli, vai kāpnespapīra līmlente (vidēji 5–6 cm plata)
    • griestu krāsa

    Ko derīgi zināt, ķeroties pie darba

    Kādu krāsu izvēlēties?

    Populārākā un labākā ir krāsa uz ūdens bāzes, jo tā viegli klājas un nesmird, parasti arī neizraisa alerģisku reakciju. Ja griesti ir slīpi un viegli aizsniedzami, tad ieteicams izmantot mazgājamo krāsu, lai no virsmas varētu nomazgāt netīros traipus, ko radījuši pirkstu nospiedumi, bērnu krītiņi vai putekļu līnijas no plauktiem. Mazgājamā krāsa ir dārgāka nekā parastā, tāpēc, ja griesti ir neaizsniedzami, var pirkt vienkāršo krāsu.

    Viens no svarīgākajiem krāsas kvalitātes kritērijiem ir cena, jo ļoti lēta krāsa liks vilties un griestus galu galā var neizdoties nokrāsot.Lai zinātu, cik daudz krāsas vajag, vispirms jānomēra platība. Rēķinies, ka vidējais krāsas patēriņš vienai krāsošanas kārtai ir 1 litrs astoņiem kvadrātmetriem.

    Vai var neizmantot krāsu vanniņu un rulli mērkt bundžā?

    Lai iegūtu labu rezultātu – nē, nevar. Jo pa vanniņas rievoto daļu notek visa liekā krāsa un rullītis krāsu uzsūc vienmērīgi. Ja rullīti iemērc tieši bundžā, jau ceļot pret griestiem, nolīs daudz krāsas. Savukārt vietā, kur pirmo reizi rullītis skars griestu virsmu, būs liels krāsas pleķis, kuru vairs nevarēs kārtīgi izlīdzināt.

    Kas jāizdara pirms griestu krāsošanas?

    Pirmkārt, jānoklāj mēbeles un grīda ar plēvi. Pārliecība, ka nekas netiks nosmērēts, ir aplama, jo rullējot rodas mikrolāsītes, kas izšļakstās pa visu telpu. Ja krāsu nenomazgā uzreiz, vēlāk to notīrīt ir gandrīz neiespējami. Otrkārt, jāsaprot, kādi ir griesti: jauni – tikko nošpaktelēts rīģipsis –, vecie, ar krītu apmestie paneļu griesti vai griesti, kas apsisti ar plāksnēm vai nolīmēti ar tapetēm. Tikko nošpaktelētus un ar tapetēm nolīmētus griestus krāso uzreiz (tapetes pārslauka ar mitru lupatiņu, lai atbrīvotu no putekļiem).

    Ar plāksnēm apsistiem jāaizšpaktelē naglu un savienojumu vietas, bet, ja griesti apmesti ar krītu, tas jāsamitrina un jākasa nost ar špakteļlāpstu. Kad krīts nokasīts, griestus noberž ar mitru, asu sūkli. Tos nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt ar ziepjūdeni, kā reizēm dzirdēts, jo no ziepēm paliek kārtiņa, pie kuras slikti turas grunts un griestu krāsa.

    Kad griesti tīri, no lielākajām plaisām ar papīra nazīti izkasa putekļus un visu, kas drūp, citādi špaktele neturēsies un plaisa kļūs lielāka. Aizšpaktelē lielākās plaisas, virs kurām kā ielāpu uzklāj sietiņu. Ja lielākā daļa griestu ir plaisās, nepieciešama armēšana. Lai pamanītu pat vismazākās švīkas, vislabāk no sāna pielikt prožektoru vai jaudīgu lukturīti.

    Kļūda ir domāt, ka mazās švīkas varēs aizpildīt ar krāsu.

    Nevarēs, pēc krāsošanas katra būs redzama. Viss, kas ir nošpaktelēts, obligāti jānoslīpē. Ideālā gadījumā jāizmanto smilšpapīrs Nr. 180, bet nevajadzētu ņemt raupjāku par Nr. 120, jo paliks švīkas. Kad nošpaktelēts un noslīpēts, griesti jānogruntē.

    Cik svarīga ir gruntēšana?

    Īsā atbilde būtu – ļoti. Jo grunts iesūcas griestu virsmā un tie kļūst viendabīgi. Grunts uzdevums ir nodrošināt, lai krāsa vienmērīgi iesūcas griestos. Tāpēc tieši grunts ir tā, kas lielā mērā nosaka krāsojuma rezultātu. Lai pārbaudītu grunts kvalitāti, pēc gruntēšanas ar plaukstu jāpārvelk virsmai. Ja uz plaukstas ir puteklīši, grunts ir slikta.Papīra lentes nozīme.

    Vai var bez tās iztikt?

    Pat krāsojot ar māksliniecisku precizitāti, krāsa nopilēs. Tāpēc, lai pasargātu virsmas, kas nav jākrāso, jāizmanto speciāla papīra lente. Nopērkamas dažādu platumu līmlentes, bet, ja vajag nosegt lielāku laukumu, nekā ļauj lentes platums, to liek vienu blakus otrai. Lente jāpielīmē kārtīgi, lai nepaliek gaisa burbulīši, jo tajos var ietecēt krāsa. Drošības labad pēc uzlīmēšanas ar pirkstiem jāizlīdzina negludumi.

    Vai ir vienalga, kādu papīra līmlenti izvēlas?

    Ne gluži, jo ir līmlentes, kas ļoti stipri pielīp virsmai, tāpēc, tās noplēšot, var noplēst arī daļu no tapetēm vai sienas krāsojuma. Visvienkāršākais padoms: jo dzeltenāka līmlente, jo stiprāk tā pielīp. Tomēr veikalā ieteicams nevis pašam no plaukta paņemt līmlenti, kas patīk, bet pajautāt pārdevējam, kura vislabāk derēs konkrētajam darbam.

    Kā pareizi krāsot?

    Krāsošana jāsāk ar mazo rullīti un virzienā no loga puses. Ja istabā ir vairāki logi, tad jāsāk krāsot no tā, kurš dod vairāk gaismas: tā būs mazāk redzami krāsošanas negludumi, ja tādi gadīsies. Ar mazo rullīti krāso vietas, kur ar lielo nav iespējams tikt klāt. Sāk krāsot no loga puses un vienas istabas malas, vienā piegājienā jācenšas nokrāsot veselu līniju. Jāstrādā ir rūpīgi, taču gana ātri.

    Nedrīkst pieļaut, ka krāsa nožūst, jo nožuvušās līnijas būs redzamas. Rullim visu laiku jābūt mitram, to nevajag izrullēt sausu.Lai rezultāts būtu labs, virsma jākrāso divreiz. Otrreiz krāso, kad pirmā krāsas kārta nožuvusi. Otrreiz krāsot ir grūtāk, jo vairs nav tik viegli saskatāmas jau nokrāsotās slejas. Tāpēc jābūt vērīgam un jāpieskata, lai visi griesti ir noklāti ar otro krāsas kārtu. Jāvēro nokrāsotā sleja: svaiga tā ir mitra un nedaudz spīd. Ar pirkstiem mitrumu nav ieteicams pārbaudīt, jo var palikt pirkstu nospiedumi.

    Tipiskākās krāsošanas kļūdas

    • Virsma nav nogruntēta.
    • Lai izvēdinātu krāsas smaku, saimnieki atstāj atvērtus logus – gaiss it kā aprauj krāsu, līdz ar to rodas švīkas, kuras pēc tam nevar izlīdzināt.
    • Krāsa nav labi izmaisīta.
    • Pēc krāsošanas pamanītās švīkas tiek piekrāsotas ar otu. Labojumu vietas kļūst īpaši labi redzamas.

    Knifiņi vieglākam darbam un labākam rezultātam

    • Slīpējot griestus, smilšpapīrs jāliek uz klucīša, nevis jāaptin ap roku: lai nerastos rievas un negludumi, virmai jābūt taisnai. Jāslīpē ar apļveida kustībām.
    • Lai ietonētu griestus pirms krāsošanas, var izmantot gruntskrāsu vai gruntij pievienot mazliet baltās krāsas. Tad var pietikt ar vienu krāsošanas reizi.
    • Lai nebūtu jākāpelē pa kāpnēm, krāsošanas rullīti var piestiprināt pie slotas kāta, aptinot ar papīra līmlenti.
    • Krāsu var samaisīt ar koka mietiņu, bet visērtāk – ar akumulatora urbjmašīnu, kurai pievieno speciālu krāsas maisīšanas mikseri.
    • Pirms krāsošanas jāaizver visi logi un durvis, lai nebūtu caurvēja, citādi krāsa nožūs pārāk ātri, un tas nav labi. Vēlams arī, lai telpā nebūtu par karstu. Lai telpā būtu mitrāks gaiss, var izmazgāt grīdu ar slapju lupatu un, kad viss noklāts ar plēvēm, salikt istabas stūros mitrus palagus vai dvieļus.
    • Vislabāko rezultātu var iegūt no divreizējas krāsošanas. Ja pēc pirmās krāsas kārtas uz griestiem redzami gaiši plankumi, tumši punktiņi, noteikti jākrāso otrreiz. Un jākrāso visi griesti, nevis tikai kāds laukums, jo tas būs redzams kā ielāps.
    • Ar lielo rulli nav ieteicams krāsot ļoti tuvu pie sienas, jo tā plastmasas malas vai dzelzītis var saskrāpēt sienu.
    • Nedrīkst krāsot haotiski, kā mazgājot grīdu. Visas nomaldījušās līnijas būs redzamas.
    • Labākam rezultātam rullītim jābūt ar vidēji garu plūksnu un mīkstam, tas nevar būt gluds kā sūklis, jo ar tādu var krāsot tikai perfekti gludus griestus. Rullītim jābūt tīram. Ja gadījies, ka tas nokrīt, uzreiz jānomazgā, lai netīrumi nepieliptu pie griestiem. Var nemazgāt rullīti pēc pirmās krāsošanas reizes, bet ielikt to vanniņā un visu aptīt ar pārtikas plēvi, lai rullītis neapkalst.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē