• Flīzēšana — kā pareizi to darīt?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Retā mājā iztiek bez keramikas flīžu seguma. Ja ne citur, tad vismaz vannasistabā tās, visticamāk, ir. Ieklāt flīzes nav ne pārlieku sarežģīti, ne laikietilpīgi, lai saimnieks to nevarētu paveikt saviem spēkiem. Konsultē Arvis Beņislavskis, uzņēmuma RB & BBūvnieks projektu vadītājs

    Ja šī ir pirmā flīzēšanas reize, prasmi ieteicams apgūt, izvēloties nelielu laukumu bez caurulēm, elektrības kontaktiem un citiem objektiem, kas sarežģī darbu. Tā kā sienas un grīdas flīzēšana būtiski neatšķiras, var ķerties pie jebkuras virsmas.

    Kas tev būs vajadzīgs

    Instrumenti

    • Flīžu līmes maisītājs
    • Sūklis
    • Dimanta urbis
    • Špakteļlāpsta
    • Robota flīžu līmes lāpstiņa
    • Silikona pistole

    Materiāli

    • Flīzes
    • Krustiņi
    • Silikons
    • Šuvju špaktele
    • Flīžu līme
    • Koka līste vai metāla profils pirmās rindas nostiprināšanai

    Cik daudz vajag?

    Saprātīgi būtu vispirms doties uz veikalu, izvēlēties flīzes un noskaidrot vienas flīzes izmērus. Pēc tam jāizmēra laukums (siena vai grīda), ko vēlies flīzēt. Ja tas ir neliels, piemēram, virtuves siena starp darba virsmu un skapīšiem, labāk aprēķināt nevis kvadrātmetrus, bet cik flīžu pēc skaita būs nepieciešams. Lai noskaidrotu, cik pilna izmēra flīžu šajā laukumā var izlikt un cik būs jāpiegriež, flīzējamais laukums jāuzzīmē uz papīra.

    Tad jāizlemj, kā labāk sākt flīzēt – no vienas malas vai no vidus. Parasti flīzēšanu sāk no vidus, lai abās malās piegrieztu vienāda lieluma flīzes daļas. Bet, ja, piemēram, laukuma noflīzēšanai vienā rindā vajag 10 pilna izmēra flīzes un vēl pāris centimetru, tad būs jāsāk no vienas malas ar pilnu flīzi, nevis no vidus, jo mēģināt piegriezt un pielīmēt katrā malā pa centimetram flīzes nav ne saprātīgi, ne glīti.

    Virsmas sagatavošana

    Pirmais noteikums – virsmai, kuru plāno flīzēt, jābūt gludai, tīrai no putekļiem, krāsas paliekām un taukvielām. Tātad, ja flīzē sienu pie plīts, tā vispirms kārtīgi jānotīra. Uz koka grīdas ieteicams uzskrūvēt ģipškartonu, tad uzklāt hidroizolāciju – speciālu mastiku, kas veido ūdens necaurlaidīgu slāni, – un tikai tad flīzēt.

    Uz betona grīdas vispirms vajadzētu uzliet izlīdzinošo masu, ar speciālu adatu rullīti izdzīt no tās gaisu un ļaut nožūt. Tad uzklāj hidroizolāciju, un var sākt flīzēt. Ja tā ir nevis vannasistabas vai dušas, bet virtuves vai priekšnama grīda, iespējams, hidroizolācijas slānis nav nepieciešams.

    Darba gaita – sienas flīzēšana

    Grīdas flīzēšana

    Grīdas flīzes parasti sāk līmēt no telpas tālākā stūra virzienā uz durvīm. Nereti dara tā: pirmajā dienā izliek visu laukumu, kurā der pilna izmēra flīzes, bet nākamajā dienā piegriež un pielīmē malas.Darba gaita neatšķiras: uz sagatavotas virsmas uzziež flīžu līmi, liek flīzes, starp tām – krustiņus.

    Ja rodas kāda neprecizitāte, flīzi var pabīdīt, jo vismaz 15–20 minūtes līme saglabā elastību. Pēc tam aizpilda šuves, mazgā flīzes. Vietās, kur savienojas grīda un siena, iespiež silikonu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē