• Darbi novembrī augļu un ogu dārzā

    Mulčēšana
    Valentīna Pole
    6. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Darbi augļu un ogu dārzā nebeidzas arī novembrī. Ko un kā pareizi darīt – iesaka Valentīna Pole, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūta pētniece.
    • Sausa augsne vienmēr sasalst ātrāk un dziļāk. Augi var izsalt, vislielākais risks augļaugiem aiziet bojā ir kailsalā. Tāpēc arī novembrī dārzs jālaista, lai cik dīvaini tas izklausītos.
    • Vari augļu kokus un krūmus mulčēt, taču atceries – NEKAD neliec mulču uz sausas augsnes! Pirms mulčēšanas augus kārtīgi salaisti, vienam krūmam vienmērīgi izlejot vismaz 20 litrus ūdens, bet lielākam kokam pat 50 litrus! Parasti mulča ir sausa, irstoša, un, uzlikta uz koka vai krūma saknēm, tā var izsūkt pēdējo mitrumu no augsnes!
    • Rudenī labāk atteikties no siena un salmu mulčas. Graudu paliekas un dažādu augu sēklas pievilinās dārzam grauzējus!
    • Pirms mulčēšanas vēlams tik galā ar daudzgadīgajām nezālēm – vārpatu, kosu, gārsu. Pretējā gadījumā tās izaugs mulčas slānim cauri, veidojot gandrīz neizkustināmu velēnu mulčas slāņa biezumā, kas ravēšanu padara teju neiespējamu.
    • Zemenes un avenes neiesaku mulčēt ar smalkajām zāģu skaidām. Vējš tās paceļ gaisā un iepūš zemeņu un aveņu ogās. Ogas no skaidām nav iespējams iztīrīt, tām vairs nav skata.
    • Ja nav paspēts, izgriez (un tas jādara obligāti!) noražojušos aveņu dzinumus. Tos var viegli atpazīt, jo ir daļēji vai pilnīgi nokaltuši ar atlobījušos mizu. Nekādā gadījumā neatstāj celmiņus! Pie saknēm var dzīvot kaitēklis aveņu stiklspārnis. Kad vizuāli pamanīti tā bojājumi – novītuši avenāji –, tad to ierobežot jau par vēlu.
    • Novembrī jāsāk domāt par augļu koku aizsardzību pret temperatūru svārstībām, kādas iespējamas februārī. Ļoti kraso svārstību dēļ (dienā plus 10, naktī mīnus 10 grādu) miza plīst. Brūces var pamanīt tikai vasarā, kad viss jau noticis, tāpēc vēlā rudenī vai siltā ziemā augļu koku stumbrus kaļķo. Nokaļķots stumbrs ir balts, neuzkarst, un temperatūru svārstības vairs nav tik draudīgas. Veikalos iegādājami gan jau gatavi maisījumi spainītī, gan pulverveida. Iesaku uz 5 l šī maisījuma pievienot līdz pat 50 g vara sulfāta (vitriola). Varš neļaus ziemot sēņu sporām uz stumbra. Ja kokiem miza vairs nav līdzena, šim maisījumam var pievienot kādu sauju rupjas smilts vai smalku granti – tas palīdzēs aizpildīt mizas plaisas.
    • Pirmo gadu kociņus var nekaļķot, bet izvēlies citu metodi – apsiešanu. Apsiet var gan ar agrotīkla strēmelēm, gan ar avīzēm, papīru, tapetēm, malas saspiežot kopā ar skavotāju. Var izvēlēties skujas, tās aizsargās arī no zaķiem un stirnām.
    • Lai iztraucētu kaitēkļu – smiltsērkšķu mušas, ķiršu mušas, ābolu tinēja, dažādu zāģlapseņu un tīklkožu  – ziemošanu, zem augļu kokiem un ap ogu krūmiem uzrušini apdobes. Nevajadzētu rakt ar lāpstu – tā var savainot augļu koku saknes.
    • Apgriez vīnogulājus. Novembra sākumā dzinumi jau ir pārkoksnējušies (vismaz pamata daļas). Atceries, ka vīnogas augļzariņus veido uz iepriekšējā gada dzinumiem!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē