• Brīvs no smakām — kā attīrīt lauku māju?

    Māja un Dārzs
    Elīna Zalāne
    14. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skaidrs, ka īsta lauku māja pēc vijolītēm nesmaržo. Tā arī nav jābūt. Taču cūkēdiena garaiņiem un citiem netīkamiem aromātiem nevajadzētu būt dominējošiem nevienā mājā. Tuvojoties pavasara ģenerāltīrīšanai, lūkojam, kā mitekli no netīkamajām smakām atbrīvot.

    Kur mājās mēdz ieperināties smakas?

    Jebkur! Ja gaisā regulāri virmos netīkami aromāti, laika gaitā tie iesūksies visur – ne tika aizkaros, paklājos un mēbelēs, bet pat blīvās grīdās un sienās. Nevēlamā buķete ir atkarīga no tā, ar ko mājinieki nodarbojas. Piemēram, lauku smakas avots, visticamāk, būs cūkēdiena vārīšana, krāsnis, kas mēdz piedūmot istabu, tam visam pa vidu vēl kāda pelējuma sēnīte apvienojumā ar neapkarojamu pīpmani un nepietiekamu telpu vēdināšanu.

    Labā ziņa ir tā, ka no smakām, soli pa solim, var atbrīvoties. Viss atkarīgs no tā, cik dziļi un kur tieši tās ieēdušās, taču lētāks vai dārgāks risinājums ir teju visām mājām. 

    Biežākās kļūdas

    Bieži saimnieces no netīkamiem aromātiem māju mēģina atbrīvot ar izsmidzināmiem vai elektriskiem gaisa atsvaidzinātājiem, ķīmiskiem vīrakiem un sintētiski aromatizētām svecēm. Taču ar šiem centieniem tu visu vari vērst tikai par sliktu.

    Proti, uz vietas stāvošai netīkamo aromātu buķetei tādā veidā tu pievienosi vēl vienu noti, kas nenovērsīs pamatproblēmu – neattīrīs no smaku veidojošajiem elementiem. Runājot līdzībās, tas būtu tāpat kā mēģināt iztīrīt sasvīdušu treniņtērpu, vienkārši sapūšot tajā krietnu dezodoranta mākoni. Visam pamatā tomēr ir kārtīga tīrīšana un mazgāšana – tīras grīdas, izsūkti paklāji, noslaucītas virsmas, izmazgāti aizkari un mīksto mēbeļu pārklāji. Par aromatizēšanu var domāt tikai pēc tam.

    Ko darīt profilaksei?

    • Lai māja jauki smaržotu, ikdienā vari ieviest virkni gaisa atsvaidzināšanas knifu, kas ir salīdzinoši lēti un turklāt neprasa lielas pūles. Piemēram, mazgājot grīdu, ūdenim var piepilināt nedaudz terpentīna vai citas ēteriskās eļļas (svaigumu nodrošinās lavandas, tējaskoka, citrusaugļu un tamlīdzīgas eļļas.)
    • Atcerieties, ka smaku perēklis var būt arī izlietnes caurules. Ik pa laikam tajās var izšķīdināt pa paštaisītai tabletei, kas caurules attīrīs. Jāņem 150 gramu sodas, 100 gramu sāls, pustējkarote trauku mazgājamā līdzekļa un viens citronu. Bļodiņā sajauc kopā sāli un sodu, ierīvē citrona miziņu, tad iemaisa no augļa izspiesto sulu un trauku mazgājamo līdzekli. Visu sajauc viendabīgā masā un ar tējkarotes palīdzību veido nelielas tabletes, izklāj tās uz cepamā papīra un atstāj uz nakti sažūt. Glabā tās burkā vai citā slēgtā traukā, kur nepiekļūst mitrums. Vēl viens slikto aromātu avots virtuvē ir griežamais dēlītis – ik pa laikam to var notīrīt ar sāls, etiķa un citrona maisījumu. Savukārt, griežot ķiploku, uz dēlīša pirms tam var izkaisīt rupjo sāli, kas sasūks sevī ņipro garšauga aromātu.
    • Smakas mēdz uzkrāties arī slēgtās vietās. Lai izvairītos no ledusskapja piesmakšanas, glabājiet tur atvērtu trauciņu ar sodu vai izlietotiem kafijas biezumiem, kas uzsūks nevēlamos aromātus. Tāpat drēbju skapī var pakārt saišķīti ar krīta gabaliņiem, lai apģērbā nesasūktos mitrums, kas liek tam nepatīkami ost. 
    • Savukārt pa visu māju var izkarināt sev tīkamu ziedu, zālīšu un garšaugu saišķīšus. Vēl glītāk būs, ja uzšūs tiem īpašus maisiņus, kuros aromāta buķetei var sabērt arī kaltētus augļus.
    • Atceries, vienā no IEVAS Mājas numuriem pērn kulinārijas šova Kūku kari vadītāja Ilze Briede dalījās ar savu gaisa atsvaidzināšanas knifu? Viņa pa visu māju izkarina gabaliņus no bišu stropu pārklājamām sedziņām, uz kurām bites atstājušas propolisu. Tiesa, lai tiktu pie dabīgā atsvaidzinātāja, jābūt labos draugos ar kādu bitenieku.

    Smagā un dārgā artilērija

    Ja ar kārtīgu tīrīšanu padzīt smakas no mājas nav izdevies un profilaksei jau ir par vēlu, ir vērts apsvērt arī nopietnāku un dārgāku ieroču izmantošanu cīņā ar netīkamo problēmu. Viens no galējiem paņēmieniem ir atbrīvoties no smakojošās lietas pavisam.

    Piemēram, ja netīkamo aromātu mājā izplata vecs, ar smakām piesūcies dīvāns, to ir iespējams izdarīt. Taču, ja smaka nāk, piemēram, no sienām, tas nebūs risinājums. Tādā gadījumā talkā varētu ņemt ozonatoru – īpašu ierīci, kas telpu spēj attīrīt no dažādām smakām (pelējuma, krāsns dūmiem, cigarešu dūmiem, netīra apģērba, apavu, dzīvnieku un veca ēdiena radītām smakām u. c.) Šī gaisa attīrīšanas paņēmiena pamatā ir ozons, kas spēj iznīcināt smaku vaininiekus – vīrusus, lielu daļu dzīvo mikroorganismu (tostarp baktērijas), kā arī ķīmiskos piesārņojumus.

    Ozona spēkos ir arī pelējuma sēnīšu un putekļa ērcīšu pieveikšana.

    Kā tīrīt ar ozonu?

    Tā kā ozonators maksā vairākus simtus eiro un rezultātu var panākt arī pēc vienas izmantošanas reizes, visizdevīgāk to ir izīrēt. Ozonatora īri Latvijā piedāvā vairāki uzņēmumi, kas var gan izbraukt uz mājām, gan ozonatoru uzticēt jums pašiem. Ar šo ierīci var attīrīt gaisu gan atsevišķās telpās vai mājas daļās (piemēram, pagrabā), gan visā mājā. Jo lielāka kvadratūra, jo ilgāks laiks attīrīšanai nepieciešams.

    Ozonatora lietošana ir vienkārša – atliek telpu atbrīvot no dzīvniekiem, kam par aparātu varētu rasties interese, atrast ozonatoram piemērotu vietu, piemēram, soliņu, stabili to novietot, ieslēgt un atstāt uz nepieciešamo laiku.

    Pirms ozonatora izmantošanas telpu ieteicams atbrīvot no liekām mēbelēm, jo ierīcei tās būs papildu virsmas, kuru attīrīšanai jāvelta jauda. Tāpat ar grīdu – iepriekš labāk to kārtīgi izmazgāt, lai uz grīdas esošie netīrumi nebūtu lieks materiāls, kas ozonatoram jāiznīcina. Labāk, lai ierīce visu jaudu velta tām vietām, kurām piekļūt grūtāk, piemēram, dažādām šķirbām sienās. Tās darbības laikā var atvērt arī visus skapjus un atvilktnes, lai ozons parosās arī tur. Savukārt pašam no telpas vēlams iziet. Kad ierīce darbiņu paveikusi, ieteicams atvērt logus un kārtīgi izvēdināt telpu.

    Kur dabūt ozonatoru?  

    Par ozonatora īri konkrētāk painteresējāmies divos uzņēmumos SIA O trīs (www.ozonalietas.lv) un SIA Euro Bion. Abiem uzņēmumiem izklāstījām vienādu situāciju – vecas lauku mājas virtuve Kuldīgas pusē, kur līdzās citiem nepatīkamajiem aromātiem ir arī runča smaka. Vaicājām, cik maksātu tīrīšana un vai uzņēmums savam pakalpojumam dod garantiju. To nedod neviens no uzņēmumiem, jo nekad nevar zināt, kur tieši atrodas galvenais smakas izraisītājs.

    Ja tas slēpjas kaut kur dziļi sienā, tad ozons līdz turienei, visticamāk, neaizkļūt.

    Tas pats attiecas, piemēram, uz gadījumu, ja smaku izdala kaķa piečurāts dīvāns, kuru dzīvnieks turpina apmeklēt arī pēc tam, kad ozonators izmantots. Te palīdzēs tikai runča ierobežošana un atbrīvošanās no dīvāna. Savukārt, ja gribat no mājas padzīt dūmu, cūkēdiena, pelējuma vai citas tamlīdzīgas smakas, tad ozonators būšot gana jaudīgs.

    SIA O trīs pakalpojuma cenu, nezinot konkrētākas detaļas, nenosauca, taču uzņēmums piedāvā divas opcijas – izbraukt uz klienta māju ar jaudīgāku aparātu vai izīrēt un atļaut izmantot pašiem aparātu ar mazāku jaudu. Savukārt SIA Euro Bion ozonatoru piedāvā tikai izmantošanai pašiem – darba dienās aparāta īre maksā 30 eiro diennaktī, savukārt uz visu nedēļas nogali to var dabūt par 40 eiro. Papildus jāmaksā 50 eiro ķīlas nauda. Aparāta saņemšana un nodošana notiek Rīgā.

    Sodas strūklas trieciens

    Vēl pamatīgāks smaku izdzīšanas paņēmiens ir sienu un grīdu tīrīšana ar sodas strūklu. Tas ir piemērots tad, ja mājās tiek plānots remonts. Jebkurā gadījumā jārēķinās, ka apstrādātajām virsmām pēc tam būs vajadzīgs remonts (tīrīšanas laikā tiek noņemts arī neliels attīrītās virsmas slānītis).

    Tīrīšana ar sodas strūklu paredzēta telpām, kurās smakas sūkušās gadiem ilgi, kā arī mājām, kas pārcietušas ugunsgrēku un izteikti ož pēc deguma. Internetā uzgājām uzņēmumu SIA Novatori (www.ekostrukla.lv), kas tīrīšanu ar sodas strūklu veic visā Latvijā (izbraucot ārpus Rīgas, izdevumiem tiek pieskaitīta arī maksa par benzīnu – 0,15 eiro par kilometru).

    Atkal izklāstam stāstu par vecās lauku mājas virtuvi ar kaķu aromātu.

    Garantiju nesniedz arī šis uzņēmums, taču pieredze liecinot, ka 95% gadījumu no smakām atbrīvoties ir iespējams. Ēku sienu un grīdu tīrīšana platībās virs 100 kvadrātmetriem maksā 7 eiro par kvadrātmetru. Savukārt tīrīšana platībās, kas mazākas par 100 kvadrātmetriem, izmaksās 80 eiro stundā (stundā var iztīrīt 12–20 kvadrātmetrus). Par atsevišķu samaksu uzņēmums notīrīto virsmu var arī apstrādāt.

    Reāla pieredze

    Marta Zandersone, sabiedrisko attiecību speciāliste, kas pameta darbu kanālā TV3, lai kopā ar vīru Armandu iegādātos māju Vidzemes pusē un pārceltos uz dzīvi tur pavisam.

    «Kad iegādājāmies lauku īpašumu, tajā bija jūtams sastāvējuša gaisa un vecu lietu sajaukums, kam noti piešķir iepriekšējo saimnieku veiktais ikdienas solis. Nesauktu to par nepatīkamu, bet tas galīgi neasociējās ar mums. Ar savdabīgo smaržu miksli apzināti necīnījos, laika gaitā tas izzuda jeb, pareizāk sakot, transformējās citā aromātā.

    Tam palīdzēja mājas atbrīvošana no visām vecajām mantām, sabrukušajiem dīvāniem, kuros peles pamanījušās mājvietas ierīkot, lupatām, burciņām ar aizdomīgiem šķidrumiem, šķirbu iztīrīšana no mirušiem kukaiņiem un pat mumificētiem grauzējiem.

    Mana vecvecmāmiņa vienmēr atgādināja par brīnumu, ko dara ikvienam par brīvu pieejamā lupatiņa un ūdens, ja to liek lietā, apmazgājot katru lietiņu un kaktiņu.

    Tāpat tika nomainīti vai izmazgāti vēl lietojamie vecie aizkari, izpurināti un iztīrītie vecie paklāji. Arī vēlāk veiktie remontdarbi, kuru laikā ne tikai krāsojām un lakojām, bet arī tikām vaļā no sadrupušām koka detaļām, piešķīra mājai citu smaržu.

    Ikdienā patīkamu un mums raksturīgu smaržu buķeti veido aukliņās savērtās un uz nagliņām sakārtās kaltēto vīgriežu, jasmīnu un piparmētru buntītes, siltajā sezonā – arī vāzēs salikti svaigie ziedi. Laiku pa laikam man patīk dedzināt vīraku jeb smaržu kociņus. Ziemas laikā uz sakurinātās plīts malas saliekam mandarīnu un apelsīnu miziņas, no kurām izplatās patīkams ēterisko eļļu aromāts. Pašas plīts un krāsns kurināšana ar malku jau vien rada ne vien mājīgu siltumu, bet arī unikālu smaržu.

    Turklāt regulāra kurināšana izsilda māju no iekšpuses, neļaujot veidoties un uzkrāties mitrumam, kas rada specifisku smaku. Arī ēdiena gatavošana mājai piešķir īpašu aromātu. Tā kā mūsmājās virtuve ir pirmā telpa, kurā ikviens ienāk, tajā valdošie aromāti sasniedz ikvienu un izplatās tālāk. Manuprāt, nav citas tik mājīgas smaržas kā cepti sīpoli un ķiploki, un, ja tiem pievienojas jau pieminētie citrusi un vēl kāda iedegta svece – smaržīgums un mājīgums garantēts!»

    Santa Liepa, māksliniece, Zaļās maizes un Āgenskalna sinepju mājražotāja.

    «Gaisa attīrīšanai mājās kvēpinu kaltētus lavandas zariņus, kadiķi, piparmētru, rozmarīnu un timiānu. Šie augi palīdzēs uzlabot arī mājas atmosfēru un atbrīvos vietu jaunai, svaigai enerģijai. Jārēķinās gan ar to, ka dabiskais vīraks nes līdzi arī īstu dūmu aromātu un ēterisko smaržu, kas raksturīga konkrētajam augam. Citiem patiks, citiem ne.

    Vistīkamākais noteikti būs lavandas zariņš. To var kūpināt labierīcībās, virtuvē, mazos kambarīšos, kur ir sastāvējies gaiss. Zariņu vai nelielu pušķīti aizdedzina, turot to virs trauciņa, nopūš uguni un tad atstāj kūpēt. Process ir visai intensīvs un ātrs, ne tāds, kā dedzinot sintētisko vīraku, kas var kūpēt stundu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē