• Brīvības saule – saulespuķe. Iesēj un sūti labas domas Ukrainai!

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Saulespuķu šķirne ‘Sonja’.
    Foto: No izdevniecības arhīva
    Saulespuķu šķirne ‘Sonja’.
    Šovasar daudzviet Latvijā ziedēs saulespuķes. Vairāk nekā citu gadu…

    Iesaka Avita Jasliņa:

    • Sertificēta ainavu tehniķe, dārzniece.
    • Uzņēmuma Avitas dārzi īpašniece.
    • Pieteikusies Latvijas zemessargos.

     «Viņi gribēja mūs aprakt zemē, bet nezināja, ka mēs esam sēklas,»  šis teiciens šobrīd spilgti raksturo Ukrainas cīņu par savu brīvību, par savu valsti. Droši vien daudzi atceras sociālajos tīklos redzētos kadrus, kā kara sākumā kāda ukraiņu sieviete, sastapdamās ar bruņotu krievu karavīru, vairākkārt viņam jautāja: «Ko jūs darāt manā zemē?» Un piedāvāja saulespuķu sēklas: «Paņemiet tās un ielieciet savās kabatās, lai vismaz saulespuķes izaugtu, kad jūs visi šeit gulēsiet.»

    Ukraina ieņem pirmo vietu saulespuķu platību ziņā, tā eksportē vairāk nekā pusi saulespuķu eļļas pasaules tirgū.

    Dzeltenie saulespuķu lauki ir viens no Ukrainas simboliem. Arī es tagad esmu sapirkusi saulespuķu sēklas – ar domu, ka klientu dārzos kaut kur iesēšu. Tas būtu jaudīgi un emocionāli atbalstoši. Lai gan, ja pavisam, pavisam godīgi, es par sevi varu teikt, ka līdz šim sauleņu dzeltenā krāsa nav no manas gaumes toņiem… Taču kontekstā ar visu notiekošo Ukrainā un pasaulē man liekas, ka šī puķe ir izcelšanas vērta.

    Audzēšana – nekā sarežģīta

    Maijā saulespuķes sēj tieši dobē. Ja gribas, sēklas var pirms sējas 12 stundas izmērcēt remdenā ūdenī. Pēc tam sēkliņām jānonāk augsnē apmēram 2,5–4 centimetru dziļumā – atkarībā no sēklas lieluma. Svarīgi ievērot sēšanas attālumus, kas rakstīti uz paciņām, – parasti starp sēklām jābūt vismaz 20–40 centimetru lielai atstarpei.

    Ja saulespuķes augs par biezu, tām veidosies mazākas ziedu galvas. Drošības labad vienā bedrītē ieliec divas sēkliņas – ja nu tā viena neuzdīgst?! Bet, ja uzdīgs abas, loģiski, ka tad ir jāretina, lai neveidojas konkurence.

    Saulespuķu sēklas pietiekami labi dīgst jau 14–17 grādu siltumā, taču optimālā dīgšanas temperatūra ir 20–23 grādi. Tāpēc, kamēr ārā vēl nav šādas temperatūras, veģetāciju var pasteidzināt, siltumnīcā audzējot stādus. Sēklas sadīgst 10–14 dienās. Tātad aptuveni pēc divām nedēļām, kad parādās pirmās īstās lapiņas, dēstus ieteicams pārstādīt apmēram 10 centimetru diametra podiņos.

    Saulespuķe absolūti nav kaprīza mātesmeita, tomēr dažas īpašās vēlmes tai ir.

    Pirmā, kā jau tu nojaut, ir saule. Ideālā gadījumā visas dienas garumā, taču derēs arī daļēji noēnota vieta. Otra prasība – optimāls mitrums. Saulespuķēm izveidojas samērā spēcīga, dziļa sakņu sistēma, un tāpēc tās iztur arī sausākus periodus, taču ūdens trūkumu var manīt – lapas ir noļukušas.

    Tāpēc sausuma periodos labāk būtu saulespuķes regulāri laistīt. Īpaši, ja gribas izaudzēt iespējami lielākus un krāšņākus ziedus. Vēl mitruma ilgākai saglabāšanai augsnē dobes var mulčēt, tas pasargās arī no nezālēm. Tomēr pārmērīgs slapjums saulespuķēm nepatīk – ilgstošu lietavu laikā tām var uzmesties miltrasa.

    Augsne? Normāla, neskāba dārza zeme, kas sastrādāta 25–30 centimetru dziļumā. Barības vielām bagātākā augsnē saulespuķes, protams, izaugs leknākas un ziedi būs krāšņāki. Vēl ieteicams, ja augsne nav pietiekami auglīga, laistot iedot kādu vasaras puķēm domātu pilnmēslojumu. Mēslojums ar augstu kālija saturu palīdzēs izveidoties spēcīgam ziedkātam.

    Jāņem vērā platība

    Viens ir emocijas, kad tu stāvi veikalā pie krāsainā sēklu paciņu stenda. Bet pagriez to paciņu otrādi! Pirmkārt, daļai šķirņu es neatradu uzrakstu par auga izmēru, kas ir ārkārtīgi būtisks parametrs. Varu tikai zīlēt, cik gara tā puķe izaugs! Bet vispār saulespuķes pēc augumiem iedala trīs lielās grupās. Ir zemās, kas aug līdz metram, ir vidējās – līdz 1,9 metriem, un ir augstās, kas sniedzas virs diviem metriem.

    Mājās izstudējot iegādāto sēklu paciņu klājienu, konstatēju, ka zemākās, ko veikalos atradu, ir 60–70 centimetru augstas, stādījumiem dobē optimālas, bet daļa ir divus, pat trīs metru augstas. Tātad tās labi izskatīsies, ja augs nevis pa vienai, bet lielākā grupā. Tam jābūt arī pietiekami tālu no vietas, no kuras tu uz savām saulespuķēm visbiežāk raudzīsies. Proti, jāņem vērā pamatlikums – jo tālāks skatupunkts, jo augstāku augu vari likt.

    Līdz ar to ir ļoti jāpiedomā, kur garās saulespuķes integrēt. Ja, piemēram, ir lauku īpašums, tad gan ir kolosāli, jo tu vari sēkliņas sabakstīt kādā nomaļākā stūrī, ko atstāj nepļautu, un ļaut puķēm ieintegrēties dabā, pļavā, ainavā. Iedomājos, ka laukos saulespuķes varētu iesēt arī mājas vai šķūņa galā – tur nekā nebija, un pēkšņi, re, saulenes!

    Piemiksē vēl klāt citas augstās puķes – kāršrozes, kosmejas, verbēnas, graudzāles – un dabū kičīgu efektu.

    Ļoti labi saulespuķes izskatīsies pie neliela žoga, vārtiņiem. Turklāt tādā veidā augs tiks pasargāts no vējiem un palīdzēs kātiem noturēt smagos ziedus. Vai arī, ja īpašumā ir kādas senas drupas – saulespuķu grupa uz to fona būs interesants papildinājums dārzam. Vārdu sakot, atbrīvo radošo domu un spēlējies ar saulenēm!

    Krāsu gamma arī tām ir interesanta. Tagad ir pieejamas dažādas saulespuķu šķirnes – ar dzelteniem, oranžiem, sarkaniem, krēmkrāsas, bronzas un pat rozā ziediem. Ir šķirnes ar pildītu ziedu un ir ar vairākiem ziediem uz viena kāta.

    Lielisks nektāraugs

    Agronome Ieva Stone, kas strādā uzņēmumā Ievziedi, bet agrāk Krastmaļu sēklās, man atsūtīja foto ar skaistu saulespuķu lauku. Izrādās, ka tas ir tepat Latvijā! Pie Ievas klienta, kuram viņa veidojusi sēklu maisījumu. Bildē var redzēt hektāru, bet šogad būšot trīs hektāri apsēti ar saulespuķēm. Ar domu, ka tas ir brīnišķīgs nektāraugs. Un tā arī ir! Kad pati apguvu biškopību, mums mācīja par iespējamo medus ienesumu no augu vienkopus stādījuma – tātad no hektāru liela saulespuķu lauka var iegūt 50 kilogramu medus.

    Dabā, ja bites speciāli nepiebaro, sējot īpašas kultūras – proti, kad tās iztiek vien no tā, ko atrod dabīgā vidē, aizlidojot uz blakus dārziem, pļavām un mežiem –, tad 20 kilogramu ienesums vienai saimei jau skaitās normāls, pat labs. Vari salīdzinoši parēķināt, cik burciņu sanāk – vienā litrā ir 1,4 kilogrami medus.

    Saulespuķēm dīgšanas periods optimālos apstākļos ir 10–14 dienas, un no sēšanas līdz ziedēšanai – aptuveni 11 nedēļas.

    Kā to savā labā izmantot? Līdzīgi, kā rīkojas biškopji. Proti, pēc Pēteriem dabā iestājas tukšāks periods, kad nekas daudz ne pļavā, ne mežā vairs nezied, un tāpēc viņi pavasarī sēj nektāraugus – facēliju, griķus, daglīti, gurķumētru –, aprēķinot, lai tie ziedētu tieši šajā laikā. Tāpat, lai pagarinātu viengadīgo nektāraugu ziedēšanas laiku, viņi tos sēj atkārtoti ar divu nedēļu starplaiku. Ar saulespuķi var darīt to pašu!

    Ja līdz ziedēšanai jāgaida 11 nedēļas, tātad gandrīz trīs mēneši, iesēj daļu saulpuķu agrāk un kādu daļu vēlāk, lai tad, kad pirmās būs jau gandrīz noziedējušas, sāktu ziedēt nākamās.

    Griezts zieds vāzē

    Saulespuķēm ir koksnaini kāti. Tāpēc, kad tas būs ar asu nazi nogriezts slīpi 45 grādu leņķī, uzreiz kātu sprīža garumā liec 60–90 grādu karstā ūdenī un pēc minūtes  – istabas temperatūras ūdenī. Applaucēto kāta daļu saīsini, kad tā sabrūnējusi.

    Par saulespuķēm

    • Saulespuķu (Helianthus) ģintī, kas pieder kurvjziežu jeb asteru dzimtai (Asteraceae), iekļautas ap 100 sugas. Tulkojums no grieķu valodas ir precīzs: helios nozīmē saule, anthos – puķe.
    • Savvaļā sastopamas Amerikas ziemeļu un centrālajā daļā.
    • Uz Eiropu atveda spāņu konkistadori 16. gadsimtā.
    • Ir arī daudzgadīgas saulespuķes, bet Latvijā audzē viengadīgās, pārsvarā parastās saulespuķes (Helianthus annuus), kuru dzimtene ir Meksika un Peru.
    • Zied no jūlija līdz rudens salnām.
    • Ziedi sastāv no daudziem mazītiņiem ziediņiem. Ārējās ziedlapas ir mēlziedi, bet viducī stobrziedi. Stobriņu skaits šķirnēm var būt no 200 līdz pat 7000, tos apputeksnē kukaiņi, un vēlāk tur aizmetas sēklas.
    • Pasaulē audzē eļļas un sēklu ieguvei, lopbarībai un ziedu dēļ.
    • Vispār simboliski, ja tā padomā… Katru dienu saulespuķe seko līdzi saulei no austrumiem uz rietumiem un pa nakti atkal atgriežas izejas pozīcijā – pret austrumiem. Heliotropisms beidzas, tiklīdz augs uzzied. Ziedošās galvas parasti ir vērstas pret dienvidaustrumiem.
    • Svešapputes augs, saziedas. Tāpēc, ja gribi ievākt sēklas sēšanai, šķirne no šķirnes jāaudzē krietnā attālumā.  

    Kur iegādāties sēklas?

    Klasika – dzeltenās

    • ‘Bambino’. Zieds dzeltens ar tumšu vidu. Augums 30 cm. Paciņa (2 g) – 0,71 eiro, agrimatco.lv.  
    • ‘Teddy Bear’. Koši dzelteni, pildīti ziedi ar dzeltenām cauruļveida un platām ziedlapiņām. Zieda diametrs 15 cm. Augums 50–60 cm. Zied 10–12 nedēļas pēc sēšanas, no jūlija līdz oktobrim. 50 sēklas – 1,80 eiro, agrimatco.lv; paciņa (2 g) – 0,29 eiro, veikalsdarzam.lv; paciņa (2 g) – 0,35 eiro, Depo.
    • ‘Sunspot’. Zieds klasiski dzeltens ar lielu, dzeltenu viduci. Augums 80 cm. Zied no jūlija līdz septembrim. Paciņa (2 g) – 0,29 eiro, veikalsdarzam.lv.
    • ‘Sunrich Orange’. Zieds spilgti oranžā krāsā ar tumšu vidu, diametrs līdz 13 cm. Augums līdz 100 cm. Īpaši piemērota šķirne grieztajiem ziediem un kompozīciju veidošanai. 50 sēklas – 3,20 eiro, agrimatco.lv.
    •  ‘Sonja’. Ziedi koši oranžā krāsā, ar tumšāku, kontrastējošu centru. Vismaz 110 cm garas. Lai liktu vāzē, ziedi jāgriež, tiklīdz tie sāk iekrāsoties. 20 sēklas – 1,20 eiro, agrimatco.lv.
    • Arī ‘Sunrich Orange’ F1. Premium klases lielziedu saulespuķes, spilgti oranžā krāsā ar tumšu vidu, zieds 15–20 cm diametrā, 90–150 cm augstas. Veģetācijas periods 55–70 dienas. Dīgst 1–3 nedēļas. 1000 sēklu – 39,50 eiro vai 10 sēklas – 1,10 eiro, marupesseklas.lv.
    • ‘Valentine’. Gaišs, maigi dzeltenas krāsas zieds ar tumšu vidu, zieda diametrs līdz pat 17 cm. Augums 100–150 cm. 20 sēklas – 1,20 eiro, agrimatco.lv.
    • ‘Soraya’. Koši dzeltens zieds ar izteikti brūnu vidu. Augstums ap 150 cm. Zied no augusta līdz salnām. Paciņa (7 sēklas) – 0,83 eiro, veikalsdarzam.lv; paciņa (10 sēklas) – 1,25 eiro, pakavs.lv; paciņa (10 seklas) – 1,14 eiro, Depo.
    • ‘Double Shine’. Liels, pildīts, koši oranždzeltens zieds uz spēcīga kāta. Augstums 150–170 cm. Nav izturīga pret karstumu un sausumu, regulāri jālaista. Paciņa (1 g) – 0,97 eiro, Depo.
    • Pildīta saulespuķe. Jā, bez šķirnes nosaukuma! Visa olu dzeltena. Sēklas no Polijas. Citādais – pildīta un lielais augums, kas ir 200 cm. Sēklu paciņa (2 g) – 0,55 eiro, agrimatco.lv.
    •  ‘Titan’. Jaunums! Lieliem, zeltaini dzelteniem ziediem. Augstums 400 cm – puķei gribas nokļūt tuvāk īstajai saulei! Ziedus veido arī uz sānu dzinumiem, kas attīstās pēc galvenās ziedkopas ziedēšanas. Paciņa (1,5 g) – 2,96 eiro, darzaabc.lv.

    Citas krāsas

    • ‘Pro Cute White Nite’. Īpaši skaisti, sniegbalti ziedi ar brūniem centriem.  Augums 130–180 cm. Veido ziedus ne tika uz galvenā dzinuma, bet arī uz sānu dzinumiem, kas attīstās pēc galvenās ziedkopas ziedēšanas. Paciņa (10 sēklas) – 2,34 eiro, darzaabc.lv.
    • ‘Floristan’.  Zieds ar ķiršsarkanu centru, gaišām malām. Augums – 100 cm. Labi attīstās sānu dzinumi. 20 sēklas – 1,20 eiro, agrimatco.lv.
    •  ‘Cherry Queen’. Ziedi lieli, tumši rozā, izvietoti ziedkātu galos. Augums 100–120 cm. Pēc noziedēšanas vai nogriešanas veido sāna dzinumus ar ziediem. Paciņa (1 g) – 0,85 eiro, kirbitis.lv.
    •  ‘Crimson Queen’. Zieds bordo krāsā ar tumšu vidu. Augums 150 cm. Paciņa (1 g) – 0,62 eiro, veikalsdarzam.lv; paciņa (1 g) – 1,29 eiro, 220.lv; paciņa (30–40 sēklas) – 0,40 eiro, marupesseklas.lv.
    • ‘Evening Sun’. Tumši sarkanas. Augums 200 cm. Paciņa (2 g) – 0,59 eiro, veikalsdarzam.lv.
    • ‘Claret’ F1. Vīna sarkani ziedi, vienkārša zieda uzbūve, zied augustā, septembrī. Izaug līdz 200 cm. Paciņa (8 sēklas) – 1,20 eiro, seklutirgus.lv.
    •  ‘Italian Green Heart’. Jaunums – gurķlapu saulespuķes (Helianthus debilis)! Zieds bēšīgi balts. Augums nav norādīts – ja iesēsi, uzzināsi! Zied ne tika uz galvenā dzinuma, bet arī uz sānu dzinumiem. Paciņa (10 sēklas) – 1,37 eiro, darzaabc.lv.

    Šīs vari meklēt ārzemju internetveikalos!

    • ‘Sunny Smile’ F1. Oranži, vienkārši ziedi, zied augustā un septembrī. Ļoti zemas, līdz 25 cm.
    •  ‘Giant Sungold’. Dzelteni, pildīti ziedi, zied no septembra līdz oktobrim. Garums 150 cm.
    •  ‘Santa Fe’. Dzelteni, pildīti ziedi. Uzzied augustā, septembrī. Augums 170 cm.
    •  ‘Double Quick’ F1. Dzelteni, pildīti ziedi, zied augustā un septembrī. 160 cm garas.
    •  ‘Prado Red’. Sarkani ziedi ar brūnu vidu, vienkārši veidoti. Zied augustā, septembrī. Augums 160 cm.
    • ‘Pro Cut Red’ F1. Sarkani, vienkārši ziedi, priecē līdz septembrim, augums 170 cm.
    • ‘King Kong’. Dzelteni, vienkārši ziedi, priecē augustā un septembrī. Augums līdz 450 cm!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē