• Brīvdienu mājas Briežu stacija saimnieks Māris Skujiņš: Visus resursus saražojam lokāli

    Māja
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    17. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva
    “Ideja radās pirms sešiem gadiem, sākot apkopt meža īpašumu, taču doma apsīka, atduroties pret izmaksām. Tā atdzima nedaudz vēlāk, pēc ceļojuma Vjetnamas kalnos. Pamanījām, ka vietējie nenovērtē apkārtējo skaistumu, un mums tas šķita nesaprotami. Atgriežoties no ceļojuma, sapratām, ka paši neesam labāki, un ķērāmies pie idejas realizēšanas,” atklāj Māris Skujiņš.

    “Būvēt mežā, kur nav absolūti nekādas infrastruktūras, ir liels izaicinājums. Nācās arī kļūt par pašpietiekamu resursu menedžmenta speciālistu. Pagaidām neesam pieslēgti nevienam komunikāciju tīklam un visus resursus (elektrību, ūdeni, kanalizācijas attīrīšanu) saražojam lokāli.

    Bija lieli izaicinājumi ar pašnodrošinātas elektroapgādes sistēmas izstrādi un optimizēšanu. Tā ir autonoma sistēma, kas sastāv no saules paneļiem un rezerves ģeneratora. Sistēma automātiski identificē enerģijas nepieciešamību un nosaka padeves resursu, dodot prioritāti atjaunojamam (saules) resursam.

    Reizēm nepamet sajūta, ka izaicinājumi gāžas pāri galvai un sanāk skriet pa riņķi, lāpot elektroapgādes, apkures un citas problēmas. Reizēm šķiet – kam mēs to darām? Bet tad kāds viesis atstāj atsauksmi par to, cik viss ir fantastiski, un, apsēžoties un paveroties apkārt ar skatu no malas, saproti, ka tomēr ir neticami daudz izdarīts.

    Tieši pozitīvās atsauksmes dod gandarījumu un spēku attīstīties.

    Par finansējuma piesaisti – sākotnēji startējām LLKC konkursā Laukiem būt, kur ieguvām pirmo vietu savā kategorijā un 2400 eiro starta kapitālu. Uzreiz pēc tam ar Cēsu rajona lauku partnerības starpniecību pieteicāmies Eiropas līdzfinansējumam Lauku atbalsta dienesta menedžētajā LEADER programmā, kur tikām pie publiskā līdzfinansējuma aptuveni 34 000 eiro apmērā. Palīdzēja arī Altum kreditēšanas programma jaunuzņēmumiem un, protams, pašu finansējums.”

    Māra ieteikumi citiem uzņēmējiem

    • Paši ceļojot esam palikuši simtiem dažādās viesnīcās, un priekšnosacījumi labam servisam jeb tam, lai cilvēki gribētu atgriezties, ir ļoti vienkārši un, mūsuprāt, sarindojami šādā secībā: tīrība, pieredze, serviss, dizains, lokācija.
    • Visforšākā Latvijas platforma mītņu rezervēšanai, mūsuprāt, ir Stay Lokal. Salīdzinājumā ar starptautiskajām platformām, tā ļauj pieņemt rezervācijas bez kosmiskām komisijas maksām no klientiem, kuri mūs ir atraduši caur sociālajiem tīkliem, presi, Google vai ieteikumiem. Protams, esam arī Booking un Airbnb. Šīs platformas nodrošina discoverability jeb atklājamības iespēju cilvēkiem, kuri par mums vēl nezina. Pagaidām tas mums ir svarīgi.
    • Reizēm ir vērts eksperimentēt! Ejot iestaigātu taku, neviens pie jauniem atklājumiem nav nonācis!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē