• «Beidzot arī Latvijā kāds ir uztaisījis sieru!» Siernīcas «Soira» stāsts

    Biznesa sieviete
    Ilze Klapere
    6. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Sava ceļa meklētājas – saruna žurnālā “Lauku Māja” ar siera ražotnes «Soira» saimniecēm, divām draudzenēm Ingu Āriņu-Vilni un Ilonu Lipi.

    Soira nav liela ražotne, tāpēc piedāvāto sieru klāsts mainās – nekad nav pieejams viss, ko saimnieces prot. «Mūsu rokasgrāmatā ir padsmit dažādu sieru, un, ja vēl ar variācijām, tad sanāk 20 ar astīti. Taču vienlaikus visus nepiedāvājam.

    Pirmkārt, ievērojam sezonalitāti, proti, ziemā netaisām mocarellu, jo nav tik liela pieprasījuma un ziemā nav arī tik garšīgs piens, lai gatavotu svaigos sierus. Otrkārt, ejam līdzi restorānu sezonu ēdienkartei – piemēram, rudenī gatavojam sierus, kas būs ceļami galdā pavasarī.

    Jā, mūsu lielā mīlestība ir strādāt ar restorāniem, taču nu jau divus gadus zināmu iemeslu dēļ šī sfēra buksē tā, ka sirds sāp.

    Apmēram pirms septiņiem gadiem Latvija sāka spēcīgi sevi pieteikt tēmā Mūsdienu Latvijas garša – lai arī sapratām, ka tādu ļoti vēsturiski senu tradīciju mums nav, tomēr ir laiks, kad varam to radīt. Mēs gribējām būt daļa no šī procesa, tas arī veiksmīgi sanāca, pavāri bija ieinteresēti, un arī cilvēkiem garšoja. Pandēmija iespēra pa ķeblīti, bet nu – cenšamies rokas nenolaist.

    Šobrīd svarīgi ir kultivēt savstarpēju palīdzību. Atceros, ka savulaik mūsu pirmie mēģinājumi sazināties ar citiem ražotājiem, kuri jau bija kaut ko šajā sfērā paveikuši, izrādījās bezcerīgi, no sērijas: «Es pavadīju trīs mēnešus, lai šo apgūtu, kāpēc lai tagad dalītos ar jums savās zināšanās?»

    Tas bija tik savādi, tāpēc, ja kādam tagad vajag mūsu palīdzību, nekad neatsakām!

    Tāpat arī, kad mums neizpratnē vaicā, kāpēc publicējam siera receptes sociālajos tīklos, es brīnos – nu un? Vai tad mūsdienās kaut ko atrast internetā ir problēma? Nē! Recepte sieram, kā jau minēju sākumā, ir vienāda – piens, baktērijas, ferments, atdalām sūkalas, pieliekam sāli, viss. Tālākais radīšanas process ir katra paša rokās. Bet turēt sveci zem pūra mūsdienu trauslajā pasaulē nav pareizais virziens, mēs esam par sadarbību!»

    Ja arī tu vēlies uzsākt biznesu

    Iesaka Inga:

    1. Jātic pašam sev! Ļoti jātic. Un nevajag baidīties no tā, ka citiem projekti realizējas ātrāk un veiksmīgāk
    2. Pārdod kopš pirmās dienas! Sākot kaut ko ražot, tas uzreiz ir jāsāk pārdot – sākumā draugiem, radiem, paziņām, mēģinot nokļūt arī līdz nozares speciālistiem. Pārdot – tas ne vienmēr nozīmē dabūt naudu, tas nozīmē arī virzīt, bīdīt, dabūt savu saražoto līdz tiem, kuru viedoklis tev ir patiesi svarīgs.
    3. Nenovērtē par zemu kritiskas piezīmes! Jā, sākumā tavs auklējums var šķist vislabākais un skaistākais, bet, ja tuvi un uzticami cilvēki saka: «Paklau, šis nav labi,» tas jāņem vērā.

     

    Kļūdas, ko vairs nepieļautu

    «Ja ir iespēja kaut ko nedarīt pašam, tad to vajag izmantot. Mūsu pieredze rāda, ka izdevīgāk ir noalgot kādas jomas profesionāli, rezultātā ietaupot gan laiku, gan naudu (īpaši jomās, kas tieši skar ražošanas procesu). Sākumā jaunam uzņēmumam bieži ir tā, ka visur tikai izmaksas, izmaksas un izmaksas, un liekas, ka jāmēģina tās samazināt, darot pēc iespējas visu pašam. Bet tā var arī pazaudēt kopējo redzējumu un aizmirst sākotnējo vīziju.»

    Visu interviju ar siera meistarēm lasiet šeit!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē