• Balti ziedi, melnas ogas – ārstnieciskais un dekoratīvais plūškoks

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    21. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad magnoliju, ķiršu un ceriņu trakā ziedēšana beigusies, mūs patīkami var pārsteigt melnie plūškoki, kas savus baltos ziedus parasti raisa starp Jāņiem un Pēteriem. Iesaka Ināra Bondare, dendroloģe un Rucavas arborētuma sirds un dvēsele.

    Ja pieņemam, ka melns ir slikts un balts ir labs, tad melnais plūškoks (Sambucus nigra) nepavisam nav melns!  Ēdams, ārstniecisks, dekoratīvs…  Savvaļā sastopams Eiropā kā dižs daudzstumbru krūms vai neliels 3–3,5 m augsts koks ar pelēkbrūnu mizu. Pamatsugas lapas ir tumši zaļas, saliktas no 5–7 lapiņām. Ziedi balti dzeltenīgi, sakārtoti plakanā čemurā. Augļi melni violeti, sulīgi, nogatavojas septembrī. Pašreiz atlasītas vairāk nekā 20 varietātes (taksoni), kas atšķiras ar lapu krāsu (dzeltenām, sarkanām, raibām) un veidu (ir arī šķeltas, ažūras), ar ziedu toni un augļu lielumu. Ir īpaši pārtikā lietojami kloni.

    Kur vislabāk aug?

    Dabā plūškoks pats izvēlējies mitras, sanesām bagātas augsnes, arī stipri sārmainas. Grāvju malas, nelielu ūdenstilpju tuvums būs labākās vietas, kur to stādīt. Augs arī pilnīgā saulē un pasausās augsnēs, bet tur tas nejutīsies tik labi. Lai gan izeja vienmēr ir – mitrumu šādās augsnēs var uzturēt ar bagātīgu apdobes mulčas kārtu. Vēl tev jāzina, ka plūškoki necieš vietas, kas ilgstoši applūst. Ēncietīgi, bet ne ēnmīļi, vislabāk tiem patiks augt, ja tos apglāstīs rīta un vakara saule.

    Melnie plūškoki nav no ilgdzīvotājiem, taču tos var lieliski atjaunināt, pavasarī izgriežot vecos, noražojošos zarus, kā arī saīsinot iepriekšējā gada pieaugumu vēlamajā augstumā. Apgriešanu plūškoki pacieš labi. Tā kā plūškoki zied salīdzinoši vēlu, no salnām tie necieš. Taču no laputīm gan – it īpaši, ja tie aug no vēja pilnīgi aizsargātās vietās un ir sausa vasara.

    Pavairošana un stādīšana

    Ja proti spraudeņot, tā nav problēma – plūškokus var lieliski pavairot gan ar lapainiem, gan ar koksnainiem spraudeņiem. Lapainos griež no jūnija līdz augustam. Lapas saīsina par trešdaļu, apsakņo lecektī, regulāri rasinot. Savukārt koksnainajiem spraudeņiem izvēlas nesazarotus jaunos dzinumus rudenī (divus pumpuru posmus), kad nobirst lapas. Apakšējo griezumu veic zem pumpura un taisni, lai griezuma brūce būtu mazāka, savukārt augšējo griezienu izdari 4–5 centimetrus virs otrā pumpura. Spraudenis sanāk aptuveni 20 centimetru garš, un tas jāsprauž trūdvielām bagātā augsnē taisni, nevis slīpi, lai apsakņojas. Pastāvīgā vietā stāda 2–3 gadus vecus stādus.

    Ja nopērc jau izaudzētu plūškoka dēstu podā, tad stādi to augsnē tik dziļi, kā tas audzis, vai nedaudz dziļāk. Un apdobi pusmetra rādiusā nomulčē! Stādīt var gan pavasarī, gan agri rudenī – septembra beigās, oktobra sākumā. Ja gribi plūškoku audzēt kā krūmu, tad katru dzinumu saīsini, atstājot 2–3 pumpurus.

    Kā apgriezt vēlāk?

    Ja galvenais ir krūma dekorativitāte, tad ļauj tam augt un pieveido kā jebkuru ziedošu krūmu. Bet ja gribi iegūt arī ogas… Ziedkopas plūškoki veido uz spēcīgiem, jauniem dzinumiem, kārtējā gada īsvasu galos. Tāpēc turpmākos gadus plūškoku veido apmēram kā upenes, lai katru gadu būtu jauni, spēcīgi zari. Stādīšanas gada rudenī zarus izretini, atstājot 5–7 spēcīgākos. Ja jaunais plūškociņš labi aug, šādiem gariem dzinumiem jāveidojas arī turpmāk, bet uz tiem savukārt veidosies īsvasas ar ziedkopām.

    Ķekari ar ogām tos nolieks, un tad tie uzreiz pēc ražas novākšanas vai pavasarī būs atkal jāizgriež, lai veidotos jauni stāvzari.  

    Plūškoku var audzēt arī kā koku uz metru augsta stumbra. Tad, iestādot jauno plūškoku, atstāj tikai vienu dzinumu, kuru piesien pie mietiņa. Nākamajā gadā dzinumu saīsini apmēram metra augstumā, lai veicinātu zarošanos. Rudenī jaunie dzinumi jāizretina, atstājot četrus vai sešus, un jāsaīsina. Vecākiem plūškokiem izgriez noražojušos un vāji augošos divgadīgos zarus, lai vietā aug jauni.

    Jāpiedomā arī pie ražas novākšanas, jo plūškoks zied pakāpeniski divas un pat trīs nedēļas. Ja gribi gan ziedus tējai pret saaukstēšanos, gan ogas sulai, vīnam vai ievārījumam, tad visracionālāk būtu nogriezt visagrāk un visvēlāk izplaukušos ziedu čemurus, lai pa vidu ziedošie vienmērīgi dod ogu ražu.

    Par barošanu

    Plūškokam vajag daudz slāpekļa, tādēļ neskopojies to pavasarī un vasaras pirmajā pusē pabarot ar komplekso mēslojumu. Bet arī nepārspīlē, jo jaunie dzinumi var nepaspēt nobriest un tad ziemā apsals. Ja tev svarīga raža, ņem vērā, ka plūškokiem īpaši vajadzīgs magnijs. Par tā trūkumu ziņo lapas – tad tās uz jaunajiem dzinumiem sārtojas jau ražas laikā.

    Populārākie kloni – varietātes

    ‘Laciniata’ – ar šķeltām, tumši zaļām paparžveida lapām, ziedi dzeltenīgi balti. Augums 2,5 m.

    ‘Purpurea’ – ar sarkanu lapojumu.

    ‘Guincho Purple’ – sezonas laikā lapu krāsa mainās no zaļās (plaukstot) uz violetsarkano (nobriestot). Ziedi gaiši rozā. Augstums 2,5–4 m, platums 2,5 m. Latvijas austrumu zonā apsalst, tāpēc augums ir mazāks, tikai 1–1,5 m.

    ‘Black Lace’ – ar skaistām šķeltām, mežģīņainām, tumši sarkanām lapām, gaiši rozā ziediem. Augums 3,5–4 m, platums 2,5 m.

    ‘Black Beauty’ – ar klasiski biešu sarkanām lapām, viegli rozā ziediem, patīkamu ziedu aromātu. Augstums 3,5 m, platums 2,5 m.

    ‘Black Tower’– ar piramidāliem zariem, tumši sarkanām lapām, rozā ziediem. Augstums 2,5 m, platums arī, veido kolonnveida vainagu.

    ‘Albovariegata’ – lapas zaļas ar baltiem plankumiem. Savas dekoratīvās īpašības parāda pilnā saules apgaismojumā. Ļoti audzelīgs.

    ‘Aurea’ – lapas zelta dzeltenzaļas, dzeltenākas saulē, balti ziedi. Augstums 3 m, platums 2,5 m. Lieliski aug arī Latvijas austrumu zonā. Ļoti audzelīgs.

    ‘Madonna’ – lapas dzeltenraibas, ziedi balti. Neparasti tas, ka noēnotā vietā krāsojums ir spilgtāks, bet saulē lapas kļūst zaļas.

    ‘Pulverulenta’ – lapas zaļas ar baltiem lāsojumiem un punktiem. Varētu pat teikt otrādi – baltas lapas ar zaļiem plankumiem, it sevišķi jauno dzinumu galotnītēs. No attāluma izskatās, ka krūms visu laiku zied. Īstie ziedi ir balti.

    ‘Variegata’ – zaļbaltas lapas, bet ne tik efektīgas kā ‘Pulverulenta’. Augstums 2–2,5 m, tikpat arī platums.

    ‘Mammut’ – lapas zaļas, ar īpašu dekorativitāti krūms nevar lepoties, toties ogas ir vislielākās! Melni zilas ar sarkaniem kātiem.  Ienākas vienlaikus un nenobirst. Ķekari lieli. Samērā agrīna šķirne. Laiku pa laikam mēdz apsalt jaunie dzinumi (vismaz Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā augošajiem). Labi aug smilšainās augsnēs. Klons atlasīts Austrumvācijā.

    ‘Haschberg’ – arī ēdamais lielaugļu plūškoks, veido pat 2 m garus jaunos dzinumus. Mēdz nenobriest to gali, un tad bargākās ziemās krūms apsalst. Taču ātri ataug. Ogas vidēji lielas, nenobirst pat pilngatavībā. Klons atlasīts Austrijā.

    Ņem vērā!

    Rudenī tumšās melnā plūškoka ogas kombinējot ar āboliem, bumbieriem un plūmēm, var iegūt ļoti pievilcīgas krāsas ievārījumu. Citas sugas  – sarkanā plūškoka (Sambucus racemosa) sarkanās ogas gan ir indīgas!

    Kur dabūt stādus?

    • Stādaudzētava Lēpes
    • Stādaudzētava Sakstagals
    • Stādaudzētava Dimzas
    • Kokaudzētava Meža rasas
    • Stādaudzētava Arumi
    • Zaļenieku kokaudzētava
    • Latvijas valsts mežu kokaudzētavas

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē