• Aukstumsomas – lai produkti karstumā nesabojātos

    Padomi
    Jolanta Tomševica
    21. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasaras svelmē aukstuma soma vai kaste ir ļoti noderīga – ceļā uz laukiem vai piknikā, ekskursijā vai brīvdienu izbraukumā, vasaras mājā, kur nav ledusskapja, – visur tā noderēs, lai produkti karstumā nesabojātos un atspirdzinošie dzērieni saglabātu vēsumu. Konsultē uztura speciāliste Guna Rijukure.

    Ja lieto parastās aukstumsomas, vislabāk, ja tās ir divas: viena produktiem, bet otra dzērieniem. Tas noderīgi tāpēc, ka dzērienu somu virina biežāk, līdz ar to temperatūra šajā somā mainās ātrāk, un produkti vairs neatrodas vēsumā.

    Nākamā lieta, ko der ielāgot, – produkti somā jāizkārto pareizi. Jēlus produktus vislabāk glabāt somas lejasdaļā, ap tiem papildus novietojot aukstumelementus. Tas izdevīgi arī tāpēc, ka dažkārt šie produkti sulojas, no tiem atdalās šķidrums, tāpēc, šiem produktiem atrodoties somas augšpusē, var tikt sabojāts viss somas saturs.

    Tātad jēlie produkti jāliek apakšpusē, virs tiem var novietot piena produktus (sieru, jogurtu, krējumu), bet somas augšpusē – augļus, konditorejas izstrādājumus. Svarīgi arī izvēlēties piemērota izmēra somu, lai tā nebūtu pustukša vai pārpildīta tik ļoti, ka produkti ir saspiesti. Vislabāk izvēlēties tādu somas veidu un izmēru, lai varētu ērti ietilpināt plastmasas kārbiņas – tajās produkti tiks uzglabāti higiēniski un droši.

    Braucot ar auto, kurā ir kondicionieris, un izmantojot parastās aukstumsomas un konteinerus, kas nav pieslēdzami pie elektrības, vislabāk tos novietot salonā, nevis bagažniekā, jo kondicioniera radītais aukstais gaiss salonā cirkulē vairāk.

    Produktus aukstumsomā nevajadzētu uzglabāt ilgāk par diennakti (atkarīgs gan no somas, gan no produktu veida). Īpaši jāuzmanās ar jēliem produktiem, paštaisītiem gaļas, zivju un sēņu ēdieniem un konserviem. No citiem produktiem ātrāk bojājas tie, kuru sastāvā ir daudz ūdens.

    Katrā ziņā vienmēr jāatceras, ka uzglabātais produkts pēc atvēršanas jāpasmaržo un jāpagaršo, un, ja rodas aizdomas, ka tas nav īsti svaigs vai arī kļuvis viegli dzirkstošs (piemēram, aukstā zupa), labāk to nelietot.

    Kā izvēlēties?

    1. Kādam nolūkam paredzēta?
      Pārtikas vešanai uz laukiem vai vasarnīcu vai nelielam piknikam dabā derēs gan parastā aukstumsoma, gan konteiners. Ja ikdienā pārvietojies ar automašīnu un pārtika jāved regulāri, iespējams, der padomāt par dzesējamo kasti automobilī.

      Savukārt vairākdienu pārgājienam labāk derēs aukstumkaste vai konteiners ar ritenīšiem. Aktīvās atpūtas piekritējiem, kas bieži dodas autoceļojumos ar nakšņošanu brīvā dabā, vislabāk derēs automašīnas ledusskapis.
    2. Kā pārvietosies?
      Ejot kājām, ērta būs viegla aukstumsoma vai, ja nepieciešams pārvadāt lielāku produktu daudzumu, aukstumkaste uz ritenīšiem. Ja pārvietosies ar divriteni, labākā izvēle ir ietilpīga aukstumsoma, ko var novietot uz velosipēda bagāžnieka. Braucot ar automašīnu, protams, derēs visu veidu aukstumsomas un konteineri.
    3. Kādi produkti tiks uzglabāti?
      No tā, kādus produktus vajadzēs uzglabāt vēsumā, atkarīgs, vai nepieciešama soma ar cietām, izturīgām sieniņām, vairākiem nodalījumiem, ar lielāku platību horizontāli vai vertikāli.
    4. Cik ilgi nepieciešams uzglabāt?
      Ja produktiem tikai jānodrošina atvēsinoša temperatūra, pietiks ar nelielu aukstumsomu vai konteineru un papildus saldējamajiem elementiem. Ja produkti tiks uzglabāti vairāk nekā diennakti, vajadzēs dzesējamo kasti, bet, ja vairākas dienas – mašīnas ledusskapi.

    Kam pievērst uzmanību veikalā?

    Somas un konteineri bez elektrības pieslēguma

    • Rokturis
      Visām pārnēsājamajām somām un konteineriem svarīgi, cik ērts ir rokturis. Lai arī soma šķiet viegla, jāņem vērā, ka kopā ar produktiem tā būs krietni vien smagāka. Tāpēc vērts pārbaudīt, vai rokturis negriežas plaukstā, īpaši svarīgi tas ir konteineriem, ko grūtāk pārnēsāt cieto sieniņu dēļ.
    • Siksna
      Lielākoties aukstumsomas paredzēts nest arī uz pleca. Svarīgi izpētīt, vai siksna ir pietiekami plata; vai to var regulēt; vai ir siksnai ir paplatinājums atbalsta vietā uz pleca, lai tā nespiestu.
    • Ritenīši
      Ja konteiners ir liela izmēra, svarīgi, lai tas būtu aprīkots ar ritenīšiem un ērtu rokturi. Vēlams jau veikalā izmēģināt, cik ērti konteineru stumt/vilkt un manevrēt ar to.
    • Materiāls un kopšana
      Konteineru ar cietām sieniņām vieglāk izslaucīt ar mitru un tad sausu drānu. Aukstumsomu iespējams izgriezt ar oderi uz āru un noskalot. Jāņem vērā, ka tās ārpuse parasti ļoti ātri sasmērējas, taču bieža mazgāšana nāk par sliktu izolācijas kvalitātei.
    • Nodalījumi
      Pārvadājot dažādus produktus, ērti, ja ir vairāki atšķirīgu lielumu nodalījumi. Dažām somām un konteineriem ir īpaši nodalījumi pudelēm.
    • Komplektācija
      Saldējamie elementi visbiežāk komplektācijā neietilpst, tie jāiegādājas atsevišķi. Ir modeļi, kuru komplektācijā ietilpst speciāli konteinera izmēriem pielāgots pudeļu komplekts.

    Kastes un ledusskapji, kas aprīkoti ar elektrības pieslēgumu

    • Vāks
      Tā kā ierīce tiek pārvadāta automašīnā vai citos transporta līdzekļos, svarīgi, lai vākam būtu bloķēšanas funkcija – lai tas pa ceļam nejauši neatvērtos.
    • Elektrības vads
      Ierīces visērtāk novietot bagažniekā, tāpēc svarīgi, lai vads būtu pietiekami garš, citādi var gadīties, ka ledusskapis kādam būs jātur klēpī.
    • Komplektācija
      Tām ierīcēm, kas paredzētas pievienošanai gan pie 220 V, gan pie zemstrāvas, svarīgi, vai komplekta cenā ietilpst strāvas adapters.
    • Režīmi un papildu funkcijas
      Ērti, ja mašīnas ledusskapim ir divējāds strāvas pieslēgums. Tad to var izmantot gan auto, gan arī, piemēram, kempinga namiņā vai vasarnīcā. Ļoti noderīga funkcija ir automātiska atslēgšanās – gadījumiem, kad automašīnas akumulators sāk izlādēties. Nopērkamas arī ierīces, kas paredzētas ne tikai saldēšanai, bet arī uzsildīšanai – ļoti ērti tiem, kas ceļo arī ziemā. Parastais režīms ir: 20 grādu mazāk nekā ārā, bet uzsildīšanas režīms – līdz 65 grādiem.
    • Nodalījumi
      Svarīgi, lai tie būtu, jo šajās kastēs un ledusskapjos lielākoties uzglabā dažādus produktus.

    Secinājumi

    1.  Izvēli apgrūtina atšķirīgie nosaukumi – ražotāji un tirgotāji šīs somas mēdz dēvēt dažādi: par aukstuma somām, par ledus somām, aukstumkastēm, termokastēm vai termosomām, par aukstuma konteineriem, pārnēsājamajiem ledusskapjiem, auto ledusskapjiem.
    2. Tāpēc jābūt uzmanīgiem, izlasot preces anotāciju internetā vai aplūkojot preci veikalā, jo pirmajā acu uzmetienā tās daudz neatšķiras – var viegli sajaukt parastu aukstuma konteineru ar dzesējamo kasti, kas pieslēdzama pie elektrības.
    3.  Izvēloties aukstumsomu, ļoti svarīgi ir padomāt ne tikai par produktiem, kādus vajadzēs transportēt, bet arī par to, kā šo somu būs iespējams iztīrīt un cik ērti to nest rokā (parastajām aukstumsomām).

    Aukstumsomu veidi

    Bez elektropieslēguma

    Šie ir modeļi, kas savas konstrukcijas un materiāla dēļ vairāk darbojas kā termosi, kur produktus var ilgāku laiku saglabāt aukstus (vai siltus), nevis kā dzesēšanas ierīces. Visbiežāk lietojamie varianti: aukstumsomas un konteineri. Lai paildzinātu produktu uzglabāšanas laiku vēsā vidē, var papildus izmantot miniakumulatorus – plastmasas elementus, kas piepildīti ar speciālu sāls šķīdumu. Tos iepriekš uzglabā saldējamajā kamerā, un, ievietoti somā vai konteinerā, šie elementi ilgāku laiku nodrošina zemāku temperatūru.

    Aukstumsomas

    Starp somas sieniņām, kas veidotas no dubulta neilona slāņa, atrodas termoizolējošs materiāls – putupoliuretāns vai putupolietilēns. Soma produktus aukstus uzglabā līdz 10 stundām.

    Plusi

    • var nopirkt dažādu izmēru somas
    • salīdzinoši vieglas
    • neaizņem daudz vietas uzglabājot

    Mīnusi

    • maza ietilpība
    • produktus vēsus uztur neilgi (aptuveni 10 stundas, bet īsti karstā vasaras dienā – tikai 7)
    • ātri smērējas, bet mazgājot vai tīrot ar laiku zaudē termoizolācijas īpašības

    DERĒS: pārvietojoties kājām vai ar sabiedrisko transportu; nelielam piknikam.

    Konteineri

    Cietas plastmasas kastes ar biezām sienām, kurās kā izolācijas materiāls izmantots putuplasts. Aukstumu spēj saglabāt pat līdz 15 stundām.

    Plusi

    • lielāka ietilpība nekā aukstumsomām
    • cietās sienas nodrošina drošāku plīstošu iesaiņojumu uzglabāšanu
    • ērtāk tīrīt

    Mīnusi

    • salīdzinoši smagi
    • bieži vien rokturi ir neērti
    • aizņem diezgan daudz vietas gan pārvadājot, gan uzglabājot

    DERĒS: ilgākam atpūtas izbraucienam pie dabas ar velosipēdiem vai auto; lai pārvestu eksotiskus cienastus no tālāka ceļojuma (lidojot var nodot bagāžā).

    Ar elektropieslēgumu

    Dzesējamās kastes

    Nopērkamas dažādu tilpumu – no 5 līdz pat 150 litriem. Aprīkotas ar miniventilatoriem, kas darbojas, pieslēdzot pie automašīnas piepīpētāja ligzdas 12–24 V sprieguma.

    Plusi

    • liela ietilpība
    • cietas sienas, droši var pārvadāt arī dzērienus un ēdienus stikla iepakojumā

    Mīnusi

    • spēj tikai uzturēt zemāku temperatūru, nevis atdzesēt
    • aukstums jāuztur ar elektopieslēguma palīdzību vai periodiski jāatjauno

    DERĒS: nelielam izbraukumam ar automašīnu.

    Pārnēsājami (automašīnas) ledusskapji

    Visnopietnākais aprīkojums, ko lieto tikai automašīnās, pieslēdzot pie standarta piepīpētāja ligzdas. Ietilpība: no 20 līdz 150 litriem. Dažām ierīcēm pieejama arī otrāda – uzsildīšanas – funkcija.

    Plusi

    • liela ietilpība
    • var lietot arī telpās (ja paredzēts divējāds strāvas pieslēgums)

    Mīnusi

    • tērē elektroenerģiju
    • aizņem lielu vietu, smags

    DERĒS: pārvietojoties ar auto ilgstoši un bieži.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē