• Novāktā raža dodas uz pagrabu!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    8 padomi par novākto dārzeņu, kartupeļu un ābolu pareizu glabāšanu pagrabā!
    1. Pagrabā jānes tikai veseli produkti – jo vairāk būs bojāto dārzeņu, jo straujāk bojāsies veselie. Ienesot pagrabā bojātus dārzeņus, pavasari var nesagaidīt arī veselie.
    2. Ja vien ir iespējams, vislabāk būtu katra kultūrauga un pat katras šķirnes produkciju glabāt atsevišķi, norobežojot kaut ar plānu šķērssieniņu, jo katrai šķirnei ir savas glabāšanas īpatnības. Piemēram, agrie burkāni glabāsies daudz sliktāk nekā vēlie.
    3. Visu ražu vienā pagrabā glabāt nav labi, jo dārzeņiem ir atšķirīgas prasības pret glabāšanas temperatūru: burkāniem, bietēm un kāļiem vislabāk patīk 0–2 grādu temperatūra, āboliem – ap nulli, bet ne zem nulles, savukārt vēlamā temperatūra kartupeļu glabāšanai ir 4–6 grādi, zemāka kartupeļiem jau ir bīstami zema, jo tādā vēsumā kartupeļos esošā ciete var sākt pārvērsties glikozē, un kartupeļi var iegūt nepatīkamu saldenu piegaršu.
    4. Ābolus nevajadzētu glabāt vienā telpā ar kartupeļiem un burkāniem, jo tie uzsūc dārzeņu smaržu. Turklāt, ābolus un kartupeļus uzglabājot vienā pagraba telpā, ātrāk bojājas gan vieni, gan otri. Vēl sliktāk kopā ar āboliem glabājas burkāni.
    5. Burkānus, seleriju saknes un puravus vislabāk glabāt tīrās, mitrās upes smiltīs – uz katru kārtu sakņu uzber pāris centimetru mitru smilšu.
    6. Kāposti labi glabājas, ja tos izrauj ar visu sakni un pakarina ar galvu uz leju. 

      Ražas zudumi glabāšanas sezonā – tas ir normāli: daļa sabojājas, sažūst, sapelē. Pat labos glabāšanas apstākļos jārēķinās ar vismaz 10 procentiem ražas zuduma.

    7. Kartupeļiem ļoti ir svarīgi, lai tiem netiktu klāt gaisma.
    8. Pagrabā nevar būt ne par mitru, ne par sausu. To, vai ar gaisa mitrumu viss kārtībā, var noteikt pēc pagraba griestiem – uz tiem būtu jāveidojas rasai. Ja rasas uz griestiem nav, pagrabā ir par sausu, bet, ja lāsītes veidojas tik intensīvi, ka pil, pagrabā ir par mitru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē