• Ko iesākt ar izaugušajiem garšaugiem?

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    27. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā vienkārši notiek: pavasarī tu alksti darboties un, iedvesmas pārņemta, sapērcies garšaugu stādiņus, izaudzē par vareniem garšaugiem un nu vairs nezini, ko ar tiem tālāk darīt. Vai dalīt, vai apgriezt, vai pārziemos, kur un kā izmantot? Pieredzē dalās Ieva Žukauska, dārzkopības speciāliste, bijusī Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente, kuras hobijs ir dažādi garšaugi.

    Jūlijs un augusts ir laiks, kad lielākā daļa augu zied un kad tos varam ne tikai apskatīt, bet arī izsmaržot un izvēlēties sev pieņemamākos. Savukārt augusts ir viens no daudzgadīgo garšaugu stādīšanas un pārstādīšanas laikiem. Tikai jāatrod un jāizvēlas īstie stādiņi.

    Lietojums manis izvēlētajiem daudzgadīgajiem garšaugiem, protams, ir plašāks, bet es tev šoreiz pastāstīšu tikai par to, ko un kā daru pati.

    Salvija (Salvia officinalis)

    Tā jau pirmajā stādīšanas gadā veido pietiekami kuplu augumu, ir skaista ar savām pelēkzaļajām matētajām lapām, bet zied otrajā gadā pēc iestādīšanas. Ir neuzbāzīga, bet, sākot ar otro gadu, tai jāparedz pietiekama vieta. Pavasarī apgriež bojātos zarus, lai veidotos raženāks augums. Patīk saulaina un silta vieta, tad arī ziemu tai vieglāk pārdzīvot. Bargās ziemās salvijai klājas grūti, bet pavasarī parasti ataug no zaru apakšējās daļas.

    • Virtuvē. Lieto jaunas, svaigas, saldētas un kaltētas lapas. Kulinārijā darbojas kā naturāls konservants, tādēļ kāda lapiņa vienmēr noderēs pie jebkuriem konserviem, arī sālot sēnes un gurķus. Pastiprina garšu saldu, žāvētu augļu zupām, arī bolēm. Īpaša saderība ar pīles un zoss gaļu, arī medījumiem.
    • Veselībai. Svaigu vai kaltētu lapu uzlējums noderīgs sāpoša, aizsmakuša kakla skalošanai, savukārt tēja der, ja gadījies saaukstēties. Tēju nedrīkst lietot kopā ar alkoholu! Pret galvassāpēm, nogurumu palīdz pie deniņiem pieliktas svaigas auga lapiņas.

    Izops (Hyssopus officinalis)

    Augsnes ziņā pieticīgs, sausumizturīgs, patīk piesaulītē. Labi pārziemo. Siltākās ziemās ilgi saglabā savu lapu zaļumu, daļēji mūžzaļš. Zied ar dažādas nokrāsas ziliem ziediem, bet ir arī augi ar rozā vai baltiem ziediem. Tie patīk bitēm, kamenēm, tauriņiem. Gliemežiem un citiem kaitēkļiem gan ne, līdz ar to izops ir labs kaimiņaugs rozēm –pasargā tās no laputīm. Pavairo ar sēklām, izaudzējot dēstus vai arī pavasarī sadalot vecākus cerus. Vēlāk izops pats vairojas no atvasēm, veidojot apmēram 60 cm augstu puskrūmu. To apgriežot var veidot zemu dzīvžodziņu.

    • Virtuvē. Izmanto svaigus vai kaltētus jaunos dzinumus ar lapām, ar vai bez ziediem. Lapām rūgtena garša. Kaltēšanai visaromātiskākie ir augi, kuri ievākti pirms ziedēšanas. Esmu lasījusi, ka kaltējot izops gandrīz zaudē savu aromātu, bet man nav tādas pieredzes. Labs pie jēra gaļas ēdieniem un medījuma.
    • Veselībai. Izopa tējas lietošanas kurss noderīgs organisma attīrīšanai. Lapu un ziedu uzlējumu izmanto taukainas, piņņainas sejas tīrīšanai. Tēju sasaldē ledus trauciņos un lieto sejas tīrīšanai un tonizēšanai. Izopa tēja der arī pret pastiprinātu svīšanu sievietēm klimaktērijā.
    • Lielisku svaigu aromātu tas veido kopā ar lavandu dabiskajos gaisa atsvaidzinātājos un citos smaržīgos maisījumos.

    Lavanda (Lavandula angustifolia)

    Kompakts augums, sudraboti pelēkzaļas vai zaļas lapas, spilgti zili ziedi un atsvaidzinošs, tīrs aromāts – tas viss rada romantisku, nomierinošu noskaņu. 

    Siltumprasīgs augs, bet pie mums mēdz pārziemot, īpaši tie augi, kuri izaudzēti mūsu apstākļos. Pirmajā gadā aug diezgan lēni, jāraugās, lai blakus augi to nenoēnotu. Patīk kaļķaina augsne, bet skābā un slapjā nīkuļo un ziemā aiziet bojā.

    • Virtuvē. Ziedi piemēroti saldajām žāvētu augļu zupām, želejām, marmelādēm, augļu salātiem, īpaši ar citrusaugļiem. Lapas un ziedus pievieno, gatavojot ķiploku marinādi jēra gaļai. Svaigas lavandas lapas, sakapātas un sajauktas ar sviestu, lieto, grilējot upju un ezeru zivis. Lavandas ziedus, sajauktus ar cukuru, uzglabā ledusskapī un izmanto visdažādākajos dzērienos un ēdienos. Dažas lavandas ziedkopas un dievkociņa zaru uzliek uz kvēlojošām oglēm grilēšanas beigās gaļas smaržīgai apdūmošanai.
    • Veselībai. Relaksējoša lavandas ziedu pelde. Viens no sagatavošanas veidiem: kaltētus ziedus un lapas ieliek sietiņā vai marles maisiņā, piestiprina pie krāna un laiž cauri karstu ūdeni.  Dabisks gaisa atsvaidzinātājs Ziemassvētku noskaņai: lavandas lapas un ziedi, citrona un kanēļkoka miziņas, rozmarīns un kadiķa zariņi, pievieno dažus pilienus neitrālas smaržas eļļas. Liek noslēgtā, paplatā traukā un, sākot ar pirmo adventi, ik pa laikam ar rokām maisījumu pārjauc, paburza. Smaržīgs, garu atpūtinošs pasākums.

    Raudene (Origanum vulgare)

    Ziedēšanas laikā ir ļoti dekoratīva. Zied ar visdažādākās intensitātes purpursārtiem, rožainiem ziediem no jūnija līdz pat rudenim. Augsnes ziņā nav izvēlīga, piemērota sausa, saulaina vai nedaudz noēnota vieta. Stādiņš sākumā mazs, bet ātri sakuplo. Bez pārstādīšanas var audzēt daudzus gadus, bet, lai tā nepārkoksnētos, būtu aromātiska un dekoratīva, vajadzētu apmēram pēc 4 gadiem pārstādīt un padalīties ar stādiņiem. Raudene, ja rudenī ļauj tai noziedēt, pati izsējas, un pavasarī ap to ir daudz jaunu augu, kurus var pārstādīt vēlamajā vietā. Ziemo ļoti labi.

    • Virtuvē. Plaši lietojams garšaugs. Ziedus galvenokārt izmanto skaistumam, toties svaigas jaunās lapiņas liek pie zaļumu biezpiena, siera, tomātu salātiem, omletēm. Kaltētai raudenei vislabākā saderība ir ar mežacūkas cepeti, pildītām gaļas pankūkām, picu. Izmanto kūpinājumu un desu gatavošanā.
    • Veselība. Ņem 2 ēdam-karotes sasmalcinātu lakstu, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj stundu ievilkties un dzer siltu pa pusglāzei 2–3 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas. Der pret saaukstēšanos, klepu, gāzu uzkrāšanos, aizcietējumiem un spazmām gremošanas sistēmā, kā arī atvieglo mēnešreižu sāpes un veicina gremošanu. Bet – raudenes uzlējumu nedrīkst lietot grūtnieces!

    Mazais mārsils (Thymus serpyllum)

    Mazais mārsils pie mums bieži sastopams savvaļā. Smaržīgs, 5–10 cm augsts puskrūmiņš ar gulošu stumbru un stāviem zariņiem. Var teikt, ka mārsils ir timiāna savvaļas brālis. Patīk sausāka vietiņa, un, reiz iestādīts, turpmākajos gados veido no jūnija līdz septembrim ziedošu, košu violeti sārtu paklāju. Viss augs ļoti smaržīgs, un violetie ziediņi ir bišu, kameņu, tauriņu un citu kukainīšu aplidoti. Pēc 5–6 gadiem vēlams pārstādīt, jo mazinās auga ziemcietība.

    • Virtuvē. Kopā ar citiem garšaugiem izmanto aromatizētu etiķu un eļļu gatavošanā. Kaltētu mārsilu liek pie jēra, aitas gaļas un medījumiem, pastētēm.
    • Veselībai. Tēju un inhalācijas lieto, ārstējot elpošanas ceļu iekaisumu, arī klepu un iesnas. Dzer tēju ar medu, ja gadījies saaukstēties. Izmanto pirts rituālos un pirts tējā.

    Citrontimiāns (Thymus x citriodorus)

    Ziedi gaiši sārti, zied jūnijā un jūlijā, lapas gaiši zaļas ar spēcīgu citrona aromātu. Augi veido tādus kā pudurus. Lai pārziemotu, būtu labi piesegt.

    • Virtuvē. Izmanto lapas ar sīkajiem stublājiem, svaigas, kaltētas vai saldētas – galvenokārt visur, kur vēlams citronu aromāts.

    Estragons (Artemisia dracunculus)

    Piemērota saulaina vai viegli noēnota vieta. Laika gaitā sasniedz metra augumu, dod daudz skraju atvašu un izveido kuplu ceru. Dažos gados tas vareni izpletīsies ar savām serpentīnveida saknēm, izveidojot īstu estragona klājienu. Lai tā izplešanos ierobežotu, estragonu var stādīt kādā traukā un ierakt augsnē. Vasaras vidū vajag apgriezt, estragons ataugs un būs kompaktāks.

    Izplatītākās un pie mums pazīstamākās varietātes ir franču un krievu, bet ir vēl citas. Franču varietātes estragonu pavairo veģetatīvi – ar ceru dalīšanu, sakņu dzinumiem, spraudeņiem. Aromāts izteiksmīgs, smaržas sortiments daudzveidīgs. Latvijas ziemās var būt neizturīgs, īpaši kailsalā. Izzināms jautājums: vai tiešām Eiropas veikalos piedāvātās franču estragona sēklas tādas arī ir?… Krievu varietātes estragonu var pavairot arī ģeneratīvi ar sēklām. Aromāts asāks ar rūgtenu pieskaņu, robustāks.

    • Virtuvē. Izmanto, konservējot gurķus, kabačus un citus dārzeņus, bet – jāņem jaunie dzinumi, kuri nav ar ziediem, citādi konservi var būt rūgti. Svaigas vai kaltētas lapas izmanto salātiem, mērcēm, etiķa, sviesta, majonēzes aromatizēšanai, liellopa, teļa gaļai, zivīm, dārzeņiem. Mūsmājās iecienīti ir grilēti dārzeņi estragona marinādē.

    Rozmarīns (Rosmarinus officinalis)

    Tam vajag daudz saules un siltuma, bet Latvijā tā visa pietrūkst. Tādēļ rudenī, ziemā un agrā pavasarī rozmarīns audzējams telpās, bet vasarā es ar visu trauku to novietoju garšaugu dārzā līdzās raudenei, izopam vai lavandai – tiem ir laba saderība.

    Audzējot no sēklām, rozmarīns var dīgt ļoti lēni, līdz pat 6 nedēļām. Rozmarīnam piemērotāka ir pavairošana ar spraudeņiem, tos vasaras pirmajā pusē iegūstot no vecākiem augiem.

    • Virtuvē. Izmanto lapas un jaunos dzinumus. Ļoti piemērots medījumiem, pastētēm, jēra, liellopa, pīles gaļai, sevišķi to cepot vai grilējot. Lielisks ar ceptiem kartupeļiem un kabačiem, marinādēs kombinācijā ar citronu.

    Uz oglēm uzmests rozmarīna zariņš smaržīgi dūmos un nepatiks odiem.

    Piparmētra

    Garšaugu dārziņā, protams, neiztikt bez vispazīstamākās mētras – piparmētras. Tai gan ir tieksme nesamierināties ar sev ierādīto platību, bet plesties un plesties, nemaz neņemot vērā kaimiņu intereses. Tomēr mētras dārziņā ir lielisks dārza akcents ne tikai sava dekoratīvā izskata, bet arī daudzveidīgā lietojuma dēļ. Aromātiskās un veselības tējas, garšaugi gaļai un mērcēm, piedeva un dekorācija saldajiem ēdieniem un dzērieniem, pirts slotiņas, saaukstējoties – inhalācijām un pēdu peldēm.

    Citronmētra (Melissa officinalis)

    Augi apmēram 40 cm augsti, kupli, lapas spīdīgas, gaiši zaļas, zied otrajā gadā pēc sējas bāldzelteniem, sīkiem ziediņiem. Ieteicamākais pavairošanas veids ar sēklām, izaudzējot stādiņu. Spēcīgs citrona aromāts, taču citronmētras īpatnība ir pastiprināta aromāta zaudēšana kaltējot, ja to neveic pietiekami ātri un kvalitatīvi.

    • Virtuvē. Svaigas jaunās lapas ļoti piemērotas aromatizēta eļļas, etiķa, degvīna izvilkuma un cukura sīrupa pagatavošanai. Svaigas, saldētas lapiņas – salātiem, zivīm, sakņu dārzeņiem, ēdienu dekorēšanai, dzērieniem. Kaltētas – gaļai, mērcēm, tējai.

    Viegla vakara tēja mierīgam un saldam miegam. Sasaldēta tēja ledus trauciņos ir lielisks atsvaidzinošs losjons sejai.

    Kaķumētra (Nepeta cataria)

    Augs ar pelēkzaļām, it kā apsarmojušām, pat pūkainām lapām, gaiši dzeltenīgiem ziediem, augums apmēram 70 cm. Audzē no dēsta, var arī dalīt cerus. Ja ļauj ziedēt un briedināt sēklas, tā iesējas un pavasarī ap veco augu būs sadīguši jauni audziņi, kuri turpinās kaķumētras dzīvi, ja vecie augi nebūs pārziemojuši, kas gadās diezgan bieži. Augšanas prasību ziņā neizvēlīgs augs, piemērotāka ir saulaina vieta. Augam spēcīgs citrona aromāts, un, galvenais, tas ir pietiekami noturīgs arī kaltējot. Dažkārt kaķumētrai piedēvētais nepatīkamais kaķiskais piesitiens man šķiet nepamatots. To apstiprina arī fakts, ka kaķumētru ļoti iecienījušas bites.

    Kaķumētra ir neuzbāzīga mētra, un tā ar savām saknēm neiekaro citu augu telpu.

    Izmanto svaigas, kaltētas lapas un ziedus: piemērota dažādiem garšaugu izvilkumiem, tējām.

    Krūzmētra (Mentha spicata)

    Latvijā pazīstamas jau kopš seniem laikiem un apdziedātas arī Latvju dainās. Kā jau piederīgām pie mētru ģints, tām pastāv vizuāla līdzība ar piparmētrām. Spoži zaļās lapiņas, kuru virspuse ir nedaudz uzpūsta un krokaina, bet purpura ziediņi pēc skata atšķir tās no piparmētrām. Krūzmētrām, tāpat kā piparmētrām, ir invazīvs – uzbrūkošs – raksturs. Galvenā atšķirība ir ēteriskās eļļas sastāvā – krūzmētras nesatur mentolu, tādēļ nav jūtams tā atsvaidzinošais aromāts. Taču tādēļ to aromāts, kas atgādina augļu smaržu un lieliski sader ar daudziem ēdieniem, nav nevērtīgāks.

    • Virtuvē. Krūzmētras lapas izmanto visu veģetācijas periodu, bet kaltēšanai ievāc pašā ziedēšanas sākumā, kad izplaukuši pirmie ziediņi. Izmanto svaigas un kaltētas lapiņas. Īpaši piemērota teļa un jēra gaļai, pupiņām, zirņiem, augļu želejās, šokolādes saldēdienos, ēdienu dekorēšanai, aromātiskai tējai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē