• Kas bojā bietes tavā dārzā?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Skaistie sakņaugi atkal sagrauzti! Kāds mošķis to paveicis?

    Ziemāju pūcīte (Agrotis segetum Schiff)

    Kā izskatās un ko nodara?

    Pelēks tauriņš, kam gadā attīstās viena paaudze. Kāpuri izaug prāvi, pat 4 centimetrus gari, rūsganpelēki. Kaitēklis ziemo augsnē. Jaunie kāpuri izgrauž jau sēklas un dīgstus, vēlāk grauž augu lapas un var nograuzt pat visu augu, bet vecākie kāpuri ierokas augsnē pāris centimetru dziļumā un izēd prāvus robus dažādos sulīgos dārzeņos – ne tikai bietēs, bet arī burkānos, kartupeļos, puravos un citos.

    Kā apkarot?

    Rudenī augsne dziļi jāapstrādā, tā iznīcinot kāpurus un kūniņas un radot tiem nelabvēlīgus apstākļus ziemā. Tāpat noder regulāra rindstarpu irdināšana un ravēšana. Ar kaitēkļiem labi tiek galā trihogrammas, parazītlapsenes, strazdi, vārnas, kovārņi.
     

    Gludais biešu kapracis (Aclypea opaca)

    Kā izskatās un ko nodara?

    o ziemošanas vietām vaboles aprīļa beigās, maija sākumā dodas grauzt jauno graudzāļu asnus, vēlāk – pārsvarā naktīs – mielojas ar balandām, kartupeļiem un krustziežiem. Vasaras sākumā mātītes augsnes virskārtā un augsnē sadēj olas, pēc nedēļas izšķiļas kāpuri un grauž augu lapas, lai pēc trim nedēļām iekūņotos augsnē. Pārziemo zemsedzē, augsnē, sūnās un vecos celmos.

    Ļaunie darbi. Vaboles un kāpuri iecienījuši tieši biešu lapas – grauž tās negausīgi. Vislielākie bojājumi parasti tiek nodarīti bietēm, kas aug laukos no vēja aizsargātās vietās un smilšainās augsnēs priežu mežu tuvumā.

    Kā apkarot?

    Augsne bieži jāirdina, sējumi rūpīgi jāravē. Palīdz insekticīdi.

     

    Biešu spradzis (Chaetocnema concinna)

    Kā izskatās un ko nodara?

    Sīks, melns, lēkājošs kukainītis. Pavasarī, kad nekā cita ēdama nav, pārtiek no nezālēm – balandām, sūrenēm. Vaboles uz augsnes sadēj oliņas, un divu nedēļu laikā izšķiļas kāpuri, kas grauž augiem saknes. Jaunās vaboles parādās augusta beigās un septembrī, neilgu laiku barojas un tad dodas ziemot zem augu atliekām vai citā mitrā vietā. Vaboles grauž biešu, rabarberu un skābeņu lapu virspusi, apakšējo epidermu atstājot neskartu. Jaunos biešu dīgstus spradži var nopostīt pilnībā, īpaši karstā un sausā laikā.

    Kā apkarot?

    āgādā, lai jauno sējumu tuvumā nav nezāļu, kas patīk spradžiem. Bietes jāsēj labā augsnē, lai tās augtu veselīgas. Pavasarī tās var nosegt ar agrotīklu. Spradžus iznīcina insekticīdi.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē