• Kā izdabāt ziedkāpostam? Padomi un receptes

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tikt pie skaistas, baltas, tvirtas ziedkāposta galviņas nav tik vienkārši kā izaudzēt, piemēram, redīsu. Ir mazliet jāpapūlas.

    6 padomi par ziedkāpostu aprūpēšanu

    1. Ziedkāpostiem ir nepieciešamas papildus barības vielas – piemēram, molibdēns, bors, cinks, mangāns, magnijs, kalcijs, sērs un citi elementi, tātad nepieciešams kompleksais mēslojums, kas satur arī mikroelementus. Karstā laikā augi slikti uzņem kalciju, un tas ir jādod atsevišķi ar kalcija nitrātu vai lapu mēslojumu CalMax.
    2. Regulāri jālaista, karstā laikā – katru dienu.
    3. Lai galviņa saglabātu skaistu, baltu krāsu, to nedrīkst apspīdēt saules stari. Modernajām šķirnēm gan galviņu ieskauj lapas, radot ēnu, bet, ja nu gadījies iestādīt kādu vecāku šķirni, lapas var saņemt uz augšu un sasiet kopā vai arī kādu lielāku lapu aizlauzt., lai tā apsedz kāposta galviņu. 
    4. Lielu postu ziedkāpostiem nodara dažādu taureņu (balteņa, kāpostu pūcītes, cekulkodes u. c.) kāpuri. Mazā dārziņā kāpurus var mēģināt nolasīt ar rokām. Diemžēl kāpurus, kuri slēpjas lapu rozetes iekšienē, nevar pamanīt, un tie turpina savus ļaunos darbus, tāpēc efektīvāk ir apsmidzināt kaitēkļu apsēstos augus ar amatierim atļautajiem insekticīdiem: Karate Zeon 5 CS, Mavrik Vita vai NeemAzal T/S. Protams, drošības labad obligāti jāievēro katram līdzeklim noteiktais nogaidīšanas laiks.
    5. Lai izaugtu labi ziedkāposti, liela nozīme ir temperatūrai. Lapu augšanai optimālā temperatūra ir 20–25 grādi, savukārt galviņu augšanai – 12–14 grādi. Ja laikā, kad veidojas galviņas, ir liels karstums, augšanas procesi notiek pārāk strauji – galviņas vairs nav skaisti baltas, bet iekrāsojas iesārtas, tām cauri mēdz izaugt sīkas lapiņas vai arī virsma pārklājas ar sīkiem, matiem līdzīgiem izaugumiem. Tieši tāpēc visskaistākie ziedkāposti izaug rudenī un tiek novākti septembra beigās, oktobrī un pat novembrī
    6. Ražas novākšanu nedrīkst nokavēt, jo ziedkāposti ātri pāraug. Ik pa laikam jāpārbauda, kas notiek lapu rozetes vidū un zem sasietajām lapām. Sevišķi uzmanīgiem jābūt ar modernajām šķirnēm, kurām galviņa ir gluži vai iepakota lapās, – dažkārt tā jau sāk izirt, bet zem lapām nav redzama. Galviņu nogriež ar asu nazi zem lapām, pēc tam nogriež liekās lapas.

     

    Zini!

    Lai ziedkāposti būtu vācami oktobrī, dēsti jāstāda augusta sākumā.

    Receptes

    Vairāk ziedkāpostu recepšu atradīsi šeit:

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē