• Kā gardāk apēst kāposta radiniekus?

    Māja un Dārzs
    Santa Kraukle
    Zanda Jankevica
    29. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kāpostam ir plašs un ļoti veselīgs radu pulks. Kā tos vētīgāk likt lietā, konsultē šefpavārs JURIS DUKAĻSKIS un ILZE LIPSKA, dīgstu audzētāja un ēdienu blogere (absolutsed.lv)

    Zini, ka lielāko daļu kāpostu uzglabāšanai var arī sasaldēt – vispirms noblanšē un tad sasaldē.

    1. Galviņkāposti
      Ļoti plašs pielietojums: var ēst svaigus, sautēt vienus vai kopā ar citiem dārzeņiem, var marinēt vai skābēt, var glabāt pagrabā svaigi novāktus un ēst teju līdz pavasarim. Tradicionālais kāpostu saglabāšanas veids – skābēšana – gan ir ļoti laikietilpīgs process, toties cik labi garšo štovēti kāposti vai skābu kāpostu zupa!
    2. Sarkanie galviņkāposti
      Uzturvērtības ziņā tie nedaudz pārspēj parastos galviņkāpostus. Ja vien ir iespēja, svaigiem salātiem labāk izvēlēties sarkanos galviņkāpostus. Gluži tāpat kā baltos galviņkāpostus, arī sarkanos var sautēt, interesantākai garšai pievienojot, piemēram, marinētas plūmes.
    3. Virziņkāposti
      Īpaši gardi tie būs, ja pagatavoti izkausētā sviestā jeb sviesta emulsijā. To dara tā: sagrieztus virziņkāpostus pievieno nelielā ūdens daudzumā izkausētam sviestam – tā ir sviesta emulsija. Sutina līdz 80 grādu temperatūrai, uzmanot, lai masa nesāk vārīties. Jāēd karsti – tā tie ir īpaši garšīgi.
    4. Ziedkāposti
      No tiem var uzvārīt lielisku biezeni vai biezzupu, var arī tvaicēt. Tā kā ziedkāposts ir stingrs, rozetītes var iemarinēt. Un vēl – no tiem var pagatavot picas pamatni: ziedkāpostu smalki sarīvē, pievieno olas un miltus, izveido masu. Pamatni izcep un tad liek virsū visu, ko kāro redzēt uz picas.
    5. Romanesko
      Var gatavot līdzīgi kā ziedkāpostus, bet ļoti garšīgi būs romanesko salāti, piemēram, ar vārītām cūku pupām. Salātiem pievieno apgrauzdētus Indijas riekstus, kā arī mērci, kas pagatavota no citronsulas un eļļas. Salātiem var piegriezt klāt arī citus svaigos dārzeņus, piemēram, gurķi un sarkano sīpolu.
    6. Brokolis
      Brokoļi ir ārkārtīgi veselīgi, tie labi garšos gan svaigi, gan tvaicēti ar kādu mērcīti. Brokolis labi iederas arī zupās kopā ar citiem dārzeņiem, vien jāraugās, lai tas nepārvārās un neizšķīst zaļā masā. Pašlaik ir ļoti modē gatavot smūtijus. Tas šķiet neparasti, taču brokolis smūtijā lieliski garšos kopā ar āboliem un apelsīniem.
    7. Briseles kāposts
      Tiem ir ļoti specifiska garša, tādēļ ne gluži visiem garšo. Pirms Briseles kāpostu gatavošanas vērtīgi būtu atrast kādu interesējošu recepti un vismaz pirmajā reizē stingri to ievērot, jo nepareizi pagatavoti Briseles kāposti ir rūgti. Svaigas kāpostu galviņas var mēģināt panēti mīklā un fritēt eļļā.
    8. Lapu kāposts (kalē)
      No svaigiem lapu kāpostiem var gatavot salātus, šos kāpostus var pievienot zupā vai sautēt. Var gatavot arī čipsus. To dara tā: pievieno sakapātu citronzāli, olīveļļu un lazdu riekstus. Kaltē krāsnī 140 grādos 7–12 minūtes. Kalē kāposti izdodas kraukšķīgi, garšīgi un joprojām ir veselīgi.
    9. Pakčojs
      Sulīgs un maigs kāposts, kas labi garšo svaigs, taču to var arī sautēt.

      Pakčoju var cept uz pannas un pagatavot kopā ar sēnēm. Labi garšos gan parasts cepta pakčoja un sēņu mikslis, gan mērcīte, ja pievieno saldo krējumu.
    10. Kolrābis
      Var griezt plānās šķēlītēs vai kubiņos, pievienot salātos vai ēst kā svaigu uzkodu līdzās rācenim vai kālim. Kolrābi var cept arī uz pannas kopā ar citiem dārzeņiem.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē