• Asais čili pipars Latvijā? Aug griezdamies!

    Uzzinu ko nezinu
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    18. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Varētu domāt, ka čili, eksotisks augs būdams, bez problēmam izaug tikai siltajās zemēs, vai ne? Es gan zināju, ka čili var izaudzēt arī pie mums, tomēr nevarēju iedomāties, ka šo kultūru var nodēvēt pat par viegli audzējamu… Braucam ciemos pie uzņēmīgiem audzētājiem — Loretas Birzules un Ronalda Kreiļa.

    Kā viņi sāka audzēt čili

    Loreta un Ronalds nav diplomēti dārzkopji – abi strādā reklāmas jomā un čili audzēšanu sākuši gluži nejauši. Proti, pēc kāda ceļojuma uz Taizemi sapratuši, ka pikanti un asi ēdieni ir visgaršīgākie, un, tā kā Ronaldam ļoti patīk gatavot, kāpēc gan nepamēģināt pašiem izaudzēt kādu čili pipariņu?

    Domāts, darīts – pirmajā gadā izaudzēja pāris stādiņu, nākamajā jau vairākus, un nu jau viņiem ir palielas siltumnīcas, kurās aug apmēram tūkstoš stādu. «Mēs patiešām strauji aizrāvāmies ar čili audzēšanu, jo atradu arvien jaunus veidus, ko ar tiem iesākt, – eksperimentēju, vārot dažādas mērces. Un, jo vairāk gatavoju, jo vairāk čili vajadzēja, turklāt savārītos labumus sākām arī tirgot,» prāto Ronalds. 

    Audzēt ir viegli!

    Čili jāsēj februāra beigās, marta sākumā, un jārēķinās, ka šie augi dīgst ilgi – aptuveni trīs nedēļas. Februārī vēl ir pārāk maz gaismas, tāpēc sējumiem ieteicamas arī speciālās lampas. Maijā izaudzētie stādi gatavi pārcelties uz siltumnīcām, raža sāk ienākties jūlijā, un tā darbi turpinās līdz pat oktobra sākumam.

    Ronalds stāsta, ka čili ir augs, ko labi var izaudzēt arī iesācējs: «Domāju, ka paprikas ir vieglāk audzēt nekā, piemēram, tomātus! Nav nekādu pazarīšu, kas jāizlauž, nekādas kaites arī nav manītas. Ko mēs noteikti darām – stādus sienam pie mietiņiem, tad tie ir stabilāki, labāk arī ienākas raža.»

    Zināms, ka paprikas ir visai ēdelīga kultūra, kas novērtē auglīgu zemi un barības vielas.

    Loretas un Ronalda čili stādiem mēslojums ir kaimiņu zirgu mēsli – esot ideāli!

    Kā saka Ronalds, viens zirgābols zem stādiņa, pēc tam regulāra laistīšana, un viss. Turklāt šovasar laika apstākļi bija tādi, ka varēja nemaz tik bieži nelaistīt. Tiesa, jāņem vērā, ka zeme šeit – netālu no Lielupes krastiem – ir ļoti auglīga un mitrumnoturīga.

    Foto: Jānis Kairis
    Foto: Jānis Kairis

    Jo asāks, jo ilgāk aug

    No botānikas viedokļa gan saldās paprikas, gan, kā tautā ierasts teikt, asie čili pipari – visi ir paprikas (Capsicum annuum). Loreta un Ronalds mazliet audzē arī saldās paprikas, taču galvenie tomēr ir čili – pavisam kopā 34 aso piparu šķirnes – dažādu formu un ar dažādām asuma pakāpēm.

    Čili asums tiek mērīts pēc zinātnieka Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas, un to nosaka asuma vienībās skovilos.

    Gradāciju ir ļoti daudz – piemēram, vidēji ass čili satur ap 3000 skovila vienību, bet ļoti ass pat 500 000 vienību!

    «Asākie čili bieži vien ir tie mazākie. Turklāt – jo asāks čili, jo tas lēnāk dīgst, lēnāk gatavojas, uz stāda ienākas mazāk augļu un raža ienākas vēlāk,» stāsta saimnieks. Loretas un Ronalda siltumnīcā aug arī pasaulē asākie pipari Carolina Reaper, un tie nogatavosies tikai septembra beigās.

    Čili droši var saldēt

    Burka un ledus – tāds nosaukums ir Loretas un Ronalda rūpalam, kur top dažādas mērcītes no pašu izaudzētajiem čili. Vārds burka nosaukumā ir tāpēc, ka visi labumi nonāk burkās, savukārt ledus – lai interesantāk uzminēt? Nē jau nē, tas saistīts ar čili glabāšanas iespējām.

    Protams, tos var savārīt dažādās mērcītēs, var kaltēt, bet var arī saldēt. Ronalds secinājis, ka sasaldēts čili pēc atkausēšanas ir gluži kā svaigs – ir gan sākotnējā garša, gan forma! Starp citu, arī kaltētus čili iespējams atdzīvināt – tie jāieliek viegli siltā ūdenī un jāpagaida, līdz kārtīgi sadzeras ūdeni un atjauno kādreizējo apjomu.

    Cinkotās konstrukcijas Ronalds atvedis no Polijas, plēve ir ar desmit gadu garantiju – līdz šim jaunās siltumnīcas turējušās godam. Savukārt iepriekšējās pašu būvētās konstrukcijas līdzenuma vēji aiznesuši pa gaisu!

    Foto: Jānis Kairis
    Foto: Jānis Kairis

    Vitāla krāsainība! lejā pa labi šķirnes ‘Jalapeno’ pipari no zaļiem vispirms kļūst melni, tad sāk sārtoties, bet tos nereti vāc tieši zaļajā stadijā, jo vēlāk gatavošanās laikā tiem parādās stiegrainums, tādi kā mati. tie, kas savijušies jautros līkumos, ir ‘Hot Portugal’ – apmēram tikpat asi kā Kajennas pipari.

    Foto: Jānis KairisMazie, sarkanie, apaļie kreisajā malā savukārt nav ļoti asi, labi noder pildīšanai. bet garenās, zaļās paprikas augšā ir saldās ‘Corno Di toro Rosso’ – vienas no populārākajām paprikām itālijā. interesanti ir ar saldo, melno papriku – kad to ieliek karstā ūdenī, tā diemžēl maina krāsu un kļūst zaļa, tāpēc, ja gribas melno eksotiku, šī paprika jāgriež svaigos salātos.

    PADOMS

    Kā labāk izkaltēt čili?

    Loreta secinājusi, ka vislabāk čili kaltējas (un skaisti izskatās!), savērti garā virtenē un pakārti labi vēdināmā vietā.

    Ieteicams vērt uz makšķerauklas, jo tā ir izturīgāka par diegu, bet pavediens ir pietiekami tievs, lai to ievērtu nelielajā čili kātiņā.

    Čili kāta galā ir tāds kā paplatinājums ar sataustāmu skrimslīti – tā arī labākā vieta, kur durt caurumu un vērt uz makšķerauklas.

     

     

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē