• Atsperīgā kultūriste blusa – kā to iznīdēt?

    Blusas
    Ginta Auzniece
    30. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Runājot par blusām, gluži vai vietā ir teiciens: mazs cinītis gāž lielu vezumu. Ātra kā bulta, atsperīga kā ķengurs un kož kā irsis. Spēj satracināt slinkāko mājas Reksi un izsist no sliedēm nopietnāko baņķieri. Un saturies – blusai patīk silts un mitrs klimats, tāpēc atvasara ir tās mīļākais gadalaiks. Konsultē Dr. biol. Voldemārs Spunģis, entomologs, Latvijas Universitātes Zooloģijas un dzīvnieku ekoloģijas katedras asociētais profesors.

    Blusas ir siltasiņu dzīvnieku asinssūcēji. Neskatoties uz to niecīgajiem izmēriem, sugu daudzveidība ir gana plaša – Latvijā sastopamas apmēram 40 sugu blusas. Pārsvarā tās specializējušās uz dzīvniekiem: putnu, sikspārņu, sīko zīdītāju (mīl strupastu un kurmju kažokus), kaķu, suņu blusas un daudzas citas… Atsevišķi zooloģijā izšķir arī cilvēku blusu.

    Blusas ķermeni veido trīs galvenās sastāvdaļas: galva, vēders un ļoti stipras kājas. To garums iztaisnotā stāvoklī ir līdzvērtīgs ķermeņa garumam, un tās ir ļoti muskuļotas. Tāpēc blusu var uzskatīt par īstu sportisti, vēl vairāk – kultūristi. Blusas ir tik atsperīgas un grūti notveramas tieši muskuļaino kāju dēļ.

    Odu māsīca

    Savas attīstības pirmsākumos blusas bija lidojoši kukaiņi, tāpēc par to tuvāko radinieku var uzskatīt odu. Ja iedziļinās odu paradumos dažādās attīstības stadijās, viss sakrīt. Pieauguši odi pieder pie asinssūcējiem, bet kāpuru stadijā tie labprātāk mielojas ar dzīvnieku izcelsmes matiņiem, ādas atliekām, putnu ligzdas saturu… Gluži tāpat kā blusas!

    Blusu iecienītākās mītnes vietas ir dzīvnieku kažoki, vilna, putnu ligzdas un spalvas. Ja blusas ola nonāk, piemēram, paklājā, kurā sakrājušies ādas palieku krikumi, suņa vai kaķa migā, putna ligzdā, no tās izšķiļas kāpurs, kas pārtiek no visas šīs netīrības. Ja kāpuriņš iekūņojies pamestā putna ligzdā, tas gaida, kad tur atkal parādīsies iemītnieki, un tikai tad izšķilsies jaunā blusa.

    Karstasinīgās mātītes

    Kukaiņa attīstības pilns cikls ilgst aptuveni gadu: vispirms ola, tad kāpurs, kas pārziemo, tad jau pieaugusi blusa. Sezonā blusa var sūkt asinis vairākas reizes un arī vairākas reizes dēt olas.

    Mātītes ir asinskārākas, jo viņām nepieciešamas olbaltumvielas olu un jaunās paaudzes audzēšanai, tēviņi ir miermīlīgāki un nav tik kāri uz asinīm.

    Taču, atrodot uz paklāja vai kaķa kažokā blusu, dzimumu būs grūti noteikt. Vienīgais rādītājs varētu būt izmērs – tēviņi mēdz būt mazāki par mātītēm.

    Kad blusas ir sapārojušās un mātīte izdēj olas, tās aizripo kur nu kurā. Blusu olas ir ļoti gludas, tāpēc tās ļoti viegli izplatās. Tiesa, ar neapbruņotu aci blusu kāpurus nav iespējams saskatīt.

    Nedarbi

    Kož, sūc asinis, rada niezošas pumpas – tie ir tipiskākie blusu kaitējumi. Vissliktākais, ko blusa it kā spētu nodarīt, – pārnēsāt buboņu mēra jeb Yersinia pestis baktērijas. Sūcot asinis, blusai ļoti strauji palielinās vēdera tilpums, tāpēc kādā brīdī tā ir spiesta izvadīt visu lieko. Ja sakostais sāks kasīties un tuvumā būs blusu fēces, tajās atrodamās baktērijas var tikt ievazātas organismā. Tomēr mūsdienās šādam scenārijam grūti atrast uzskatāmu piemēru. Līdz ar to niezošas, sarkanas, cita citai līdzās sarindotas pumpiņas ir vienīgais ļaunums, ko blusa var nodarīt.

    Blusu sugas

    Lūk, populārākās blusu sugas!

    • Cilvēku blusa (Pullex irritans)

    Vidēja lieluma – aptuveni trīs līdz piecus milimetrus gara. Pārsvarā attīstās un dzīvo dēļu grīdu spraugās. Pēdējās desmitgadēs diezgan reti sastopama, jo mājokļos šādas grīdas nav vairs tik izplatītas, līdz ar to kāpuriem nav kur attīstīties. Nepatīk sintētiski materiāli: linolejs, sintētiski paklāji un segas – kāpuriem ir grūti pārvietoties pa tādām virsmām un izdzīvot savu dzīves ciklu, tāpēc tie iet bojā.

    • Kaķu blusa (Ctenocephalides felis)

    Mēdz kost arī suņiem, bet ne citiem mājdzīvniekiem un cilvēkiem.

    • Suņu blusa (Ctenocephalides canis)

    Mazliet lielākas par cilvēku un kaķu blusām. Mēdz pamest suņa kažoku, lai kostu cilvēkiem un citiem mājdzīvniekiem.

    Ja reiz blusa nonākusi mājdzīvnieka kažokā, tā tur apmetas uz palikšanu un labprātīgi aiziet tikai vienā gadījumā – kad dzīvnieks iet bojā. Tāpēc, piemēram, ja kaķis noķer peli, daļa peles blusu ielec un iemitinās kaķa kažokā.

    Vai zināji?

    Melnie plankumiņi uz palagiem un drupačiņas kranča pakaklē ir blusu kakas, nevis oliņas. Izkārnījumu krāsai ir loģisks izskaidrojums: kakas ir ļoti tumšā krāsā, jo tajās ir daudz dzelzs, ko blusa uzņēmusi, sūcot asinis. Bet tieši dzelzs blusas dzīvotspējai it nemaz nav vajadzīgs, tāpēc tiek izvadīts ārā izkārnījumu veidā.

    Putni katru gadu vij jaunu ligzdu, jo vecajā ir daudz blusu (katrā zīlītes ligzdā varētu būt ap 100 blusām). To oliņas ir tik izturīgas, ka spēj pārziemot, un pavasarī ligzdā attīstās jaunā blusu paaudze.

    Tāpēc pie mājas uzliktos putnu būrus katru rudeni vajadzētu iztīrīt.

    Tautas metodes cīņai ar blusām      

    • Kārtīgi izsūc vai izslauki grīdu, pievēršot uzmanību spraugām. Pēc tam izmazgā ar ūdeni, kam pievienots terpentīns, izšķīdinātas saimniecības ziepes vai etiķis.
    • Sasmalcini kalmes un nober priekšnamā, pie apaviem, uz paklājiem, zem dīvāniem. Blusas atbaidīs arī tādā pašā veidā lietoti pelašķi.
    • Sajauc vienādās proporcijās vārāmo sodu un sāli un izber uz paklāja, kārtīgi ierīvē, līdz baltos graudiņus vairs nevar pamanīt un atstāj uz nakti. Nākamajā dienā kārtīgi izsūc. Tāpat var rīkoties ar mīkstajām mēbelēm un mājdzīvnieku migām.
    • Blusām nepatīk kampareļļas, skuju un eikalipta eļļas spēcīgie aromāti. Novieto kādā no šīm eļļām samitrinātus vates pikucīšus paklāju, mīksto mēbeļu tuvumā, arī priekšnamā, jo ir liela iespēja blusas ienest no āra.
    • Mīkstās mēbeles var pārslaucīt ar drāniņu, kas samitrināta stiprā vērmeļu tējā. Arī mājdzīvnieku var mazgāt ar šo tēju.

    Veikalos nopērkamie līdzekļi cīņai ar blusām

    Dzīvniekiem

    • Pilieni skaustā

    Frontline skausta pilieni suņiem un kaķiem. Lietojot jāievēro uz iepakojuma norādītās devas. Preparāts nenonāk dzīvnieka asinsritē, bet uzkrājas tauku dziedzeros, nodrošinot pretblusu līdzekļa aktīvās vielas fipronila izdalīšanos vēl divus līdz trīs mēnešus. Blusas, ar to saskaroties, iet bojā. Nedrīkst lietot dzīvniekiem līdz astoņu nedēļu vecumam.

    • Kaklasiksniņas suņiem un kaķiem

    Beaphar kaklasiksnas, kas piesūcinātas ar pretinsektu līdzekli, pasargā no ērcēm un blusām. Ūdensizturīgas, dažādās krāsās un izmēros. Iedarbība no diviem līdz četriem mēnešiem. Nelietot dzīvniekiem, kas jaunāki par astoņām nedēļām.

    • Šampūns suņiem

    BEAPHAR Flea Shampoo ar aktīvo vielu permetrīnu. Izšķīdini vajadzīgo daudzumu (norādīts uz iepakojuma) 300 ml silta ūdens, kārtīgi samitrini dzīvnieka kažoku un iemasē šampūnu ādā, līdz parādās biezas putas. Atstāj uz piecām minūtēm iedarboties, pēc tam kārtīgi izskalo.

    • Pūderis

    Biocide Powder – dabīgs pretparazītu pūderis suņiem un kaķiem. Nogalina esošus parazītus, radot tiem elpošanas traucējumus. Pasargā kažoku no atkārtotas blusu, ērču un odu invāzijas. Labākam rezultātam atkārtot apstrādi vismaz vienu divas reizes nedēļā. Aktīvā viela – 2% ģerāniju eļļa.

    Mājai

    Telpās lietojams aerosols Biolit rāpojošu kukaiņu iznīcināšanai, ar dezinficējošu efektu. Pirms lietošanas baloniņš kārtīgi jāsakrata un jāizsmidzina 20–30 centimetru attālumā no virsmām, kur kukaiņi varētu uzturēties. Pēc apstrādes atstāj telpu un pēc stundas kārtīgi izvēdini. Līdzeklis turpina iedarbību uz kukaiņiem vismaz divas nedēļas pēc apstrādes vai līdz tā nomazgāšanai no apstrādātās virsmas.

    Automašīnām

    Hery Zero Puce Spray aerosols telpu apstrādei. Aktīvā viela permetrins (insekticīds) nogalina blusas un citus parazītus trīs stundu laikā un aptur parazītu oliņu attīstību. Iespējams apstrādāt telpas vai citas vietas, kam ir saskare ar dzīvnieku, piemēram, automašīnu.

    Telpām

    Protekto Plus pretparazītu līdzeklis telpām. Iznīcina kukaiņus jebkurā attīstības stadijā (pieaugušie, olas, kāpuri, kūniņas), kā arī pasargā no atkārtotas ieperināšanās vismaz nākamos sešus mēnešus. Ar vienu 400 mililitru iepakojumu pietiek 50 kvadrātmetru lielas telpas apstrādāšanai. Apsmidzini virsmas, turot aerosolu 30 centimetru attālumā. Pēc tam kārtīgi izvēdini telpas.

    Mājai un dzīvniekiem

    Neostomosan ampulas dzīvnieku un mājokļa apstrādei pret blusām. Piecu mililitru ampulu atšķaida ar vienu litru ūdens un izsmidzina vietās, kur visbiežāk uzturas mājdzīvnieks: viņa guļvietu, paklājus, dīvānus. Pēc tam šīs lietas obligāti jānomazgā ar tīru ūdeni. Ar šā līdzekļa atšķaidījumu var mazgāt arī grīdas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē