• Atmetam aizspriedumus par linoleju!

    Māja un Dārzs
    Elīna Kondrāte
    6. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Savulaik iemantojis ne to labāko slavu, linolejs tomēr ir viens no izturīgākajiem un praktiskākajiem grīdas segumiem. Konsultē LEONS KREITĀLS, arhitektūras un tirdzniecības centra Reaton grīdas segumu nodaļas vadītājs.

    Nereti pirmās asociācijas ar linoleju nav tās glaimojošākās – virtuves grīda ar šķirbām, gaisa burbulīšiem vai atlupušām malām. Šādas atmiņas daudziem saglabājušās no padomju laikiem, kad linoleja dizains un kvalitāte bija visai pieticīgi. Turklāt, ilgstoši kalpojot, tas dažkārt arī ievērojami sarāvās. Mūsdienās, kad uzlabojušās ražošanas tehnoloģijas, linolejs kļuvis ne vien izturīgāks, bet arī vizuāli ļoti daudzveidīgs. Turklāt, ja pareizi izvēlēsies linoleja veidu un to rūpīgi ieklāsi, linolejs kalpos pat vairākus desmitus gadu.

    Pirmajā reizē sintētisko linoleju piegriezt vajadzīgajā izmērā un ieklāt būs vieglāk nekā dabisko

    Dabiskie un sintētiskie

    Galvenokārt veikalos nopērkams Vācijā, Nīderlandē, Zviedrijā un Polijā ražots linolejs. Tas pieejams trīs veidos: dažādu platumu ruļļos, flīzēs un dēļos, kurus pie grīdas var pielīmēt vai ieklāt ar klik sistēmu – līdzīgi kā laminātu. Linoleju ražo no dabiskiem materiāliem, taču arī polivinilhlorīda (PVC) grīdu segumi iemantojuši šo nosaukumu, kaut būtībā tiem nav nekā kopēja. Īsto linoleju parasti dēvē par dabisko, savukārt PVC – par sintētisko.

    Ja linoleja grīdas segumu liksi paša spēkiem, pirmajā reizē sintētisko linoleju piegriezt vajadzīgajā izmērā un ieklāt būs vieglāk nekā dabisko – sintētisko var locīt, nebaidoties to salauzt. Tomēr, ja telpa ir neliela, ar padziļinājumiem, nišām vai nestandarta izmēra sienām, piemērotas būs arī vinila flīzes un dažādu izmēru linoleja dēlīši. Atgriezumu no dēlīšiem un flīzēm paliks mazāk nekā no linoleja ruļļos, jo to, cik daudz vajadzēs šāda veida linoleju, pirms pirkšanas varēs viegli aprēķināt, izmērot telpu.

    Cik maksās linolejs, atkarīgs no tā, kāds ir dizains, vai linolejs ir jāvasko, cik kvalitatīvs ir aizsargslānis. Ja cena ir aptuveni 4 eiro kvadrātmetrā, par šāda linoleja iegādi jau būtu jāšaubās. Izturīgāka linoleja cena varētu sākties no aptuveni 7 eiro kvadrātmetrā.

    Kas jāzina par linoleju?

    • Biezums.
      Linoleju ražo vidēji 2–4 mm biezu. Dzīvojamās telpās piemērots būs 2–3 mm biezs linolejs. Savukārt lauku mājas priekšnamā vai virtuvē, kur notiek liela rosība, ar apavu zolēm tiek ienestas smiltis vai pa grīdu staigā mājdzīvnieki, ieteicams izvēlēties izturīgāku linoleju. Tomēr tikai linoleja biezums vien nenosaka, cik izturīgs tas būs, vērā jāņem arī citi tehniskie parametri. Tāpēc, pirms iegādājies kādu no linoleja veidiem, apdomā, cik liela slodze, mitrums vai smilšu daudzums tam būs jāiztur. Pēc nodiluma izturības linoleju iedala: mājas un komerciālajos segumos, kas piemēroti sabiedriskām vai industriālām telpām. Tomēr cilvēki nereti arī virtuvē, priekšnamā, saimniecības ēkā vai garāžā izvēlas ieklāt komerciālo linoleju. Šāds linolejs mājās kalpos ļoti ilgi un drīzāk apniks, nevis nodils.
    • Aizsargslānis.
      Tieši aizsargslānis ir viens no linoleja izturības kritērijiem. Mājas linolejam pietiks ar 0,15–0,4 mm aizsargslāni. Var izvēlēties arī maksimāli biezu aizsargslāni – 0,7 mm, taču tas jau ir klasificējams kā komerciālo linoleju aizsargslāņa biezums. Aizsargslānis padarīs linoleju izturīgāku pret dažādiem triecieniem, bet apakšējais slānis kalpos kā skaņas slāpētājs. Ja mājas linolejs ir bez kvalitatīva aizsargslāņa, tajā ar laiku var parādīties mēbeļu nospiedumi.
    • Mitrumizturība.
      Sintētiskais linolejs ir ļoti mitrumizturīgs, toties, ja ūdens regulāri pilēs uz dabiskā linoleja, tas ar laiku sairs. Tāpēc, piemēram, vannasistabai labāk izvēlēties sintētisku linoleju ar lielāku pretslīdi, tā novēršot iespēju paslīdēt, ja grīda vai kājas ir slapjas.
    • Krāsa.
      Uz gaiša linoleja virtuvē ar laiku labi varēs redzēt tauku, kafijas, vīna vai citus noturīgus traipus un netīrumus. Ja linoleju paredzēts ieklāt viesistabā vai bērnistabā, galvenokārt jāraugās uz linoleja rakstu – ne visi linoleja veidi vienlīdz labi radīs mājīgu sajūtu un izskatīsies gaumīgi.

    Vaskotais linolejs iziet no modes!

    Savulaik ļoti populārs bija linolejs, ko pēc iegādāšanās un arī pēcāk reizi gadā vajadzēja vaskot. Vasks nodrošināja linolejam labāku izskatu, gan arī pasargāja to no skrāpējumiem un traipiem. Arī pašlaik daudziem mājās aizvien kalpo šāds linolejs. Taču veikalos vaskojamo linoleju piedāvājums sarūk.

    Šāds linolejs gan ir lētāks, taču tā kopšana ir laikietilpīga – jānoņem vecais vasks un jāuzklāj jauna kārta. Ja vaskošanu piemirsīsi vai darīsi to pavirši, linolejs labo izskatu zaudēs visai ātri. Turklāt ilgtermiņā regulāra vaskošana katru gadu izmaksās krietni vairāk nekā līdzekļi, kas jāiegulda, iegādājoties linoleju, kuru nav nepieciešams vaskot.

    Kāds linoleju klāsts ir pieejams?

    • Dabiskais linolejs – tā ražošanā izmanto dabīgas un videi draudzīgas sastāvdaļas: koka sveķus, korķa vai koka miltus, linsēklu eļļu, džutu un dabiskus krāsu pigmentus. Dabiskais linolejs nav mitruma izturīgs. Ruļļos, retāk flīzēs. Krāsu gamma ir plaša, taču dizains nav daudzveidīgs.
    • Sintētiskais linolejs jeb PVC grīdas segums – sastāvā sintētiskās izejvielas. Pieejamas daudzveidīgas krāsas, biezums, dizains. Ruļļos, kā flīzes vai dēļi.
    • Homogēnais jeb vienslāņa – raksts un krāsa ir ne vien uz linoleja virskārtas, bet visā tā biezumā. Tāpēc izdilušās vietas nebūs ļoti pamanāmas. Plaši izmantots kā komerciālais grīdas segums, tomēr popularitāti iemantojis arī māju priekšnamos un virtuvēs. Atsevišķām kolekcijām piemīt antistatiskas un strāvu novadošas īpašības.
    • Heterogēnie jeb daudzslāņu – elastīgs, viegli ieklājams linolejs. Ļoti izplatīts. To aizsargslāņi nodrošina dažādas funkcijas –amortizāciju, soļu skaņas slāpēšanu. Ieklājams kā dēļi un flīzes.
    • Luksusa vinila grīdas – linoleja flīžu un dēļu imitācija. Izturība atkarīga no tā, cik biezs būs aizsargslānis.
    • Izturība pret nodilumu

      21.–23. klase – piemērots mājām

      31.–34. klase – der sabiedriskām telpām

      41.–43. klase – der industriālām telpām

      Linolejs lauku mājā

      Virtuvei piemērotu rakstu un gaumīgu krāsu varēs atrast heterogēno linoleju klāstā. Turklāt, ja uz linoleja grīdas nokritīs stikla trauks, visdrīzāk tas nesasitīsies – linoleja segums ir mīkstāks nekā, piemēram, betona grīda. Tomēr karstu katlu pat uz izturīgākā linoleja nebūtu ieteicams likt – visticamāk, tas atstās brūnu vai melnu plankumu, ko ne vienmēr varēs notīrīt.

      Linoleju var klāt arī uz apsildāmajām grīdām, ja vien to neuzsilda vairāk par 27 grādiem.

      Mājīgāku un siltāku sajūtu bērnistabās, viesistabās vai guļamistabās radīs linoleja koka imitācijas dēļi vai dabiskais linolejs, kas ir ekoloģiski tīrāks un dzīvīgāks. Ar to labi sadzīvos arī alerģiski cilvēki. Koka imitācijas dēļi būs arī labs risinājums, ja viesistabā ļoti gribas parketu, bet tas nav pa kabatai. Linoleja dēļi ir dažādu biezumu un izturības, arī to krāsas un toņi atšķiras. Turklāt, rūpīgi neieskatoties, linoleja dēļu grīdu no koka parketa pirmajā mirklī pat nevar atšķirt. Ja māja netiek regulāri apsildīta vai nav ierīkotas siltās grīdas, linoleja grīda būs siltāka nekā, piemēram, akmens flīžu grīda. Taču linoleju var klāt arī uz apsildāmajām grīdām, ja vien to neuzsilda vairāk par 27 grādiem.

      Ja nav pretenziju pret imitāciju, akmens un citu faktūru, linoleja flīzes skaisti izskatīsies gan vannasistabā, gan virtuvē, gan verandā. Oriģinālākam izskatam linoleju var kombinēt ar mīkstajiem grīdas segumiem, paklājiem, īstām flīzēm un koka grīdām, kā arī cita veida linoleju.

      Kā ieklāt linoleju?

      Linoleja ieklāšana amatierim varētu izrādīties sarežģītāks darbs, nekā pirmajā mirklī šķiet. Ja līmē dabisko linoleju, savieno vairākus materiālus vai lielākām telpām uz grīdas jāveido šuves, labāk šo darbu uzticēt profesionālim.

      • Grīdai jābūt sausai. Ja linoleju līmē uz nesen ieklātas betona grīdas, jāpārliecinās, vai betons ir sacietējis viscaur vai tikai virskārta. Ja linoleju uzlīmēs uz kārtīgi neapžuvušas grīdas, mitrums palēnām sūksies uz augšu un linolejs atlīmēsies. Šī problēma bieži sastopama jaunbūvēs.
      • Jānovērš visi grīdas defekti – jāaizšpaktelē spraugas, bedrītes un jānoslīpē grīda iespējami gluda. Ja linoleja segums netiek ieklāts pirmo reizi, bet nomainīts, rūpīgi jāatbrīvojas no iepriekšējās līmes kārtas. Grīda jāattīra no putekļiem, akmentiņiem un citiem netīrumiem – ikviens negludums, līmei nožūstot, būs redzams uz linoleja virsmas. Tumšākā priekšnamā uz raiba linoleja defektus tik labi nemanīs, taču saulainā viesistabā, īpaši, ja linolejs ir gaišs un vienkrāsains, tie visi būs pamanāmi.
      • Pirms linoleja līmes uzklāšanas labākai saķerei gan koka, gan betona grīdas ir jānogruntē. Tad ar robainu špakteļa lāpstiņu uzklāj līmi un pielīmē linoleju. Veikalu piedāvājumā ir arī pašlīmējošās linoleja flīzes un plāksnes, kam atsevišķa līmes uzklāšana nebūs nepieciešama, taču arī šajā gadījumā grīdai jābūt nevainojamai.

      Linoleja kopšana – viegli

      • Var tīrīt ar putekļsūcēju, slaucīt ar slotu un mazgāt.
      • Mazgāšanai var izmantot tīru ūdeni vai speciālos linoleja kopšanas līdzekļus – tiem dažkārt pievienotas vielas, kas arī pārklāj linoleju ar vieglu aizsargkārtiņu, tādējādi pasargājot no švīkām un traipiem. No tautas līdzekļiem linoleja kopšanai var izmantot ļoti vieglas koncentrācijas etiķūdeni vai ziepjūdeni. Trauku mazgāšanas līdzekļi nebūs piemēroti, jo, tāpat kā karsts ūdens, balina linoleja rakstu.
      • No dabiskā linoleja mitrumu pēc mazgāšanas noslauka ar sausu drāniņu. Atšķirībā no dabiskā linoleja sintētiskais ir ļoti izturīgs pret mitrumu. Pat ja uz grīdas izlijis ūdens un pamanīts tikai pēc divām dienām, linolejam tas skādi nenodarīs. Tomēr ikvienu šķidrumu vai traipu vienmēr jācenšas uzkopt pēc iespējas ātrāk, lai tas neieēstos.
      • Nekad linoleju, īpaši dabisko, nevajag berzt ar asu birsti vai citiem abrazīviem materiāliem.
      • Tik populārās apavu švīkas no linoleja var notīrīt, paberzējot ar sausu sūklīti vai ar dzēšgumiju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē