• Arī ozola vainags ir jākopj!

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Piemājas dārzā esošais ozols izskatās aizdomīgi un varētu būt slims? Konsultē arboriste Senija Proose.

    Lasītāja jautājums: Apskatot savā dārzā ozolu, ievēroju dīvainus riņķveida izaugumus gandrīz uz visiem zariem. Šis ozols izaudzis no zīles, kuru paņēmu kādā parkā Ogrē. Lūdzu paskaidrot šīs parādības iemeslu un, ja vajadzīgs, kā cīnīties ar to. Valdis Belovs no Stopiņu novada

    Arboriste un SIA Palmete saimniece Senija Proose no foto secina, ka spirālveida izaugumi uz zariem varētu liecināt par vīrusa slimību vai kādu sēni, taču ozolzīle, no kuras izaudzis ozols, gan tur nevarētu būt vainīga. 

    Visticamāk, veidojot šādus izaugumus, koks mēģina iekapsulēt kaiti, norobežojot pārējo koka daļu no slimības. Lai pateiktu, kas īsti par vainu, var noņemt vienu zaru, slimo vietu pārzāģēt uz pusēm un paskatīties, kas šim savērpumam vēderā.

    Attēlā redzams, ka vietās, kur zars vērpjas, zariņi ir sīki un kroplīgi. Tas nozīmē, ka tie iet bojā. Arboriste iesaka zarus nogriezt 2–3 cm zem brūces vietas, neaiztiekot pamatstumbru un zarus, kas atrodas pie tā. Tikai jāzāģē pareizi! Tas nozīmē – nevis uzreiz griezt zaru, bet vispirms atslogot to un tad griezt slīpi virs zaru valnīša.

    Un vēl Senija Proose atgādina: stādot dārzā tik lielu koku kā ozols, strikti jāizvērtē iespējamie koka izmēri un aizņemtā vieta nākotnē. Ja mēs uzņemamies atbildību par koku, tas ir jākopj. Jau sākotnēji ar dārznieka šķērēm zariem jāveido pareizs augšanas virziens, lai vēlāk būtu mazāk jāstrādā ar zāģīti – tas kokam radīs lielu stresu un brūces.

    Dabā, kur koki savā starpā cīnās un pārvar citus nelabvēlīgus apstākļus, ozoli parasti izaug stalti un formīgi. Bet ir cilvēkiem mīļi ozoli, kas ir tā aizņēmuši pagalmu, ka zem tā zemajiem, lielajiem zariem var pastaigāties tikai suns, bet cilvēks gan ne.

    Ozols bez vajadzības nenomet zarus kā daži citi koki (piemēram, priedes vai bērzi). Šis koks nav tā ieprogrammēts, tāpēc ozolu dārzā noteikti vajag sakopt.

    Arī ozolam, kas redzams Valda Belova atsūtītajā fotoattēlā, vajadzētu izveidot formu: ozola vainags ir pārāk zems – tas nav pacelts, atzarojot galveno stumbru no apakšzariem, turklāt koka vainagā iezīmējas divas galotnes.

    Vispirms, protams, jāatbrīvojas no tiem zariem, kas izskatās slimi. Tad jāveido ozola vainags, mēģinot vienā reizē nenogriezt vairāk par 30 procentiem zaru masas. Turpmāk būtu jāizvērtē zari, kas aug krusteniski un veido kroplīgu vainaga formu, kā arī jāšķiras no dažiem spēcīgajiem sānzariem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē