• Ar ko mēslot rozes, lai tās augtu kuplas un krāšņi ziedētu?

    Dārzs
    Mans Dārzs
    Mans Dārzs
    27. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žurnāla “Mans Dārzs” lasītāja Ilze raksta: «Aprīlī savas rožu dobes atsedzu, izskatījās labi pārziemojušas. Tagad, maijā, aktuāls jautājums – ar ko tās mēslot, lai augtu kuplas un krāšņi ziedētu?»

    Atbild Dainuvīte Brūvere, Rundāles pils rožu dārza izveidotāja:

    Prieks, ka tavas rozes pēc ziemas ir žirgtas, un maijā patiešām ir laiks tās labi pabarot. Kā jau tu zini, rozes ir ļoti kāras uz ēšanu, un pilnvērtīgas barības vielas ir galvenais noteikums, lai tās bagātīgi ziedētu.

    Ar ko un kurā brīdī mēslot?

    1. Ja rudenī nav pagūts, vēl tagad var aplikt rožu krūmus ar kūtsmēsliem. Ap rozi 25–30 centimetru attālumā izroc grāvīti, piepildi to ar kūtsmēsliem un apraus ar augsni. Vienai aptuveni piecus gadus vecai krūmrozei pietiks ar spaini mēslu, ja rozīte mazāka un jaunāka – arī mēslus liec mazāk. Pēc tam, lai kūtsmēsli uzsūktos un barības vielas nonāktu līdz rozes saknēm, roze dāsni jālaista.
    2. Kad pumpuri nobrieduši, sāk kļūt apaļi un gatavi vērties vaļā, ir īstais brīdis uzcienāt rozes ar pirmo pavasara minerālmēslu devu – slāpekli. Devas atkarīgas no rozes stāža. Pērn stādītai rozītei pietiks ar vienu sauju, divgadīgai vajadzēs aptuveni divas saujas, piecgadīgai – piecas saujas… Un atkal – uzreiz kārtīgi salaisti, lai mēslojums izšķīst un labi uzsūcas. Pēc pāris nedēļām atkal pabaro rozes ar slāpekli ar tādām pašām devām.
    3. Maija beigās var dot komplekso mēslojumu, piemēram, šķidro mēslojumu Vito 3, kas satur daudz mikroelementu. Lai kādu firmu izvēlētos, būtu labi, ja NKP attiecība kompleksajā mēslojumā būtu 10–10–20. No maija beigām līdz augusta sākumam ar komplekso mēslojumu rozes būtu svarīgi uzcienāt trīs reizes – aptuveni maija beigās, jūnija beigās un jūlija beigās. Un atceries – pēc katras mēslošanas rozes kārtīgi jāsalaista!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē