• Ar ko kaisīt apledojušu taciņu?

    Zelta padomi
    Elīna Kondrāte
    10. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja ārā snieg, apledojumu vispirms var novērst, sniegu pēc iespējas ātrāk notīrot ar lāpstu un slotu. Bet ar ko kaisīt slidenās pagalma taciņas laikā, kad katra kāja iet uz savu pusi?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Jānis Buķelis, SIA Gartens ražošanas vadītājs.

    Kaisāmie materiāli

    1. Smilts un grants 
      - Var bērt gan uz taciņām zālienā, gan bruģīša un betona taciņām. Ļoti efektīvs pretslīdes materiāls. Kad sniegs nokusīs, smilts iestrādāsies taciņas virsmā. Vai arī, ziemas sezonai beidzoties, viss liekais rūpīgi jāsaslauka vai jānogrābj. 
      - Ja mājās ir kāda smilts vai grants kaudzīte, jau pirms sala iestāšanās smiltis var iebērt spainī un nolikt vietā, kur tās nesasals. Tad brīdī, kad sākas sals, tās var ērti izkaisīt. Mīnuss – ja mājās nav smilts vai grants rezervju, tās būs jāpērk veikalā. 
      - Smiltis droši var kaisīt arī uz koka terasēm un lieveņiem. 

    2. Sīkas akmens šķembas
      - Ļoti labs, raupjš kaisāmais materiāls, ja uz taciņas izveidojusies jau pamatīga ledus kārta. Labi pildīs savu uzdevumu arī mitrākos laikapstākļos, kad taciņas virsējo kārtu jau klāj ūdens. 
      - Ziemas sezonai beidzoties, šķembas var saslaucīt, savākt un noglabāt nākamajam gadam.

    3. Sāls
      - Kaisāmais materiāls, kas izkausēs ledu arī tad, ja ledus kārta jau būs labi pieblīvēta, ir sāls. Ja taciņa apsnigusi, vispirms jānotīra sniegs un tikai tad jāuzber sāls. Ar sāls daudzumu nevajadzētu pārspīlēt – ledu kausēs pat neliels daudzums. 
      - Sāli nevajadzētu bērt uz taciņām, kas ved pāri zālienam. Ja tas tomēr tiek darīts, izkausēto ledu nav ieteicams slaucīt uz taciņas malām, jo sālsūdens sabojās gan zāli, gan kokus un krūmus.
      - Sāls nebūs ieteicamākais materiāls arī tad, ja pa pagalmu staigā mājdzīvnieki, jo tas kairina mājdzīvnieku ķepas.
      - Sāli parasti neber arī uz koka trepēm vai lieveņiem.
      - Ledus kausēšanai var izmantot tehnisko sāli, kā arī kalcija hlorīdu, kas ledu spēs izkausēt arī zemākā gaisa temperatūrā un tiek uzskatīts par videi draudzīgāku. Ja nekā cita pie rokas nav, apledojušo taciņu var nokaisīt arī ar parasto vārāmo sāli. 

    4. Sāls un smilts maisījums
      - Šādu maisījumu var iegādāties veikalos jau gatavu vai pagatavot pats. Smilts nodrošinās, lai neslīd kājas, un sāls kausēs ledu. Proporcija, kādā jauc sāli ar smiltīm, var būt 1:1. Taču proporcija var arī mainīties atkarībā no laikapstākļiem un tā, ko vairāk gribas panākt – ledus kušanu vai lai neslīd kājas.
      - Jāņem vērā tie paši ierobežojumi, kas sāls kaisīšanai. 

    5. Pelni
      - Izplatīts pretslīdes materiāls lauku mājās ar malkas krāsns apkuri. Pelni ledu neizkausēs, taču apledojusī taciņa vairs nebūs slidena. Mīnuss pelniem ir to krāsa – taciņa iekrāsosies melna vai pelēcīga un, kārtīgi nenoslaukot apavus, melni pēdu nospiedumi paliks arī uz mājas grīdas. Taču ar pelniem apkaisīta taciņa labi pievilks saules starus pavasarī un tā ātrāk atbrīvosies no sablīvētās sniega segas.
      - Vēl viens pluss – sniegam nokūstot, pelni iesūksies zemē un kalpos kā mēslojums augsnei, kā arī pasargās zālienu no sūnām.
      - Droši var lietot arī zālienā iestaigātās taciņās. 

    6. Salmi 
      - Pieejams kaisāmais materiāls saimniecībās, kurās tiek turēti mājlopi. Salmus pirms kaisīšanas var sasmalcināt. Tomēr, ja ārā būs pamatīgi piesalis, ejot pa salmiem nokaisītu taciņu, kājas tomēr slīdēs. Mīnuss – salmi ir viegli un vējš tos iznēsās pa visu pagalmu, un būs jādomā, kā tos saslaucīt. 

    7. Zāģu skaidas
      - Šo kaisāmo materiālu var atrast malkas šķūnīšos. Arī zāģu skaidas ir dabai draudzīgs pretslīdes materiāls. Taču tās nav tik efektīvas kā smiltis vai grants. Turklāt, līdzīgi kā salmus, arī skaidas pēc sniega nokušanas būs jāsaslauka. Labākai pretslīdes nodrošināšanai zāģu skaidas var arī sajaukt kopā ar salmiem.  

    Pieredze

    Veronika Smirnova, bioloģiskās saimniecības un lauku mājas Rogas saimniece

    Kopš celtniecības darbiem pie mājas bija palikusi neliela grants kaudze. Ja taciņa ir apledojusi un grants nav sasalusi, ņemu spainīti un smiltiņas pakaisu uz apledojušās taciņas. Ja grants kaudze sasalusi, izgrābju no plīts pelnus un taciņu nokaisu ar pelniem.

    Pelni ļoti labi pielīp ledainajam sniegam, un kājas vairs neslīd. Galvenais – jāraugās, lai pelni būtu tīri un tajos nebūtu palikusi, piemēram, kāda nagla. Pelnus lietutiņš vēlāk aizskalo, un tie labi kalpo mēslojums zālei. Vienīgais trūkums – pelni no taciņas ar apaviem mēdz sanesties mājā. 

    Nekad taciņas nekaisām ar sāli. Man tas šķiet pilnīgi pretdabiski.

    Neizmantojama arī salmus, jo tie piedrazo pagalmu. Neizmantojam arī skaidas, jo tās nemaz tik labi nepielīp ledum. Taču ar taciņu kaisīšanu ļoti neiespringstu – kaisām tikai tad, ja tiešām ir ļoti slidens.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē