• Aprīlis – pārpotēšanas laiks!

    Dārzs
    Laila Ikase
    10. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Aprīlī dienas ir siltas, un klāt arī labākais laiks pārpotēt augļu kokus. Konsultē Laila Ikase Latvijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    Iesim šim darbam cauri soli pa solim!

    1. Sagatavošanās

    • Potzari. Dārzā potzarus griezt nu jau ir par vēlu. Potzarus izņem no ledusskapja, kur tie glabājušies, lai nesaplauktu. Ja zari šķiet iekaltuši, tos visā garumā uz nakti iemērc tīrā, aukstā ūdenī.
    • Darba piederumi. Sameklē nazi, dārza šķēres, zāģi, potziedi un saites potējumu apsiešanai. Noderēs arī tīra lupatiņa, ar ko noslaucīt skaidas un putekļus no zariem un potziedi no rokām. Ja nazis nav pietiekami ass, to uztrin uz smalkas galodas vai siksnas. Atceries, ka potnazi asina tikai no vienas puses, bet otro asinot atstāj plakanu. Turot labajā rokā, asajai pusei jābūt vērstai pret tevi.

    Ņem to visu līdzi un dodies uz dārzu!

    2. Tagad vari sākt potēt!

    Dārzkopības grāmatās aprakstīt dažādi potēšanas paņēmieni, bet pilnīgi pietiek zināt divus – kopulēšanu un potēšanu aiz mizas. Poti visos gadījumos gatavo vienādi. Vispirms potzara lejasdaļā zem pumpura veic 4–5 cm garu, slīpu griezumu. Tad zaram ar šķērēm nogriez poti – gabalu ar slīpo griezumu un 3 pumpuriem.

    Augšējam griezumam jābūt taisnam, nedaudz virs pumpura. No viena zara var pagatavot 3 vai vairāk potes. Iepriekš zaru gabalos negriez, jo poti ne vienmēr izdosies nogriezt labi ar pirmo reizi.

    Kā droši strādāt, lai nesagrieztos? Potzaru ņem kreisajā rokā un atbalsti ar pirkstiem virs griežamās vietas. Griez, virzot asmeni ieslīpi prom no sevis.

    Potēšana aiz mizas

    Tas ir vieglākais potēšanas paņēmiens un der gan jauniem, gan veciem kokiem. Aiz mizas potē uz zariem, kas ir vismaz divas reizes resnāki par potzaru. Ja zars ir ļoti resns, uz tā liek vairākas potes, ik pa 3 cm citu no citas. Aiz mizas potēt var tikai siltā laikā – ja ir tik auksts, ka salst rokas, miza neatlēks.

    Rīkojies tā:

    1. Pārpotējamo zaru vēlamajā vietā taisni nozāģē (tievāku – nogriez ar šķērēm). Resnu zaru vispirms iezāģē no otras puses, citādi miza var atplīst. Zāģē vietā, kur zars ir taisns un gluds – bez rētām, kādas parasti paliek pēc nokaltušiem zariem. Zāģējumam notīri skaidas un, ja vajag, nogludini ar nazi. Ja tuvu zem plānotās potējuma vietas atrodas sānu zariņi, to nogriez.
    2. Sagatavo poti. SVARĪGI – neaiztiec griezumu ar pirkstiem!
    3. Potcelma mizu ar nazi iešķel apmēram tikpat daudz, cik garš ir potzara griezums.
    4. Mizu ar asmeni nedaudz pacel un uzmanīgi ievirzi poti. Svarīgi, lai potzaram ārā paliktu neliels griezuma mēnestiņš – tas palīdzēs griezumam aizaugt.
    5. Poti stingri piesien ar plēvi. To sāc tīt no augšas un apakšā aizmet cilpu. Ja izmanto līmlenti, tin ar lipīgo pusi uz āru.
    6. Kad koks ir pārpotēts, visas vaļējās griezuma vietas kārtīgi apsmērē ar potziedi. Īpaši skaties, lai aizsmērētu potcelma vaļējo virsmu un paceltās mizas kabatiņas abpus potei. Apzied arī pašus potzarus, bet tikai plānā kārtiņā un ne pumpurus. Ja negribi sasmērēt rokas, ziešanai vari izmantot nelielu zariņu.

    Kopulēšana

    Šo metodi izmanto tieviem zariem, kas ir vienā resnumā vai nedaudz resnāki par potzaru. Tā vari pārpotēt jaunus kokus. Ideja ir šāda: potzaru un potcelma zaru nogriež slīpi, griezumus sakļauj un cieši sasien.

    Ja potcelma zars nedaudz resnāks, potzaru piekļauj vienai tā malai un sienot pieturi, lai tas nenovirzītos. Ar potziedi apsmērē potzara augšējo griezumu un pašu potzaru, izņemot pumpurus.

    Kopulēšana iešķeļot

    Tas ir kopulēšanas paveids, ko izmanto, lai potējums labāk turētos. Potes un potcelma griezumus iešķel, lēni velkot nazi paralēli zara asij. Potzaram sāc griezt tuvāk griezuma lejasdaļai, bet potcelmam – augšdaļai. Izveido šķēlumus apmēram vienādā garumā, ko tad sastum kopā – veidosies Z veida savienojums. Tas gan prasa precizitāti, lai neizgrieztu zaram cauri! Potējumu apsien un apsmērē atklātās griezuma vietas ar potziedi.

    Visbeidzot – pieliec pārpotētajam zaram etiķeti ar šķirnes nosaukumu!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē