• Aprīlī veicamie darbi dārzeņu audzēšanā

    Dārzs
    Irina Sivicka
    3. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aprīlī jau varam mieloties ar pirmajiem maurlociņiem, skābenēm un lakšiem… Iesaka Irina Sivicka, Mg. agr., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augsnes un augu zinātņu institūta lektore, pētniece.

    Veicamie darbi:

    • Tā kā laksis ir Latvijas Sarkanajā grāmatā ierakstīta suga, audzē to dārzā un neposti savvaļas audzes! Bet – iegādājoties lakša sēklas, tās ieteicams sēt tikai pēc gadu ilgas noturēšanas ledusskapī.
    • Mostas arī daudzgadīgie garšaugi – piparmētra, raudene, lavanda…  Ja pavasaris sauss, tos vajag laistīt, jo mitruma trūkums negatīvi ietekmē pumpuru atvēršanos, augi var nokalst. Savukārt mārsilam laikus jānoņem mulča, lai neizsūt.   
    • Kad iesilst un apžūst augsne, sēj agros pavasara dārzeņus, kas izturīgi pret salu, – rukolu, redīsus, burkānus, salātus, dilles, spinātus, pētersīļus, zirņus, kāļus, galda bietes. Vēsās naktīs dobēm uzklāj agrotīklu – arī lai iegūtu agrāku ražu. Šim nolūkam veido lecektis.
    • Galda bietes ir mazāk aukstumizturīgas, tās sāk dīgt plus 5–6 grādos, bet sējot augsnes temperatūrai tomēr būtu jāsasniedz plus 8–10 grādi. Optimālā temperatūra to dīgšanai ir ap plus 20 grādiem. Biešu dīgsti ir ļoti jutīgi pret salnām.
    • Zirņu sēklas sāk dīgt jau plus 1–2 grādos, to dīgsti pacieš pavasara salnas līdz mīnus 5–7 grādiem. Ja zirņu sēklas pirms sējas mērcē, tad pēc sējas augsni nedrīkst iekaltēt.
    • Aprīļa beigās var stādīt kartupeļus – pirms stādīšanas bumbuļus jāpatur gaismā, jāsadiedzē. Ja augsne ir par vēsu, to iepriekš sasildi ar plēves segumu.
    • Skatoties pēc laikapstākļiem, stādi sīksīpoliņus un vasaras ķiplokus, sadaivojot tieši pirms stādīšanas.
    • Apkurināmā siltumnīcā aprīļa sākumā vēl vari iesēt tomātu sēklas vēlākai dēstu stādīšanai. Podiņos sēj ķirbjaugus (gurķus, ķirbjus, melones un arbūzus) un vēlos kāpostus. Dēstus pēc tam varēsi pārvietot arī uz neapkurināmo siltumnīcu.
    • Neapkurināmai siltumnīcai, ja līdz šim nav paspēts, nomaini plēvi vai stiklus, mazgā un dezinficē siltumnīcu, maini vai uzlabo augsni. Pēc tam sēj salātus, redīsus, spinātus, rukolu, burkānus, bet dēstiem – kāpostaugus, garšaugus, mēneša beigās arī ķirbjaugus.
    • Pret salnām vienkāršākais un lētākais variants – siltumnīcā izvietot kapu sveces aptuveni stundu pirms saullēkta vai vēlu vakarā. Tāpat pa siltumnīcas perimetru vari salikt ar ūdeni piepildītas plastmasas pudeles, ko izvieto agri pavasarī un izņem, kad iestājies stabili silts laiks. Ja temperatūra noslīd pārāk zemu, visefektīvākais ir elektriskais gaisa sildītājs ar ventilatoru. Protams, vari izmantot arī agrotīklu – piestiprināt gar sienām vai uztaisīt siltos kambarus apkārt augiem.
    • Aprīļa sākumā vai vidū pabaro ziemas ķiplokus, tiem vajag slāpekli.
    • Aprīlī pārstādi mārrutkus!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē