• Aprīlī darāmie darbi puķu audzēšanā

    Pavasaris
    Antra Balode
    4. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dārzā jau sāk ziedēt pirmās puķes, bet citas vēl tikai mostas no ziemas miega. Kādi darbi veicami puķu dārzā – iesaka Antra Balode, Dr. agr., puķkope un selekcionāre.

    Veicamie darbi:

    • Podu puķes – eņģeļtaures, fuksijas, pelargonijas – pārvieto uz siltumnīcu. Raugies, lai tās neciestu no aukstuma. Jaunie dzinumi ir ļoti jutīgi un apsalst jau nulle grādos.
    • Pārstādi blīvi saaugušās sniegpulkstenītes. Nogriez pārziedējušos ziedus. Sīpolus izroc ar augsnes kamolu, sadali ar rokām un tūlīt stādi jaunā vietā, nežāvē.
    • Atsedz no ziemas pieseguma ziemcietes, noraus daļu kūdras, atstājot apmēram 3 cm biezu kārtu. Apgriez atmirušās lapas, sekli uzirdini augsni.
    • Heihēras pavasarī prasa rūpīgu ceru apkopšanu, nogriez nokaltušās lapas, uz sakneņiem uzber 3 cm biezu auglīgu augsnes kārtu, lai aizkavētu ceru izcelšanos no augsnes.
    • Pārstādi vasarā un rudenī ziedošās ziemcietes – astilbes, delfīnijas, ziemasteres, hostas, dienziedes, kaķumētras, heihēras, ligulārijas. Sakneņus izroc un sadali mazākās daļās tā, lai pie katra jaunā stāda būtu 3–5 dzinumi. Agri pavasarī ziedošās ziemcietes – aslapu flokšus, ložņu cekuliņus, zilās vizbulītes, obrētas, prīmulas – pārstādīsi pēc noziedēšanas.
    • Pabaro ziemcietes un sīpolpuķes ar slāpekļa mēslojumu – amonija nitrātu, kalcija nitrātu vai komplekso mēslojumu, kurā NPK attiecības ir 2:1:1.
    • Pakāpeniski atsedz piesegumu rozēm. To dari mākoņainā laikā. Daudzām rozēm šoziem apsala dzinumu gali. Apgriez apsalušos, nokaltušos zarus. Visīsāk apgriez poliantrozes un miniatūrrozes, tām atstāj 2–3 pumpurus, floribundrozēm atstāj 4–6 pumpurus. Krūmrozēm dzinumus saīsini tikai nedaudz. Vīteņrozēm, kurām ziedi veidojas uz divgadīgiem dzinumiem, tie jāsaglabā pēc iespējas visā garumā.
    • Pavasarī iegādātie liliju sīpoli pēc iespējas ātrāk jāiestāda zemē. Bieži vien, glabājot siltumā, sīpoliem jau ir izaudzis asns, kas ir ļoti trausls. Ja jaunais asns nolūzt, augšana izbeidzas un dzinums parādīsies tikai nākamajā gadā.
    • Apskati liliju stādījumus, īpaši agrās martagonlilijas, vai nav pamodusies sarkanā vabole – melnkāju lilijgrauzis. Pēc ziemošanas pirmās vabolītes no augsnes virskārtas izlien agri pavasarī līdz ar liliju asnu parādīšanos. Tās iecienījušas arī fritilārijas. Salasi un iznīcini vaboles, lai nepieļautu kāpuru attīstību.
    • Siltumnīcā vai kastītēs sēj viengadīgās puķes dēstiem – amarantus, helipteras, salmenes, limonijas, rīcinu, samtenes, agerātus, cīnijas, ipomejas.
    • Aprīļa beigās dobēs sēj viengadīgās puķes ar īsu veģetācijas periodu – magones, ešolcijas, plīvurpuķes, kosmejas, rudzupuķes, godēcijas, saulgriezes, ibēres, alises, kliņģerītes, nigellas un rezēdas. Šīs puķes ir mazprasīgas un nebaidās no maija salnām. Vairums slikti pārcieš pārstādīšanu, tādēļ sējumus tikai retina.
    • Pārlasi gladiolu un krokosmiju bumbuļsīpolus, izbrāķē saslimušos, veselos attīri no zvīņām, noliec vēsākā vietā. Labi, ja tie vēl nav sākuši asnot, jo jāstāda aprīļa beigās vai maija sākumā, kad saplaukuši bērzi.
    •  Aprīļa sākumā podiņā dēstiem iesēj puķzirnīšus!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē