• Apnicis tīrīt māju — meklē mājkalpotāju

    Māja un Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    25. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iedomājies: atnāc mājās, bet tur – viss tīrs! Cik labi, ka sestdien tev nevajadzēs pusi dienas pavadīt, pucējot logus un ik pa laikam izgriežot grīdas lupatu! Jo tu esi izvēlējusies maksāt par to, lai tavā vietā māju iztīra kāds cits.

    Tev vienkārši nepatīk tīrīt māju. Tev ir apnicis tīrīt māju. Tev mājas tīrīšanas dēļ nav laika atpūsties tā, kā tu gribi. Turklāt aprēķini, ka laikā, kad mājkalpotāja tīra māju, tu viena vai kopā ar vīru varat nopelnīt vairāk. Tie ir tikai daži argumenti par labu mājkalpotājai. Vai nav vienalga, ko domās vai teiks kāds cits!

    Galu galā – mājas uzkopšana ir darbs, tādēļ nav nekāds kauns un negods, ja tavā vietā šo darbu izdara kāds cits, turklāt profesionāli. Mājas uzkopšanas pakalpojumu pirkšana noteikti nav slinkuma pazīme. Tā drīzāk ir zīme, ka pati esi sava laika pavēlniece. Tu taču nevienu nepiespied tīrīt tavu māju, tu kādam palīdzi ar to nopelnīt! Un kas tur slikts? Tātad: tu meklē mājas uzkopēju!

    Ar ko sākt un kur meklēt?

    • Aptaujā draugus un paziņas!

    Vispirms par to noteikti jārunāt ar draugiem, kaimiņiem, paziņām. Iespējams, kādam no viņiem jau ir atrasta lieliskā mājas uzkopēja, ar kuru varētu sadarboties arī tu. Rekomendācijām šajā gadījumā patiešām ir liela nozīme. Iespējams, tavu paziņu lokā ir cilvēks, kas pats būtu gatavs nākt tev palīgā? Atsauc atmiņā mājas, kur esi viesojusies un kur valdījusi kārtība, kas tev patīk. Izjautā saimnieci kā viņa pie šādas kārtības tikusi.

    • Pēti sludinājumus!

    Ja tavi meklējumi ir neveiksmīgi, vari pārskatīt sludinājumu portālus vai pati ievietot sludinājumu, ka meklē palīdzi. Tiesa, šis ir nedrošs ceļš: tu riskē mājās ielaist svešu cilvēku, un tā noteikti ir laimes spēle. Diemžēl daudzi cilvēki, kas palikuši bez darba, uzskata – lai nu ko, bet māju gan viņi prot iztīrīt. Bet svešas mājas uzkopšana ir specifisks uzdevums: nepietiek ar to, ka proti izmazgāt savu istabu. Tādēļ – uzmanies! Drošāks ceļš par sludinājumu portāliem ir mājas uzkopšanas pakalpojumu piedāvājumi dažādos forumos, kur iespējama piedāvājumu komentēšana.

    • Sauc talkā profesionāļus!

    Pakalpojuma pirkšana no reģistrēta uzņēmuma noteikti būs drošāk, bet dārgāk. Būsim atklāti: lielākā daļa mājkalpotāju, kas savus pakalpojumus sniedz privāti, to dara nelegāli – nemaksājot nodokļus, tādēļ par viņu darbu jāmaksā mazāk nekā par pakalpojumiem, ko sniedz SIA, individiālie komersanti vai pašnodarbinatās personas, kas telpu uzkopšanas pakalpojumus sniedz legāli.

    Padomi lieliskai sadarbībai!

    • Likuma spēks

    Vislabākais un pareizākais ir noslēgt līgumu ar uzkopēju, tādējādi tu izvairīsies no nepatīkamām situācijām. Slēdzot līgumu ar legālu uzņēmumu, saimniece ir krietni izdevīgākā situācijā: līguma pamats jau ir sagatavots, atliek vien to pielāgot konkrētajām telpām un saimnieces prasībām.

    • Iepazīsties, izjautā un izvērtē!

    Ar privātpersonu vispirms rūpīgi jāiepazīstas. Uzticies tam, ko redzi, – kāda ir pati uzkopēja? Tīras drēbes, sakoptas rokas un apavi ir bonusa punkti. Ja iespējams, tad satiecies ar uzkopēju viņas mājā – tā daudz pastāstīs par cilvēku un viņa paradumiem. Pajautā uzkopējai atsauksmes no iepriekšējiem klientiem, iespējams, viņa ir beigusi speciālus mājas uzkopšanas kursus. Tas labi! Apjautājies par viņas pieredzi dažādu virsmu kopšanā. Nepakautrējies sludinājumā atrastajai mājas uzkopējai pajautāt personu apliecinošus dokumentus un ievākt visu iespējamo informāciju par viņu.

    • Zini, ko gribi!

    Sākot sadarbību ar mājkalpotāju, stingri jāvienojas, kad, kas un kā jātīra. Cik bieži mājkalpotāja nāks? Cikos? Kurās istabās un kas viņai jānotīra? Vai jāliek mazgāties veļa, vai tā jāgludina, un kur pēc tam tā jāliek? Vai puķes ir jālaista vai nav? Parasti pirmajā brīdī šķiet, ka mājas tīrīšanu aprakstīt nav iespējams, bet pamēģini: ir gan!

    Ideāli, ja laikā, kad tiek uzkopta māja, tajās neviena nav, tomēr situācijas var būt dažādas. Piemēram, mājās ir māmiņa ar slimu mazuli vai zīdaini, auklīte, kas gādā par pirmsskolniekiem, tētis biznesmenis savā kabinetā un pa dzīvokli skraidoši mājdzīvnieki. Par to visu uzkopēja ir jābrīdina, lai viņa varētu pielāgoties apstākļiem.

    • Vienojies par tīrīšanas līdzekļiem!

    Visbiežāk privātie uzkopēji izmanto saimnieces uzkopšanas līdzekļus, savukārt uzņēmumi – savus, bet par to visu jāvienojas līgumā. Cilvēkam, kas ir gatavs uzkopt svešas mājas telpas, būtu jāzina, kā jākopj dažādas virsmas, tomēr drošības labad norādi, kam vajadzīga rūpīgāka vai specifikāka kopšana, lai nesabojātu virsmas vai priekšmetus.

    • Sakārto naudas lietas!

    Līgumā paredzi arī, kad, kā un cik tev par pakalpojumu jāmaksā. Jo sīkāku informāciju, tiesības un pienākumus ietversi līgumā, jo mazāk pārpratumu tevi sagaida. Ja arī pārpratumi būs, līgumā paredzētais ļaus tos vieglāk atrisināt.

    • Pirmajā reizē uzkopiet kopā!

    Pirmajās uzkopšanas reizēs saimniecei noteikti vajadzētu būt klāt, lai uzkopējai ierādītu mājas ierasto kārtību. Tomēr nevajadzētu uzkopējai norādīt, kas pēc kā jātīra, – tas ir viņas darbs, un tev nav svarīgs process, bet rezultāts.

    Mājas uzkopējas zina: pirmajā reizē, kad viņas dodas uz klientu māju, saimniece bieži vien ir pacentusies un jau uzkopusi telpas, it kā kautrējoties no saviem putekļiem vai bērnu piedrupačotās grīdas. Tiesa, nevajadzīga centība ātri vien pāriet, jo saimniece saprot: galu galā, mājas uzkopšanas pakalpojumu viņa pērk tādēļ, lai šis darbs nebūtu jādara pašai, turklāt – kādēļ gan otram maksāt par to, ko pati būsi izdarījusi.

    Kāda ir ideāla mājkalpotāja?

    Mājkalpotājai allaž jābūt vienlaikus komunikablai un atturīgai, dzīvespriecīgai un disciplinētai, akurātai, ātrai un spēcīgai.

    Ja mājkalpotāja tāda būs, drīz vien saimniece pie mājas uzkopšanas pakalpojuma būs pieradusi tā, ka sāks domāt par tādiem jautājumiem, kas sākotnēji pat prātā neienāk. Piemēram: un kas notiks mēnesī, kad mājkalpotāja gribēs atvaļinājumu? Pie laba ātri pierod, vai ne?

    Viņām ir mājkalpotāja. Trīs saimnieču pieredze

    Laura Zvirbule, dzīvo Ulbrokā: Trīs noteikumi

    Kad pārvācāmies no dzīvokļa uz māju, visa ģimene brīvdienas ziedojām tikai telpu uzkopšanai. Tomēr drīz vien sapratu, ka mums vajag palīdzi. Pēc paziņu ieteikumiem atradu sievieti un esmu ļoti apmierināta. Izvēloties mājas uzkopēju, pats svarīgākais man bija, lai cilvēks neiznes uz āru nekādu informāciju, ko viņš ir dzirdējis vai redzējis manās mājās.

    Otrkārt, man vajadzēja cilvēku, kas nesūdzētos par to, ka mana māja atrodas visai neizdevīgā vietā – uz to jābrauc. Uzskatu: ja cilvēks piekrīt strādāt – kopt manu māju–, tad viņš nedrīkst sūdzēties, ka tā atrodas pārāk tālu, neizdevīgā vietā, ka viņam grūti te nokļūt. Cilvēkam uz savu darbu jābrauc ar prieku! Un mans trešais noteikums: netraucēt mani, ja gadās, ka mājas uzkopšanas dienā arī es strādāju nevis birojā, bet mājās. Negribu, lai uzkopēja uzdod dažādus jautājumus par mājas uzkopšanas procesu, jo viņa to lieliski pārzina.

    Pats svarīgākais man bija, lai cilvēks neiznes uz āru nekādu informāciju, ko viņš ir dzirdējis vai redzējis manās mājās

    Iesaku pirmajās trijās uzkopšanas reizēs, kad strādā mājkalpotāja, pašai saimniecei pastrādāt kopā ar viņu. Tā uzkopēja varēs iemācīties saimnieces ierasto kārtību, uzzināt, kur kas atrodas, lai pēc tam nebūtu nekādu jautājumu.

    Zinu saimnieces, kuras no mājkalpotājas attur dažādi aizspriedumi. Piemēram: kā, svešs cilvēks manā guļamistabā!? Bet tad neatstāj tur neko tādu, ko otram nevajadzētu redzēt! Man patīk atgriezties mājās, kas spīd un laistās no tīrības!

    Edīte Kaņepāja-Vanaga, dzīvo Ogrē: Bērniem joprojām ir savi pienākumi

    Lēmumam, ka kāds regulāri uzkoptu mūsu māju, es briedu ļoti ilgi. Mani atturēja vispārējie uzskati un audzināšana, ka sava māja sievietei jāuztur kārtībā pašai. Tomēr ik pa laikam radās brīži, kad biju no mājas kopšana pagurusi, un vīrs mani iedrošināja – jāmeklē palīdze. Savu vēlmi izstāstīju paziņām un ar viņu ieteikumiem atradu sievieti, kas man ļoti, ļoti patika.

    Es savu palīdzi neuztveru kā kalponi, es viņu uztveru kā cilvēku.

    Manuprāt, izvēloties palīdzi, saimniecei ir jāieklausās savā intuīcijā – vai tu šo cilvēku uztver kā savējo. Es savu palīdzi neuztveru kā kalponi, es viņu uztveru kā cilvēku. Iepazīstoties ar potenciālo mājkalpotāju, jāieklausās sevī: vai šis cilvēks derēs manai mājai? Vai būsi droša, ka neviens nerakņāsies pa tavām atvilktnēm un skapjiem, ja neesi to ļāvusi?

    Man šī sajūta bija ļoti svarīga, tādēļ ar paziņu ieteikto sievieti kopā pasēdējām, iedzērām kafiju. Diemžēl sievietei sākās veselības problēmas un mūsu sadarbība beidzās. Brīdī, kad jutu, ka pati tomēr netieku galā, zvanīju tieši viņai un lūdzu ieteikt man citu palīdzi. Viņa ieteica savu meitu, un es atkal esmu apmierināta.

    Man ir trīs bērni, divi no viņiem – pusaudži. Lai gan mums nāk mājkalpotāja, viņiem joprojām mājās ir savi pienākumi: divreiz nedēļā māja ir jāizsūc ar putekļusūcēju un jāuzkopj ar mitru drānu. Ir darbi, ko es joprojām daru pati, – lieku mazgāties un izkarinu drēbes, kārtoju skapjus. Tomēr tas, ka reizi nedēļā kāds manas mājas kopšanai velta savu laiku, ir ļoti jūtams atbalsts. Es varu palasīt grāmatu vai iziet ārā pastaigāties ar bērniem.

    Agnese Eglīte, dzīvo Upesciemā: Augstas prasības, mājkalpotāju maiņa

    Izvēloties mājas uzkopēju, man vissvarīgākā ir uzticamība, tādēļ pirmo izvēlējos paziņu rekomendētu palīdzi. Vēlāk sadarbojos ar uzņēmumu, kas nodrošināja uzkopšanas pakalpojumus. Tam bija vairāki plusi: viņi savus darbinieks pārbauda, un tā ir zināma garantija par cilvēka uzticamību. Tāpat cilvēka slimības vai atvaļinājuma laikā uzņēmums nodrošina aizvietotāju, līdz ar to nerodas pēkšņi pārsteigumi, ja ballītes priekšvakarā nav, kas uzkopj māju.

    Vēl viens pluss sadarbībai ar uzņēmumu: ja rodas domstarpības par darba kvalitāti, tās risina uzņēmuma kontaktpersona. Tomēr bija arī savi mīnusi. Uzņēmumā bija liela kadru mainība, un man nebija pieņemams, ka manā mājā ierodas arvien citi un citi sveši cilvēki. Tādēļ atgriezos pie privātas mājkalpotājas.

    Lai cik labi un atbildīgi cilvēks strādā sākumā, ar laiku kvalitāte sāk zust.

    Man ir augstas prasības, tādēļ esmu nomainījusi vairākas mājkalpotājas. Gribu, lai darbs ir padarīts kvalitatīvi un ar tādiem uzkopšanas līdzekļiem, kas ir arī nekaitīgi ģimenes veselībai. Par darba kvalitāti man ir savdabīga atziņa. Diemžēl: lai cik labi un atbildīgi cilvēks strādā sākumā, ar laiku kvalitāte sāk zust.

    Izvēloties mājas uzkopēju, jāvērtē ne tikai darba kvalitāte, bet arī cilvēka īpašības, un tas ir ļoti individuāli. Es uzteicu darbu palīdzei, kas jau pirmajā tikšanās reizē manā prombūtnē pamēģināja gan izkomandēt mūsu bērnu aukli, gan paziņot, ko viņa darīs un ko nedarīs, lai gan līgums jau bija noslēgts.  Protams, ka nākamā reize nepienāca, jo ar šādu cilvēku sadarboties un viņu turpmāk savās mājās ielaist kategoriski atteicos.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē