• Apkures veidi lauku mājai – eksperts vērtē efektivitāti un izmaksas

    Māja
    Kristīne Sēnele
    3. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    To, kuram veidam par labu nosliekties, palīdzēs trīs izvēles vaļi: ierīkošana (iegādes cena, uzstādīšana), apkures iekārtas efektivitāte un paredzamie ekspluatācijas izdevumi.

    Ja auksto sezonu gribas godam sagaidīt, tad šis ir pēdējais brīdis ierīkot namā apkuri. Konsultē Anatolijs Borodiņecs, neatkarīgais eksperts ēku energoefektivitātes jomā.

    Jāsaka, ka laikam nav apkures veida, kurš visās trijās ievadā minētajās pozīcijās būtu tikai ar pozitīvu raksturojumu. Izvēloties sev piemērotāko, rūpīgi jāizdomā, kurus plusus noteikti vajag, bet kurus mīnusus – ne.

    Vai gribēsi sev jaunu mājdzīvnieku, kas pastāvīgi jāuzmana? Vai esi mierā vienmēr būt atkarīgs no elektrības arvien augošajām cenām? Vai tev ir gana līdzekļu un laika ierīkošanai vai tomēr vajag tūlīt un lēti?

    Pirms apskatām galvenos mājokļa apsildes variantus un to svarīgākās priekšrocības un trūkumus, vēl viena atkāpe: nereti labāko rezultātu var sasniegt, gudri kombinējot apkures veidus. Piemēram, krāsns un siltumsūknis ļaus uzturēt vienmērīgu temperatūru, kā arī iegūt papildu siltumu un mājīgumu.

    Kamīni, krāsnis

    Skaista, taču uzraugāma klasika

    Sāksim ar to, ka šis laikam ir vienīgais apkures veids, kurš ne tikai apsilda māju, bet arī priecē acis. Daudzas krāsnis un kamīni var kalpot kā brīnišķīgs dizaina elements. Protams, izvēloties jāraugās ne tikai glītums, bet arī tas, kādu platību ar to var piekurināt, vai var pievienot papildaprīkojumu vairāku telpu apsildīšanai, vai tā labi uztur un izdala siltumu. Aprīkojot krāsni vai kamīnu ar papildaprīkojumu (ventilators, gaisa vadi), var iegūt arī tādu kā centrālapkures hibrīdu. Tiesa, to parasti darbina elektrība – tātad ekspluatācijas izmaksām vēl būs jāpiepluso elektrības patēriņš.  

    Galvenie plusi

    • Viens no lētākajiem apkures veidiem, īpaši, ja ir savs meža stūris. Tad atliek vien laikus sarūpēt kurināmo.
    • Uzstādīšana nebūs pārāk sarežģīta un laikietilpīga, protams, ja mājā jau ir skurstenis. Uzstādot tikai krāsni vai kamīnu, nav nepieciešams īpašs aprīkojums.
    • Šis apkures veids nodrošina neatkarību no citiem energoresursiem. Laukos, īpaši rudens vētru laikā, elektrības pārrāvumi nav retums.
    • Lieliska papildu alternatīva līdzās kādai apkures sistēmai, kas neprasa tik daudz klātbūtnes.

    Galvenie mīnusi

    • Šī apkure prasīs pastāvīgu uzraudzību, papildinot malkas krājumus, uzmanot degšanas procesu, tīrot pelnus. Tā nodrošinās siltumu tikai tad, ja kāds to kurinās. Tāpēc ar šādu apkuri par garākiem izbraucieniem aukstajā sezonā būs jāaizmirst vai arī būs jāmeklē kāds palīgs, kurš prombūtnes laikā kurina jūsu vietā.
    • Jārūpējas par ugunsdrošību un to, vai krāsns telpā neizdala veselībai kaitīgas gāzes. Uzsākot apkures sezonu, jāatceras iztīrīt arī skursteni.
    • Nav iespējams regulēt temperatūru – kad krāns pamatīgi iesilusi, būs ļoti silts. Tai atdziestot, telpā siltums arvien samazināsies. Nevarēs ilgākas prombūtnes laikā nodrošināt vismaz minimālo temperatūru.
    • Ja krāns vai kamīns aprīkoti ar papildaprīkojumu vairāku telpu apsildīšanai, tad jārēķinās, ka elektrības pārrāvumu laikā apkure būs tikai kamīna telpā.
    • Ar šo apkures veidu pastāvīgi karsto ūdeni nodrošināt nevarēs.

    Efektivitāti šim apkures veidam ir grūti precīzi noteikt, jo daudz atkarīgs arī no kurināmā kvalitātes. Tā varētu būt robežās no 35% līdz 75%.

    Cena – no 1000 eiro (tikai pati apkures iekārta lielākām telpām).

    Cietā kurināmā centrālapkures katls

    Daudzu iecienīta opcija!

    Šis apkures veids ietver centrālapkures katlu (malkas vai granulu) un nepieciešamo papildaprīkojumu: cauruļvadus, pa kuriem siltums tiek nogādāts uz telpām, radiatorus vai siltās grīdas, izplešanās trauku un cirkulācijas sūkni. Granulu katlam vēl vajadzīga arī tvertne granulu uzglabāšanai. Katla darbība pavisam vienkāršā izklāstā: katlu kurinot, tiek sasildīts ūdens, kuru cirkulācijas sūknis pa cauruļvadiem nogādā telpās, un tās tiek apsildītas.

    Galvenie plusi

    • Cenas ziņā samērā pieejams apkures veids.
    • Ar šo apkures veidu telpās var nodrošināt vienmērīgu siltumu.
    • Modernākie granulu katli ir pusautomātiski – pats papildina kurināmo, to var darbināt arī attālināti.
    • Šai apkurei var pieslēgt arī siltā ūdens boileri.
    • Salīdzinot malkas un granulu katlus – pirmajam ir lētāks kurināmais, otrajam – kurināmais jāpapildina retāk, turklāt tā darbība ir daudz automatizētāka.

    Galvenie mīnusi

    • Izvēloties šo apkures veidu, jārēķinās, ka būs nepieciešama telpa, kur visu aprīkojumu izvietot.
    • Šie katli, īpaši malkas, joprojām prasīs daudz uzmanības un rūpju: jākontrolē degšana, jāpapildina kurināmais, jātīra pelni.
    • Nepieciešams ievērojams papildaprīkojums un līdz ar to arī vairāk darba, visu uzstādot. Protams, nedrīkst aizmirst par skursteni.
    • Līdzīgi kā kamīniem un krāsnīm, jārūpējas, lai no katla neizdalās veselībai kaitīgās gāzes.
    • Šī apkure lielā mērā atkarīga arī no elektrības, jo tieši tā ļauj siltumu novadīt uz citām telpām. Ja elektrības nebūs, nebūs arī apkures. Alternatīva varētu būt pašteces sistēma, taču tā varētu nenodrošināt tik vienmērīgu siltuma sadali visā mājā, turklāt tai jāizmanto krietni resnāki cauruļvadi.

    Efektivitāte – 90% (granulu katliem tā parasti ir augstāka).

    Cena – no 1500 eiro (bez aprīkojuma vai ar minimālu papildu aprīkojumu; automatizētāks katls maksās dārgāk)

    Elektriskie radiatori

    Pagaidu variants

    Ja aukstajā sezonā lauku māju apmeklē reti, tad šis varētu būt pieņemams, taču diezin vai ilgtspējīgs risinājums. Aprīkojums ir gauži vienkāršs – elektrisko radiatoru uzstāda, pievieno elektrībai, un apkure gatava.

    Galvenie plusi

    • Iegādes izmaksu ziņā ļoti tīkams apkures veids.
    • Nav nepieciešams nekāds papildu aprīkojums, uzstādīšana ļoti vienkārša.
    • Radiatora darbība var būt automatizēta. Var regulēt temperatūru, tas pats atslēdzas, sasniedzot vēlamo temperatūru. Var iedarbināt arī attālināti.
    • Ātri sasilda telpu.  

    Galvenie mīnusi

    • Lai cik reibinoši lēta neizskatās paša radiatora cena, ekspluatācija, īpaši pēc nesenā elektrības cenu kāpuma, var sagādāt grandiozus rēķinus. Jo elektrība ir dārgākais enerģijas veids uz šo brīdi.
    • Jābūt atbilstošam elektrības pieslēgumam: 3 fāzes; spriegums: 230/400 V; ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva (A):40 A. Lieki piebilst, ka bezelektrības mirkļos būs auksti.

    Efektivitāte – 100%

    Cena – no 70 eiro (viens radiators)

    Gaisa un zemes siltumsūkņi

    Automatizētie palīgi

    Šis apkures veids jau iemantojis noteiktu popularitāti. Tas izmanto gaisa vai zemes siltumu (no tā arī nosaukums) un derēs tiem, kam pavisam negribas noņemties ar kurināšanu. Pats siltumsūknis ir ledusskapja izmērā, un arī darbības princips līdzīgs, tikai otrādi. Tas pieslēdzams pie ūdens apsildes sistēmas vai siltā gaisa pūtējiem.

    Galvenie plusi:

    • Automatizācija! To var vadīt attālināti, regulēt siltumpadevi, nevajag pastāvīgi uzraudzīt un apkalpot, minimāla apkope lietošanas laikā. 
    • Nav vajadzīgs ne skurstenis, ne īpaša telpa.
    • Var uzturēt vienmērīgu temperatūru prombūtnes laikā.
    • Gaisa siltumsūkņa uzstādīšana ir vienkārša.
    • Var kombinēt ar, piemēram, granulu katlu pastāvīgas temperatūras nodrošināšanai brīžos, kad ilgstošāk neesi mājās.

    Galvenie mīnusi:

    • Darbību nodrošina elektrība. Tas nekas, ja gaiss un zemes siltums ir par velti, siltumsūknis pildīs funkciju tikai tad, ja to darbinās elektrība. Tātad vajadzīgs labs (skat. pie elektriskajiem sildītājiem), stabils elektrības pieslēgums. Un jārēķinās ar ievērojamiem elektrības rēķiniem.
    • Zemes siltumsūknim ir sarežģīta un dārga ierīkošana.
    • Gaisa siltumsūknim varētu būt problēmas nodrošināt pietiekamu jaudu bargās ziemās.

    Efektivitāte. Salīdzinot ar elektrisko sildītāju, siltumsūknis ir aptuveni 3,5 reizes efektīvāks.

    Cena – no 1000 eiro gaiss-gaiss siltumsūkņi nelielām platībām; no 3000 eiro gaiss-ūdens siltumsūkņi; no 7000 eiro zeme-ūdens siltumsūkņi (tikai iekārtas, bez uzstādīšanas).

    Gāzes katls

    Ierobežota pieejamība

    Priekšnoteikums, lai vispār domātu par šo apkures veidu – ir jābūt pieejamai vai nu dabasgāzei, kas laukos ir ļoti reta parādība, vai

    Galvenie plusi:

    • Gāzes katls neaizņem daudz vietas, un to var apvienot ar ūdens uzsildīšanu.
    • Katla darbību var viegli regulēt, tas minimāli jāuzrauga darbošanās laikā.
    • Gāze līdz šim bija samērā lēts enerģijas veids, taču nesenais cenu kāpums varētu ievērojami sadārdzināt šo apkures veidu. Sašķidrinātā gāze maksā vairāk nekā dabasgāze.

    Galvenie mīnusi:

    • Gāzes katla ierīkošana nebūs ātrs un lēts process. Abās versijās būs vajadzīgs projekts, kas būs jāsaskaņo ar atbildīgajām iestādēm (dabasgāzes apkures gadījumā saskaņošana būs vēl piņķerīgāka) un jāiesaista nozares uzņēmumi ierīkošanā. Sašķidrinātās gāzes gadījumā būs nepieciešama arī vieta ārpus mājas gāzes tvertnei.
    • Gāze – tā ir paaugstināta ugunsbīstamība. Tāpēc nevar aizmirst par drošību un arī rūpīgi jāseko apkures iekārtu tehniskajam stāvoklim.
    • Jāatceras, ka arī gāzes apkures gadījumā jābūt skurstenim.

    Efektivitāte – līdz pat 98%.

    Cena – no 1000 eiro (bez ierīkošanas). Gāzes katla cena ir lētāka nekā, piemēram, granulu katla, taču ierīkošana šo apkures veidu var padarīt pat dārgāku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē