• Aktuālie darbi puķu dārzā

    Dārzs
    Marija Semerova
    3. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Jūnijs vairumam asociējas ar ravēšanu, bet ir vēl daudz citu darbu, ko jāsteidz izdarīt šajā mēnesī. Konsultē MARIJA SEMEROVA, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.

    Darāmie darbi:

    • Jūnijā uz rozēm, flokšiem, īrisiem, ligulārijām, delfīnijām, zilpodzēm, ezžiedēm, pīpenēm parādās pirmie insekti: laputis, putu cikādes, tripši, tāpēc regulāri augus apseko un rīkojies nekavējoties. Pret laputīm, vabolēm un lapu blusiņām vari izmantot insekticīdu Emin dārzam Mavrik Vita un NeemAzal-T/S – arī pret tripšiem, tīklērcēm un siltumnīcu baltblusiņām. Insektus vislabāk apkarot vakarpusē vai agri no rīta, jo saule kopā ar augu aizsardzības līdzekli var izraisīt lapu apdegumus.   
    • Centies novākt tulpju sīpolus, pirms to lapas vairs nav redzamas. Noraktos sīpolus novieto noēnotā, sausā vietā, kur tie labi vēdinās. Slimību un grauzēju bojātos sīpolus un novāktās lapas nemet kompostā, lai dārzā neizplatītu slimības.
    • Ja neplāno tulpes norakt, jauniegūtajos laukumos starp nokaltušajām lapām iestādi vasaras puķes. Centies to darīt saudzīgi, sīpolus neievainojot. Pēc stādīšanas aizvāc sausos lakstus.
    • Īrisiem nogriez noziedējošos ziedkātus. Pārbaudi sakneņus un puves skartās vietas rūpīgi iztīri, ja nepieciešams izgriez un dezinficē ar propolisu spirtā.

    Neapber ar augsni. Ļauj saulei slimības skarto vietu apsauļot – tas ir vislabākais līdzeklis cīņai ar puvēm.

    • Ja slimība skārusi visu augu, tad izroc to, pēc iespējas vairāk kopā ar inficēto augsni, un – prom no dārza. Tajā vietā iestādi vai iesēj samtenes. Uz rudens pusi šīs puķes sakapā ar asu lāpstu un aproc. Noderēs gan kā zaļmēslojums, gan augsnes atveseļošanai.  
    • Līdz rožu ziedēšanai apsmidzini tās ar darba šķīdumu, kam pievienots Previcur Energy vai šķidrais trihodermīns. Lai pasargātu tās no sēņu slimībām, lietainā laikā dari to ar 10 dienu, bet sausā laikā ar 14 dienu intervālu.
    • Lilijas ir īpaši jutīgas pret krasām laika apstākļu maiņām un ieņēmīgas pret pelēko puvi. Tāpēc no mēneša pirmajām dienām vismaz trīs reizes ar 10–14 dienu intervālu apsmidzini tās ar fungicīdu Previcur Energy.  
    • Ja peonijām redzi kādu apvītušu lakstu, to izgriez un noņem augsnes virskārtu līdz saknēm. Bojāto vietu apsmidzini ar darba šķīdumu, kuram pievienots fungicīds, vai izmanto sauso trihodermīnu. Aizraus un vēlreiz salaisti augsni apkārt ar sagatavoto šķidrumu.
    • Iznes laukā vai novieto uz lodžijas istabas puķes, sargājot no tiešiem saules stariem. Vispirms augus novieto vieglā paēnā un lēnām pieradini pie jaunajiem augšanas apstākļiem. Ja tādu iespēju nav, centies augus pārvietot tālāk no logiem, lai saules stari nekarsē to lapas.
    • Orhidejas un sanpaulijas ārā nenes, bet novieto vismaz metra attālumā no loga. Arī paparde, mirte, lapu begonija, dracēna un klīvija labāk jutīsies telpā. Ārā ir grūti uzturēt vienmērīgu mitrumu un novērst ūdens krāšanos augu lapu žāklēs.
    • Ja istabas puķes ir apēdušas podos augsnes substrātu, papildini ar svaigu. Vārgos augus pārstādi. Izvēlies tāda paša izmēra podu vai tikai nedaudz lielāku par iepriekšējo.
    • Istabas puķes regulāri apsmidzini ar ūdeni vai nomazgā zem dušas. Karstā saulē uz augiem mēdz strauji savairoties sarkanā tīklērce, ko grūti apkarot.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē