• Agrotīkls – stādu steidzinātājs un palīgs pret salnām

    Dārzs
    Nora Driķe
    29. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Agrotīkls ir labs palīgs stādu sargāšanai no pavasara salnām un dārzeņu steidzināšanai. Konsultē Māris Narvils, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā un Aleksejs Buķis SIA «Agrimatco Latvia» agronoms.
    1. Kāpēc lietot?
      Aukstā, vēlā pavasarī agrotīkla lietotāji ir ļoti lieli ieguvēji – augiem labvēlīgāks mikroklimats, mazāki mitruma zudumi, turklāt dobes var laistīt, agrotīklu nenoņemot. Agrotīkls ir arī mehāniska barjera, kas augu pasargā no kaitēkļiem: spradžiem, burkānu mušām un citiem. Tāpat, apklājot augus ar balto agrotīklu, tiek mazināta arī vēja ietekme. 
    2. Kā izvēlēties?
      Agrotīkls ir neaustais polipropilēns, un šo materiālu ļoti plaši izmanto arī mēbeļu ražošanā. Dārzkopībai paredzētie agrotīkli satur ultravioleto staru filtru. Ja tāds ir, tad materiāls kalpo ilgāk un nesadalās. Tāpēc, agrotīklu pērkot, jāizvēlas tieši dārzkopībai domātais. Tas vienlaikus arī laidīs cauri gaisu, gaismu un ūdeni. 
      Nākamais, kas jāņem vērā – materiāla svars un biezums. Lētākie un plānākie agrotīkli ir neizturīgāki. Vienkāršākais, plānākais agrotīkls sver 17 g/m2, savukārt biezākie, kuru svars ir, piemēram, 30 g/m2, spēj aizsargāt pret zemāku temperatūru. 
    3. Kam izmantot? 
      Pret salnām jāsedz visi siltummīļi – tādi kā tomāti, gurķi, ķirbji, kabači. Bet  – visu laiku jāseko temperatūras pārmaiņām, nevar uzlikt agrotīklu un aizmirst. Ja temperatūra dienā ir virs 20 grādiem, agrotīkls jānoņem, citādi zem seguma ir nepietiekama gaisa apmaiņa. Tomēr zem agrotīkla augi tik ļoti nepārkarst kā zem plēves. Ja ir liela temperatūras atšķirība dienā un naktī, tad jāsedz uz nakti, bet no rīta atkal jānoņem.
      Izmantojot agrotīklu, zemeņu ražu var iegūt pat par divām nedēļām agrāk. Tā kā zemenēm nepieciešama apputeksnēšana, ziedēšanas laikā dienā tās jāatsedz, bet aukstākās naktīs jāapsedz.
      Kad iesēj salātus, ar biezo agrotīklu var apklāt dobi, lai tie ātrāk sadīgst, bet, kad uznākuši, tas jāņem nost. Salātu lapiņas ir trauslas, tīkls var tās nospiest, salāti var sākt slimot. Tāpēc zaļumiem vēlams agrotīklu likt pāri uz kāda karkasa.
    4. Ko vēl ievērot?
      Agrotīkls vienmērīgi ­jānostiprina, lai vējš to neaizpūstu un kaitēkļi neatrastu vietu, kur ielīst. Bet, ja ilgāku laiku tur, tad jāparedz, ka augot augi agrotīklu cels uz augšu, tāpēc to nedrīkst nostiept pārāk stingri, jāatstāj rezerve.
      Ja augus nosedz ar agrotīklu, nedrīkst izmantot hloru un sēru saturošus minerālmēslus, jo saskarē ar lietus ūdeņiem var veidoties skābes, bet tās var kaitēt gan augiem, gan tīkla materiālam. Lietus laikā agrotīkls pār augiem var palikt, bet, ja tos laista ar minerālmēsliem, tad segums noteikti jānoņem.

     

    Ņem vērā!

    • Lietojot agrotīklu, ļoti jāseko gaisa temperatūras svārstībām. Ja pa dienu ir 15–20 grādu silts, agrotīkls jānoņem, citādi augi sutīs un dzeltēs. Toties, ja zināms, ka nakts būs vēsa, tad divas stundas pirms saules rieta augus nosedz, lai dobe uzsilst un naktī tiem saglabājas siltums. No rīta ap pulksten 11–12 segums atkal jānoņem.
    • Agrotīklam nav augšpuses un apakšpuses, to var klāt abējādi.

     

    Mana pieredze

    Lai tomāti labāk iesakņojas

    Edīte Seipule, ķirbju, vīnogu, tomā­tu un citu dārza kultūru audzētāja Ziemeļkurzemē:

    Man ir liela, neapkurināma polikarbonāta siltumnīca. Martā (laukā bija plus 2 grādi, atsevišķas naktis – mīnusos) agrākai ražai iestādītie tomāti bija apklāti ar trim kārtām baltā agrotīkla. Arī zaļumus sējot, saleju un uzsedzu balto agrotīklu, lai tik ātri neizžūst un agrāk sadīgst. Apklāju arī ķirbjus, ja jābaidās no aukstuma. 

    Ja bail, ka agrotīkls var saplacināt stādiņus, pie katra tomātu stādiņa iespraužu kociņu. Mana pieredze – ja iestāda agrāk, pat ja vēss, stādiņš ir norūdītāks, kompaktāks. Pēc tam, tiklīdz kļūst siltāks, tas strauji aug. Lai arī baltais agrotīkls man plāns, katra tā kārta par pāris grādiem aiztur siltumu un mikroklimats zem tā ir labāks. Stādot tomātus, uzreiz apklāju tos ar divām kārtām agrotīkla un turu vismaz divas nedēļas, tad tie vieglāk iesakņojas. Tīklu ņemu nost tikai tad, kad tomāti jāuzsien.

    Izmantojam stādu steidzināšanai

    Sandra Marcinkeviča, dārzniecības Dobītes saimniece Zemgalē:

    Ar balto agrotīklu apklājam stādus un lauka dārzeņus, sargājot no salnām. Galvenokārt lietojam biezāko pieejamo, lielākoties svarā virs 20 g/m2, jo tas ir izturīgāks nekā plānais un kalpo ilgāk, pat septiņus gadus, un nodrošina 5–7 grādu aizsardzību. Pērkam platos tīkla ruļļus ar stiprinātām maliņām. 

    Martā neapkurināmā siltumnīcā diedzējam kartupeļus un aukstās naktīs pārklājam tos. Lielo siltumnīcu nevaram perfekti piesildīt, bet tajā ir jutīgāki augi, un arī tos pirms aukstām naktīm apklājam ar agrotīklu. Visbiežāk tīklu izmantojam lauka dārzeņu – kabaču, ķirbju, gurķu, meloņu, agro kāpostu, pat kartupeļu – steidzināšanai. Uzliekam un uz divām trim nedēļām aizmirstam. Ir liela atšķirība, kā attīstās neapsegts un apsegts augs, it īpaši nelabvēlīgos un mainīgos laika apstākļos, – dārzeņi zem agrotīkla ienākas par nedēļu vai divām agrāk.

    Agrotīklu liekam tieši uz augiem, jo mums ir pārāk lielas platības, lai ierīkotu balstiņus. Maliņas nostiprinām pret vēju, apberot ar zemi, dažkārt apliekot ar akmeņiem vai citiem smagumiem. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē