• Zero waste idejas interjera atsvaidzināšanai

    Māja un Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Zero waste dzīvesveida galvenā ideja ir dot iespēju lietām dzīvot otru dzīvi. Tomēr ne tikai. Tas ir arī stāsts par tādu materiālu izvēli, kas kalpo ilgāk, ir izturīgi un ir atjaunojami. Par zero waste mēbeļu labajām īpašībām – ilgmūžību un nepieredzētu ekskluzivitāti — konsultē interjera dizainere Inese Oboļeviča.

    Mūsdienās tik populārā zero waste kustība savu unikalitāti ir pierādījusi gan apģērbu modē, gan izvēloties dabai draudzīgākus materiālus un iepakojumus. Tomēr lielākajiem zero waste piekritējiem tas ir dzīvesveids, kas atspoguļojas arī mājas interjerā, domājot par mēbeļu ilgtspēju. 

    Mēbeles, kas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē, visbiežāk ir no koka, jo tās ne vien veicina ilgtspējību, resursu saglabāšanu un vides aizsardzību, bet arī padara interjeru mājīgu. Kā norāda eksperte Inese Oboļeviča, interjerā ienāk zero waste pozitīvā ietekme, radot jaunas vēsmas un spilgti raksturojot šī dzīvesveida principus. Zero waste tematika ir radījusi unikālu pamatu, kas īsteniem dizaina cienītājiem paver plašāku skatījumu, lai atsvaidzinātu savu interjeru dabai draudzīgā veidā.

    Zero waste vērtīgākais materiāls – koks

    Interjera dizainere norāda, ka galvenais nosacījums zero waste kustībā ir materiāls un viens no tādiem ir koks. Mēbeles, kas veidotas no koka, vienmēr varēs atjaunot, piešķirot tām otro elpu. Interjera dizainere ir novērojusi, ka šobrīd interjerā integrēt kādu atjaunotu koka mēbeli ir ļoti moderni, piebilstot, ka bieži vien esot grūti noteikt, ka mēbelei patiesībā ir vairāk nekā 100 gadu.


    Pirms mest ārā vecu koka kumodi, eksperte iesaka pārliecināties, vai mēbeli nav iespējams atjaunot.

    Eksperte arī piebilst, ka zero waste koka mēbeles drīkst kombinēt ar citiem materiāliem, kas ir izteikta šī brīža tendence, piemēram, metāla vai stikla dekoriem, tas tikai vairos mēbeles estētiku un pievilcību.

    Ilgtspējīgas mēbeles ir kvalitatīvākas

    Interjera dizainere iesaka, pērkot mēbeles, pievērst uzmanība to kvalitātei un materiāla izcelsmei, jo tā būs nosakāms mēbeles mūžs. Zero waste piekritējiem viens no būtiskākajiem aspektiem ir ražotāja izstrādes process – koka izcelsme, materiālu nostiprināšana, piemēram, izmantojot sveķus.

    Spilgtākam piemēram eksperte min Dāņu mēbeļu izplatītāju Notio Living, kurš sortimentā piedāvā mēbeles no kokiem, kas tiek izcirsti atbilstoši visām dabas aizsardzības normām, kā arī mēbeles tiek izgatavotas ar pārdomātām tehnikām. Līdzīgu praksi piekopj arī citi zīmoli, piemēram, Welox, Actona, Kiti. Interjera dizainere ir novērojusi, ka aizvien vairāk mēbeļu izplatītāju sāk pievērst uzmanību tam, lai mēbeles ne vien labi izskatītos, bet arī būtu kvalitatīvas un pats galvenais – ilgmūžīgas.


    Mēbeles no otrreiz pārstrādājamajiem materiāliem

    Dabai draudzīgas mēbeles nenozīmē tikai to, ka tām ir jābūt no organiskiem materiāliem. Zero waste viens no būtiskākajiem nosacījumiem ir ievērot pamatprincipu – otrreiz pārstrādāts.

    Tas nozīmē, ka starp šādiem materiāliem iekļaujas arī mēbeles, kas ražotas no metāla un stikla. Rūpnieciskā stila mēbeles un interjera detaļas piešķir telpai ekskluzivitātes un brīvības sajūtu. Apziņa, ka interjera mēbele pēc rūpnieciskās apstrādes procesa reiz ir kalpojusi par tiltu ar simts gadus ilgu stāstu, mājokļa iemītniekiem rada ne tikai piederības sajūtu zero waste, bet telpai piešķir arī unikālu auru.

    Turpinot uzsvērt koka labās īpašības, der atcerēties, ka dabai draudzīgās mēbeles var pielāgot pie jebkura stila, jo koka mēbeles nenozīmē pieturēties tikai pie tā dabiskā toņa. Svarīgākā ir koka struktūra. Tā kā koks interjerā vienmēr piešķirs mājīgumu un siltumu, lai nezaudētu šo sajūtu, drīkst izvēlēties arī krāsotas dabiskā koka mēbeles.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē