• Virgabaļu mājas atjaunotas ievērojot zero waste principus

    Dzīvesstāsti
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    22. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rūpīgi atjaunoti ēkas fasādes apdares dēļi, izceļot gadu desmitiem radušos rakstus. Autentiski ir arī dekoratīvie logu elementi.
    Foto: Matīss Markovskis
    Rūpīgi atjaunoti ēkas fasādes apdares dēļi, izceļot gadu desmitiem radušos rakstus. Autentiski ir arī dekoratīvie logu elementi.
    Tuvu ceļam stāv antracīta pelēka koka ēka ar spoži baltiem logiem – kā izrādās, viena no vecākajām šajā apkaimē. Ar jauno saimnieku gādību laika zoba skartā ēka gandrīz triecientempā tapusi par siltu un viesmīlīgu māju, kurā kuplā ģimene aizrautīgi saimnieko un uzņem atpūtniekus.

    Viesu māja Virgabaļi atrodas Drabešu pagastā. Tās saimnieki ir Tālis Šelengovs un Inese Valta. Tālis ir uzņēmējs hidroenerģētikas nozarē, Inese desmit gadus vadījusi bērnu apģērbu zīmolu Petra, šobrīd saimnieko Virgabaļos.

    Saimnieki atklāj, ka māja atjaunota un iekārtota, cenšoties ievērot zero waste principus. Pamatīgās gultas un iekšdurvis darītas no dēļiem, kas renovācijas laikā atrasti zem esošās grīdas, bet dekoratīvo ķieģeļu sienu fragmenti – no nojauktajām krāsnīm.

    Par vienas vannasistabas dušas aizslietni kalpo vecas koka durvis. Tālis stāsta, ka tās nolakotas ar kuģa laku, kas piešķir materiālam mitrumizturību. Palodzes veidotas no mājas renovācijā iegūtajiem koka dēļiem, virtuves skapīšu fasādei izmantoti 1936. gada kokmateriāli, kam, ilgi guļot kaimiņa šķūnī, bijis lemts malkas liktenis.

    «Koka mēbeles un durvis mājā bija labi saglabājušās. Visām kasījām nost krāsu kārtas, slīpējām, birstējām un vaskojām,» abi stāsta.

    Kad jautāju, kā darbojoties panākuši kopsaucēju, Tālis atbild: «Ar ārpuses saskaņošanu mums iet vieglāk, bet par iekšdarbiem, protams, ir smagas cīņas. Piemēram, veidojām virtuves iekārtas sienu no vertikāliem dēļiem, kas iegūti, demontējot pagalmā esošo šķūni. Esot vairākus gadu desmitus saules un lietus ietekmē, tie bija ieguvuši unikālu dekoratīvu faktūru. Varbūt sākumā Inesei šķita, ka flīzes no praktiskā viedokļa būtu labāk, taču patiesībā labi apstrādāts koks ir praktiskāks gan par flīzēm, gan stiklu, nemaz nerunājot par vizuālo ieguvumu.»

    Mums ir kolosāli kaimiņi, kuri zina, ka nevienu lietu neizmetīšu – pagrozīšu, piemērīšu un atradīšu tai goda vietu!

    Saimnieks cita starpā atklāj, ka ir lineļļu pretinieks. Arī minētos šķūņa dēļus, lai nezaudētu to vizuālās īpašības un iegūtu savai acij tīkamu rezultātu, vispirms birstējis ar speciālu iekārtu un tad apstrādājis ar vasku. 

    «Man nepatīk, ka, noklājot koku ar lineļļu, tonis kļūst viendabīgs, tā zaudējot veca koka dabisko rakstu. Ja tajā vecajā dēlī esmu ieguldījis daudzas stundas, neesmu gatavs zaudēt tā unikālo toni. Mājas atjaunošanas gaitā dažādas lineļļas izmēģināju vairākkārt. Nē – sapratu tas nav man mans apdares materiāls.»

    Arī mēbeles atjaunotajos Virgabaļos lielākoties piedzīvo savu otro vai pat trešo dzīvi – atrastas tepat, atpirktas vai draugu atdāvinātas, saka saimnieks, norādot uz veclaicīgu vannasistabas spoguli, kas ilgu laiku nogulējis kaimiņmājas bēniņos.

    Vannasistabas spogulis atrasts kaimiņa bēniņos, taču ķieģeļu siena veidota no nojauktajām krāsnīm.
    Vannasistabas spogulis atrasts kaimiņa bēniņos, taču ķieģeļu siena veidota no nojauktajām krāsnīm.

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē