• Vanagkalna saimnieka Raimonda Dombrovska ieteikumi biznesa uzsākšanai laukos

    Karjera un bizness
    Ilze Klapere
    28. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    «Vai man ir bizness? Jā, noteikti. Jo tas ir pakalpojums, un cilvēkiem šādu pakalpojumu vajag. Tas ir jāsaprot fundamentāli – ja tev ir prece, kurai ir pieprasījums, tātad tev ir bizness! Bet vai man ir biznesa plāns? Nē, nav un nekad nav bijis! Pat ja tāds ir, tad tikai manā galvā, un neviens cits tam klāt netiek», atklāj Raimonds Dombrovskis.

    Uzņēmējs arī labprāt dalās ar 4 ieteikumiem biznesa uzsākšanai laukos.

    Vai tu to patiešām gribi?

    Izklausās banāli, bet, pārceļoties uz laukiem, tu nekad nezināsi visas nianses, ar kurām nāksies sastapties. Pat es biju pārsteigts, lai gan iedomīgi domāju, ka visu taču zinu! Ir ļoti svarīgi uzdot sev jautājumu: vai es to gribu? Atbilde atnāks skaidra un gaiša, tikai ar noteikumu, ka jāatbild godīgi. Piemēram, vai esi ar mieru dzīvot gadu bez ūdens? Nest no akas? Un ziemā?

    Kad taisījos pārcelties uz laukiem, zināju, ka daudz laika pavadīšu pilnīgi viens, un zināju, ka man tas der. Bet vai tas der ikvienam? Nē, neder.

    Ja atbilde nebūs godīga, apstākļi jau tāpēc nemainīsies, un tev nāksies sadzīvot ar to, kas ir. Divdesmit gadu laikā, kopš šeit dzīvoju, esmu redzējis, kas notiek – apkaimē ir gana daudz īpašumu, kuru saimnieki ir rīdzinieki, un daudzi ir mēģinājuši pārcelties uz laukiem.

    Divi gadi – tas ir laiks, kad cilvēks neiztur, daudzas mājas šādi tikušas pārdotas vai izīrētas, jo saimnieki nav bijuši godīgi pret sevi, nav spējuši laukos noenkuroties uz dzīvi, lai arī bija iedomājušies, ka to vēlas.

    Laukos būs jāstrādā!

    Tev var būt trūcīgi ar līdzekļiem, tev var būt dažādi citi attaisnojumi, bet atceries – ar fizisku darbu var izdarīt ļoti daudz. Tu vari nopirkt mačeti par pāris eiro, iet un cirst krūmus, tu vari uztrīt šķūnītī atrasto izkapti un iet pļaut. Tev būs skaista ainava! Vienīgi – tev ir jāiet un jādara, un viegli tas nebūs.

    Jādara tas, kas patīk!

    Nevis tas, kas tev liekas, ka to vajadzētu darīt. Man šeit, Vanagkalnā, tas izdodas – protams, beidzamajā laikā ir škrobe uz kovidu un visiem ierobežojumiem, bet – es varu taisīt trases, uzņemt cilvēkus, braukt ar laivām pa upēm, man stāv rindā daudzi, kuri tieši mani grib par gidu un grib par to maksāt. Un man tik ļoti patīk to darīt! Vai nav feini?

    Nesen tā prātoju, ka mums te varbūt vajadzētu zivju dīķus, varbūt audzēt jērus, jo pēc jēra gaļas ir pieprasījums un mums taču plānos tas restorāns… Bet (skatīt pirmo punktu!), godīgi sakot, es negribu audzēt nekādus jērus, man tas vispār nepatīk! Tātad – nē.

    Laukos ir citi noteikumi…

    Tev būs jārespektē citi cilvēki, maksimāli jāuztur labas attiecības ar kaimiņiem. Ja kaimiņu attiecības laukos nav labas, agrāk vai vēlāk būs ziepes. Kad veidojām trasi, paskaitījām – tie bija gandrīz 50 (!) zemju īpašnieki, kuru īpašumus šķērsoja mūsu trase. Ar daudziem vienojāmies mutiski, ar citiem rakstiski, bet laiki taču mainījās – teikt, ka viss iet gludi un visi kaimiņi ir sajūsmā par manu trasi, nu, tā nevarētu vis.

    Un vēl kāda lieta – laukos jābūt gatavam, ka ne viss mērāms naudiskos norēķinos, daudzas lietas notiek sarunājot, apmainoties, izlīdzot cits citam un tā tālāk. Īstenībā tas ir ļoti forši!

    Visu interviju ar Raimondu Dombrovski lasiet rakstā zemāk!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē