• Smiltnieku mājas – vieta, kur dvēselei izraudāties

    Māja
    Ilze Anna Vītola
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KĀRLIS VOLKOVSKIS
    Drīz būs desmit gadu, kopš Lanku ģimene saimnieko lauku mājās Ziemupes Smiltniekos. Un, ja kādudien pasaule ieraudzīs bērzu sulu balzametiķi, tas būs tapis šeit, kur saimnieks Andris ik pavasari nododas bērzu sulu eksperimentiem.

    «Kad ar sievu šeit pirmoreiz atbraucām, mums abiem bija emocionāli grūts laiks, bet šajā vietā mūsu dvēsele varēja izraudāties, un tas ir svarīgāk par visu,» atceras Andris. «Pirmajā vasarā mēs šeit dzīvojām tikai trīs nedēļas, bet, atgriežoties pilsētā, nekad nebiju piedzīvojis tādas ilgas, sajūtu, ka neesmu šo vietu saelpojies līdz galam.»

    Gunita piekrīt: Vieta mūs vinnēja ar to, ka šeit varējām izraudāt ārā to, ko pilsētas četrās sienās līdz tam nebijām varējuši izdarīt.

    Ar laiku sapratuši, ka, atbraucot uz Smiltniekiem, šai mājai vienkārši jāļaujas. Pirmās stundas vēl esot tādas drebelīgas – visas pilsētas vibrācijas atbraukušas līdzi, staigā apkārt un domā, ko vēl te vajadzētu paspēt, ko vēl sataisīt.

    «Bet, kad atļauj mājai ienākt sevī, tad sajūti – nu i labi, nav svarīgi tie megabaiti sekundē, štrunts ar visiem e-pastiem, mēs šodien neko nedarīsim, sēdēsim, skatīsimies kamīnā vai kā zāle aug un dzersim raudzētu vīnogu sulu,» saka Andris.

    Bet, lai nebūtu sajūtas, ka Lankas šeit tikai sēž un sazemējas, taisnības labad jāsaka, ka darījuši viņi arī ir daudz, kā paši saka – pastrādājuši diezgan. Krāsota fasāde, izremontēts otrais stāvs, kas pirms tam bija neapdzīvoti bēniņi, ievilkts ūdens un ierīkota vannasistaba. Tapušas arī divas terases.

    «Viena ir tāda, kur mēs no rīta dzeram kafiju, sauļojamies un barojam dundurus, un ir vakara terase, kur ir arī mana īpašā bērzu sulu sīrupa krāsns. Tur mēs, veči, sēžam pavasaros un kūpinām visas iespējamās malkas, un pāris tonnas bērzu sulas iziet apstrādi. Uz šīs terases ir arī liels galds un terasei jumts, tur varam būt arī lietainā laikā,» stāsta Andris.

    Visu rakstu lasiet un foto skatiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē