• Lavandervillas saimnieku ieteikumi sava biznesa laukos izveidei

    Māja
    Ilze Klapere
    22. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Sākumā bija vēlme dzīvot laukos, tad dzima lavandu audzēšanas ideja, un visbeidzot izdevās tikt pie sapņu īpašuma pie pašas jūras.

    Lavandervillas dosjē:

    • Atrodas Saraiķos, jūras krastā. Šeit ir skaists lavandu lauks, piedāvājumā arī lavandu produkcija, naktsmītnes. Tiek rīkotas arī meistarklases, rekreācijas un citi pasākumi.
    • Saimnieki – Zane un Sandris Gusti. Saimniecei ir bakalaura grāds tūrismā un maģistrs ekotehnoloģijās, patlaban Zane ir arī pasniedzēja Liepājas universitātē un studē doktorantūrā. Sandris līdztekus darbiem ģimenes saimniecībā vada ražošanas uzņēmumu, kur ražo niršanas un ugunsdzēsēju ekipējumu.

    Ja arī tu vēlies uzsākt biznesu laukos:

    • Aizmirsti vārdu mēģināt! Ir svarīgi ticēt savai idejai, protams, bet vēl svarīgāk ir vienkārši darīt un aizmirst tādus vārdus kā mēģināt darīt.
    • Neklausies negatīvos viedokļos! Pirmajos gados, kad radās ideja audzēt lavandas un gatavot no tām produktus, pieteicāmies projektos, stāstījām savu ideju citiem, bet lielākoties mums neviens neticēja. Pēc tam, kad jau attīstījāmies, tie paši neticīgie sāka par mums priecāties. Nevajag sākumā padoties un klausīties negatīvos viedokļos!
    • Esi uz vietas! Varējām jau darīt tā, ka šeit tikai braucam strādāt, bet pastāvīgi paliekam dzīvot Grobiņā, kur astoņu gadu laikā visu bijām iekopuši un mājā uztaisījuši kvalitatīvu remontu… Tomēr izlēmām pārcelties šurp, jo, kad esam klāt, visi darbi notiek raitāk.
    • Priecājies par jau paveikto! To paši vēl mācāmies, bet tas ir ļoti vajadzīgs – nevis nemitīgi tiekties piepildīt vēl šo un to ieceri, bet ik pa laikam apsēsties un no sirds papriecāties par to, ko jau esat paveikuši. Salīdzināt ar pirmo gadu, otro, vēl nākamo… Tas sniedz gandarījuma sajūtu un mieru, ka jā – viss rit, kā nākas!
    • Ieguldītais paliks tev un bērniem. Ja laukos attīsta uzņēmējdarbību, tas nozīmē, ka tu iekop vidi, sakop ēkas un apkārtni sev un saviem bērniem, kuri to mantos. Tā ir būtiska atšķirība no algota darba citu pakļautībā, kur vari nopelnīt, piemēram, iekopjot citam dārzu vai iekārtojot māju. Savā lauku īpašumā ieguldītais paliks pašiem!

    Kļūda, ko vairs nepieļautu

    Atbild Zane: "Pārāk skaļi teikts – kļūdas, ko vairs nepieļautu –, jo mums jau ir sava pieredze un ir iespēja salīdzināt. Kļūdas uztveram kā mācību. Tagad varu teikt, ka vairs nepieteiktos projektiem un finansējumam, lai gan bijām to darījuši. Protams, ka tas ir labs grūdiens pirmajos biznesa uzsākšanas gados, bet…

    Atskatoties uz paveikto, nevar īsti nosvērt svaru kausos, vai ar projektu atbalstu vairāk ieguvām vai tomēr patērējām pārāk daudz laika atskaitēs, kontrolēs un tā tālāk. Negribas teikt, ka pieteikšanos projektiem nevajag izmantot, – sākumā, ja nekādu līdzekļu pašiem nav, tas ir noderīgi, bet vēlāk, ja ir jau kādas iespējas nopelnīt un ieguldīt pamazām, labāk tad otro variantu."

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē