• Grauda spēks saimnieka Raimonda Biedrīša padomi maizes cepšanai

    Zelta padomi
    Ilze Klapere
    21. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Pirms desmit gadiem jelgavnieks Raimonds Biedrītis nodibināja savu uzņēmumu Grauda spēks. Ideja radās tā, ka, meklējot veikalos pilngraudu miltus, nācās secināt, ka piedāvājums ir visai niecīgs. Jāmaļ milti pašam!

    Saimnieka dosjē

    • Domāts – darīts, un Raimonds sāka malt dažādu malumu pilngraudu miltus, veidot spēcinošus putru maisījumus, cept maizi un vēlāk arī citus konditorejas jaukumus.
    • Sākumā veikals Grauda spēks atradās Rīgā, Lāčplēša ielā, taču nu jau vairākus gadus tas atrodas Jelgavā, Svētes ielā 9, un arī Raimonds ar draudzeni Lieni un meitām dzīvo Jelgavas pusē.
    • Maiznieks pats savās mājās vienmēr tur krājumos pilngraudu kviešu miltus, jo tie ir universāli – var gan maizīti izcept, gan putru izvārīt, gan pankūku mīklu pagatavot.

    Maiznieka padomi

    • Eļļu maizes mīklai pievieno tāpēc, lai nākamajā un aiznākamajā dienā maize vēl būtu mīksta. Piemēram, klasiskajā bagetes receptē mīklai nepievieno ne eļļu, ne sviestu, ne citas taukvielas, tāpēc tā jau otrajā, trešajā dienā kļūst cieta kā akmens.
    • Iegādājoties pilngraudu miltus, īpaši svarīgi pievērst uzmanību derīguma termiņam – šajos miltos samalts viss grauds ar apvalku un dīgli, tāpēc tie ātrāk bojājas. Grauda spēkā derīguma termiņu rakstām 4 mēneši, pieņemot, ka cilvēki piemirst paskatīties datumu un turpina miltus lietot vēl pēc termiņa beigām (esam atstājuši rezervei vēl divus mēnešus). Jebkurā gadījumā, ja ir aizdomas par termiņu, milti jāpagaršo – rūgtums liecina, ka jau sākušies oksidēšanās procesi, un šādus miltus nedrīkst lietot uzturā!
    • Pēc maizes mīcīšanas gan rokas, gan bļodas jāmazgā ar aukstu ūdeni, jo tad mīkla labi atlec. Siltā ūdenī milti salīp. Tāpat arī pankūku mīklas bļoda jāmazgā aukstā ūdenī.
    • Cepot maizi mājas cepeškrāsnī, to sākumā uzkarsē par 20 grādiem karstāku, jo, verot vaļā durtiņas un liekot iekšā maizi, karstums iznāks laukā un temperatūra kritīsies. Piemēram, ja maize jācep 180 grādos, sakarsē krāsni līdz 200 grādiem, iešauj maizi un tad noregulē uz 180.
    • Ja maizes kukulītis sver 500–600 gramu, der cepšanas formula: 35–45 minūtes 180–200 grādos.
    • Viegli sakaltušu maizīti var atdzīvināt, ietinot to kārtīgi samērcētā cepamajā papīrā un ieliekot 160–180 grādos cepeškrāsnī uz 5–10 minūtēm.

    Visu interviju kopā ar gardām receptēm lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē