• Botanica Florens – dārzs, par kuru nākotnē varēs sapņot ikviens florists

    Māja
    Egita Galiņa
    26. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Vidzemes augstienē, netālu no Gaiziņkalna, ielikti pamati dārzam, par kuru nākotnē varēs sapņot ikviens florists. Botanica Florens zīme ir dabisks skaistums un vieglums. Tas ir it visā – gan klientam pasniegtajās ziedu izlasēs, gan viengadīgo stādījumu un ziemciešu dobēs. Un tur vienmēr kaut kas zied – no agra pavasara līdz vēlam rudenim.

    Botanica Florens dosjē:

    • Saimniecība atrodas Madonas novada Bērzaunes pagastā.
    • Tajā saimnieko Linda Žindiga ar vīru Gintu Kāpostu.
    • Botanica Florens dārziņš šobrīd aizņem vien pavisam nelielu daļu no kopējās saimniecības platības (aptuveni 70 hektāri zemes).
    • Instagram @botanica_florens.

    «Aiz Botanica Florens slēpjas divi kārtīgi zemes mīļotāji, kas pēc desmitgades lielpilsētā ir nolēmuši atgriezties pie dabas un atjaunot ģimenes īpašumu Vidzemē. Viņa – dzimusi estēte, kas jūsmo par dārza eksperimentiem. Viņš – skrūvētājs un visa labotājs, atbildīgs par tehniskajiem risinājumiem,» tā sevi pirmajā Instagram ierakstā pērnā gada maijā pieteica Linda un Gints.

    Viņi ir jaunie Vašķu saimnieki, kas nupat aizvadījuši trešo vasaru laukos – Madonas novada Bērzaunes pagastā, nieka desmit kilometru attālumā no Latvijas augstākās virsotnes Gaiziņkalna. Agrāk Vašķos saimniekojusi Ginta vecmamma. Viņa māju saņēmusi dāvinājumā no iepriekšējiem saimniekiem, kuriem neesot bijis pēcnācēju, tāpēc īpašums atdāvināts viņai – ilggadējam un uzticamam palīgam.

    Saimniecība aizņem aptuveni 70 hektārus zemes, no kuriem viena daļa iznomāta, bet otra šogad atvēlēta gaļas liellopiem. Tas ir Ginta rūpals. Salīdzinoši pavisam neliels zemes pleķītis – tāda kārtīga piemājas dārziņa lielumā – atvēlēts ziediem, dārzeņu un garšaugu dobēm, ko savukārt apčubina Linda.

    Nupat ir aizritējusi jauno saimnieku trešā vasara Vašķos. Pirmajā gadā uzmeistarotas dažas augstās dobes un siltumnīca, izaudzēti pirmie tomāti un nedaudz iemēģināta roka ziedkopībā. «Jau pagājušogad ziemā sapratu, ka vairāk gribu audzēt puķes nekā dārzeņus. Man pietiek ar četriem tomātiem – vairāk nevajag!» savu izvēli par labu ziediem skaidro Linda.

    «Kad internetā meklēju idejas dārzam, sāku skatīties uz grieztajiem ziediem un atcerējos, ka vienmēr no visiem dārziem mājās esmu nesusi ziedus. Tad es nodomāju: dārzs būs sev, bet grieztie ziedi – ar tiem es varētu kaut ko darīt.» Linda neslēpj, ka vīra aizraušanās ar gaļas liellopu audzēšanu viņu īsti neaizrauj, tāpat kā pieminētā dārzeņu audzēšana. Viņai gribējies kaut ko sievišķīgāku, un tā radies Botanica Florens.

    Botanica Florens piedāvā ar bioloģiskām metodēm audzētus grieztos ziedus kā ilgtspējīgu alternatīvu konvencionāli audzētajiem ārzemju ziediem. Pagaidām gan griezto ziedu audzēšanu viņa nesauc par biznesu, vairāk par vaļasprieku, taču saredz tam nākotnes potenciālu, jo pieprasījums šobrīd ir krietni lielāks nekā izaudzēto ziedu apjoms.

    «Pašlaik audzēju maz – tas drīzāk ir piemājas dārziņš, nevis audzētava,» saka Linda un stāsta, ka viņas nākamo gadu plāns ir izveidot dārzu, kas būtu katra florista sapnis. «Florists atbrauc un pats šeit var atrast visu, ko viņam vajag. Gan ziedošus, gan zaļus zarus krūmos, gan dažādus citus zaļumus un puķītes,» saka Linda.

    Šobrīd Botanica Florens saviem klientiem piedāvā pasūtīt ziedu izlases, kas radītas, iedvesmojoties no pašu dārza un apkārtējās lauku ainavas. «Ziedus nesienu pušķos, vienkārši sagriežu to, kas man ir! Tad klients var salikt vienā vai vairākās vāzēs, var nogriezt kātiņus pavisam īsus un salikt mini vāzītēs. Taču, ja man saka – vajag pušķi dāvanai, tad es, protams, sasienu pušķi,» stāsta Linda.

    «Izvēloties mūsu ziedus, klients veicina pavisam neliela Latvijas zemes pleķīša ilgtspējīgu apsaimniekošanu ar bioloģiskām metodēm. Turklāt viņš zina, kur un kā šie ziedi aug, un, tos saņemot, satiek cilvēkus, kuri par tiem ir rūpējušies no A līdz Ž, jo piegādājam paši.»

    Dažas reizes mēnesī tiek organizēti tiešās piegādes braucieni uz Rīgu, daļu no Vidzemes lauku ziedošās eksotikas nogādājot pie pašām klienta namdurvīm galvaspilsētā. Lindas klientu vidū ir gan floristi, gan cilvēki, kuri vēlas izrotāt savu māju ar ziediem vai vienkārši iepriecināt kādu tuvinieku vai draugu. Viņa gan atzīst, ka pašreiz izdevīgāk ir audzēt ziedus uzreiz gala patērētājam, nevis floristam, jo darbā ar floristiem parasti darbojas vairumtirdzniecības principi.

    «Protams, man ir arī tādi klienti – floristi, kuriem interesē tieši tas, ko es audzēju, un kuriem patīk vietējie ziedi. Viņi pie manis var nopirkt svaigos ziedus, piemēram, savām meistarklasēm. Tomēr galvenokārt ziedus vedu tieši savam klientam. Taču ziņām ir ātras kājas, un beidzamajā laikā arī vietējie sākuši braukt pie mums pēc ziediem. Sanāk tā, ka visu pārdodu šeit un Rīgas klientiem nekas daudz vairs pāri nepaliek,» stāsta Linda.

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē