• 9 svarīgi jautājumi par zālienu. Atbild divi eksperti!

    Dārzs
    Liene Millere
    Zane Blanka
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    10/10Kā piemājas pļavu kopt?

    Kā piemājas pļavu kopt?

    Tieši tās vieglā kopšana ir lielākais pluss – lielākoties nav jādara nekas, tikai ļoti karstā un sausā laikā mazliet jāpalaista. Pirmajā mēnesī pēc sējas vajadzētu zālienu laistīt, tad puķu pļava ziedēs daudz agrāk un saaugs krāšņāka. Pļaut vajadzētu ne biežāk kā divas reizes gadā. Pirmajai reizei nevajadzētu būt agrāk par Jāņiem. Parasti gan vēlāk, kad pļava jau noziedējusi un pat daļa sēklu nogatavojusies.

    Būtu vēlams pļaut pēc sentēvu parauga – labā, saulainā, sausā siena laikā. Ja kāds prot un vēlas, tad ar izkapti, ja ne – ar trimmeri. Pļaut vajadzētu vismaz desmit centimetru augstumā. Pļāvumu atstāj zemē, ļauj apžūt, tad ar grābekli apgroza, savālo. Tikai, kad pavisam izžuvis, vai nu sagrābj un aizvāc, vai uztaisa zārdu un sakrauj kaudzē, lai vēl kādu laiku smaržo un priecē acis.

    No visas šīs nostalģiskās ņemšanās ir arī gluži praktisks labums – sēkliņas pagūst nogatavoties, izbirst un iesējas no jauna, un pļaviņai ir ilgāks mūžs. Otrreiz pļauj vēlu rudenī. Jārēķinās, ka, beidzoties veģetācijai, puķu pļava vairāk līdzināsies īstai nopļautai, pelēcīgai pļavai, nevis regulāri pļautam zālienam, kas zaļo līdz pat Ziemassvētkiem.

    Savukārt pavasaros vietām pļaviņu var uzkašņāt ar grābekli vai saskrāpēt ar vertikulieri un košumam tajā iekaisīt, piemēram, zīda magones vai viengadīgo puķu maisījumu. Ja ieaugušās nevēlamas sugas, neatliek nekas cits kā tās izravēt.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē