• 9 svarīgi jautājumi par zālienu. Atbild divi eksperti!

    Dārzs
    Liene Millere
    Zane Blanka
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    9/10Cik sarežģīti tikt pie puķu pļavas savā sētā?

    Cik sarežģīti tikt pie puķu pļavas savā sētā?

    Puķu pļavai piestāv dabiski viļņots reljefs vai lēzena nogāze, tāpēc gadījumā, ja pie mājas ir nenolīdzināts zemes gabals, tā būs ideāla vieta, kur tādu veidot.

    Augsni sagatavo līdzīgi kā pirms zāliena sēšanas – izveido vēlamo reljefu un sastrādā augsni, taču ne pārāk dziļi. Pietiek, ja to izdara 5–15 centimetru dziļumā. Nevajag pārcensties, augsni ielabojot. Mēslošana un bagātināšana ar trūdvielām pļavas augiem var tikai kaitēt.

    Reizēm pat jādara gluži pretēji – jānorok augsnes auglīgā virskārta un jāsēj uz mazāk auglīgās apakšējās kārtas. Obligāti jāatbrīvojas no nezālēm, t. i., augiem, kas iecerētajā pļaviņā nav gribēti. Pirms sēšanas jāiznīdē tādi agresīvi daudzgadīgie augi kā gārsa, vārpata un āboliņš.

    Sēšanai puķu pļaviņā var izvēlēties viengadīgu vai daudzgadīgu augu maisījumu, ko var nopirkt gatavu vai izveidot pašu spēkiem. Tiesa, lai izveidotu savu puķu kombināciju, tās gana labi jāpazīst – kas ar ko kopā augs un labi jutīsies konkrētajā vietā. Ja šādu zināšanu nav, drošāk paļauties uz gatavajiem maisījumiem.

    Viengadīgu augu maisījums jāsēj pavasarī – aprīlī, maijā –, lai vasaras vidū uzziedētu. Parasti gan tas notiks jau pēc Jāņiem. Ja ļauj ienākties un izbirt sēklām, daļa uzziedēs arī nākamajā gadā – gan vairs ne tik krāšņi kā pirmajā. Daudzgadīgo augu maisījumu var sēt arī vēlāk.

    Parasti tajā ir arī daļa viengadīgo puķu, kas ziedēs jau pirmajā gadā, tomēr lielākā daļa augu pirmajā vasarā veido tikai lapu rozetes un sāk ziedēt un veidot sēklas tikai otrajā vai trešajā gadā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē