• 9 svarīgi jautājumi par zālienu. Atbild divi eksperti!

    Dārzs
    Liene Millere
    Zane Blanka
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    7/10Kā pareizi pļaut zālienu?

    Kā pareizi pļaut zālienu?

    Pats svarīgākais – jāpļauj regulāri.  Turklāt katrā sezonā – atkarībā no siltuma, lietus, mēslošanas un citiem apstākļiem – tas var nozīmēt kaut ko citu. Pļāvējam jāpielāgojas zāliena augšanas ātrumam.  Proti, jo ātrāk aug, jo biežāk jāpļauj.

    Lai uzturētu tiešām koptu zālienu, parasti ar pļaušanu vienreiz nedēļā nepietiek. Optimāli būtu pļaut divas reizes nedēļā (ja vien netiek izmantots robots).

    Katru reizi jāmaina pļaušanas virziens, lai ar laiku neveidojas strīpas, kas rada futbollaukuma efektu. Tāpat jāseko līdzi, lai asmeņi ir pietiekami asi, citādi zāles stiebri tiek nevis nopļauti, bet noplēsti un mauriņš kļūst balts. Un visbeidzot – jāpļauj ar savācējgrozu, lai zālienā nepaliek nopļautās zāles stiebri.

    Otrais pļaušanas noteikums – nedrīkst nopļaut vairāk par trešdaļu esošā zāliena garuma. Kāpēc? Labā zālienā zāle saaug diezgan blīvi. Ja tas ir, piemēram, 15 centimetru garš un uzreiz tiek nopļauts trīs vai četru centimetru īsumā, pļāvums var izskatīties blāvs, gandrīz balts, nevis zaļš.

    Augu zaļo krāsu veido hlorofils, bet šī viela neveidojas tur, kur ir maz vai nav nemaz saules gaismas, kā tas ir blīvi noauguša zāliena dziļumā pie zemes. Turklāt, nopļaujot vairāk par trešdaļu zāles augstuma, augs it kā sastingst, un arī sakņu augšana uz laiku apstājas.

    Piemājas zālienu parasti pļauj apmēram 3–5 centimetru augstumā. Zemāk nevajadzētu, jo dažām zāliena augu sugām 2,5 centimetru augstumā atrodas veģetatīvais pumpurs, kas nodrošina augšanu un atjaunošanos. Karstā laikā pļaušanas augstumu droši var pacelt līdz 7–8 centimetriem.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē