• 9 pirmie darbi vasaras mājā pēc garās ziemas

    Zelta padomi
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    23. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādi ir paši pirmie darbi, kas jāpaveic vasaras mājā, lai dzīvošana tajā atkal būtu omulīga. Konsultē Vitālijs Apse, lauku mājas saimnieks, būvinženieris.
    1. Atver logus un durvis!
      Lai māju izpūš caurvējš – tas izvēdinās no telpām pa ziemu sastāvējušos gaisu un mitrumu.

    2. Nomaini ūdensvada blīves!
      Ja mājā ir ūdensvads, ziemā neapkurinātā mājā sasalst un kļūst trauslas gumijas blīves ūdensvada, kanalizācijas un ūdens boilera cauruļu savienojumos, tāpēc pavasarī tās jānomaina. Tādēļ pirms došanās uz vasaras māju jau laikus jānodrošinās ar papildu blīvēm gan sūknim, gan lokanajām caurulēm.

      Ja pirms ziemas izdarīts viss, lai neatgadītos likstas ar caurulēm un boileri, – ūdens no boilera, sūkņa un caurulēm izliets, boilera sildelements izņemts un vietām atskrūvētas caurules –, tad ūdens padeves atjaunošana neaizņems daudz laika, aptuveni pusotras līdz divas stundas.

    3. Ieskaties pagrabā!
      Ja mājai ir pagrabs, noteikti jāieskatās, vai tajā nav iekļuvis ūdens. Ja ir, nevajag paļauties, ka gan jau tas aiztecēs un pagrabs izžūs pats. Ja ūdens pagrabā stāv ilgi, var sākt pelēt sienas. Ūdens jādabū projām pēc iespējas ātrāk – jāizsūknē vai jāizsmeļ, citādi tas bojās mājas pamatus. Ja ūdens ir izvākts, slapjumam jāpalīdz izžūt – vismaz atstājot vaļā durvis, lai vēdinās. Var arī uzlikt sildītāju.

    4. Uzkāp bēniņos!
      Pārbaudi, vai jumtā nav parādījies kāds caurums un latojums zem tā nav mitrs un pārklāts ar pelējumu. Ja ir, tad jumts pēc iespējas drīzāk jāsalabo, lai mitrums tālāk nebojā jumtu, griestus un māju kopumā. Latas un sijas jānovērtē, vai pietiks, ja tās izžūs un pēc tam apstrādās ar beici, vai varbūt bojātās jānomaina.

    5. Pieslēdz elektrību!
      Ja pirms došanās uz pilsētu atslēgti elektrības drošinātāji, pavasarī tie jāieslēdz atpakaļ, lai atjaunotu elektrības padevi. Gadījumā, ja pēdējais no mājas projām devies viens ģimenes loceklis, bet pirmais tajā atgriežas cits, nevajag uzreiz zvanīt Sadales tīklam: kur palikusi elektrība?! Atvienoties no elektrības patiesībā būtu pareizi ne tikai uz ziemu, bet vienmēr, kad uz ilgāku laiku pamet māju vienu.

    6. Ierīko slēģus!
      Ja acu priekšā paveras izsisti logu stikli, bet mājas iekšpusē trūkst vērtīgāko ierīču un mantu, vispirms, protams, jāvēršas policijā. Bet tūdaļ pēc tam gribas nodrošināties, lai nekas tāds vairs neatkārtotos. Slēģi, kas aizverami un nostiprināmi no mājas iekšpuses, kaut arī nebūs gluži nesalaužami, tomēr prasīs papildu pūles, kas garnadžus nereti attur no ielaušanās. Turklāt slēģi pildīs arī dekoratīvu funkciju un pasargās logu no puteņa, vēja, sala un lietusgāzēm ziemā un intensīvas saules iedarbības vasarā, un logu rāmji kalpos ilgāk.

    7. Pārbaudi skursteņus!
      Uzreiz pēc atbraukšanas uz vasaras māju šķiet tikai loģiski iekurināt krāsniņu, lai māju padarītu omulīgāku. Tomēr, pirms ķeries pie kurināšanas, noteikti jāpārbauda skursteņi. Var gadīties, ka stārķi, vārnas vai citi lielie putni mēģinājuši skursteņa galā izveidot ligzdu.

      Ir piedzīvots, ka pavasarī, atgriežoties lauku mājās, skurstenis ir gluži vai piebērts ar zariem. Lai arī cik ļoti gribētos atbalstīt stārķa ieceri, skurstenis ir visai bīstama ligzdas vieta gan putnam, gan mājas iedzīvotājiem – kurinot plīti vai krāsni, skurstenis nevilks, dūmi nāks atpakaļ telpās, un arī ligzdas iemītniekiem dūmi un karstums nepatiks.

    8. Savāc kritušos!
      Ziemā lauku mājās bieži viesi ir peles, kas labprāt grauž ne tikai mēbeles, bet pat plastmasas priekšmetus. Ja pirms mājas ieziemošanas izliktas grauzēju indes ar mumificējošu efektu, iespējams, vajadzēs savākt kritušos. Atgriežoties noteikti jāaizvāc arī indes paliekas, it sevišķi, ja līdzi uz laukiem dodas mazi bērni un mājdzīvnieki. Uzreiz arī jāpārbauda, pa kurieni peles mājā iekļuvušas, un caurumi jāaiztaisa.

      Ja ledusskapja durvis pa ziemu bijušas aizvērtas, var gadīties, ka peles, sajūtot tajā pārtikas smaržu, sagrauzušas ledusskapja blīvgumijas, un tās būs jānomaina. Lai ledusskapis nekristu peļu nežēlastībā un arī nepelētu, nākamziem durvis atstāj vaļā. Peles ātri vien sapratīs, ka tajā nekā nav, un ledusskapi nedemolēs.

    9. Uzkopšanu sāc ar griestiem!
      Uzkopšana pēc ziemas jāsāk no augšas – vienalga, ar birsti un lupatu vai putekļsūcēju –, jo pa ziemu pie griestiem būs izauguši zirnekļu tīkli, spraugās sakrājušies putekļi un kukaiņu oliņas. Neaizmirsti arī lampas un citus gaismekļus, tāpat arī putekļus uz skapju un plauktu augšām. tālāk dodies uz leju pa sienu.

      Visas mazgājamās virsmas der noslaucīt ar mitru lupatu vai nomazgāt, dažādas šuvju un salaidumu vietas izsūkt ar putekļsūcēju. No sienām jāatstumj visas mēbeles, ko vien var atstumt, un jāsavāc putekļi, mīkstās mēbeles jāapstrādā ar putekļsūcēju. Un tikai tad vērts mazgāt grīdu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē