• 8 padomi par pelnu izmantošanu dārzā

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Grandpa / Shutterstock
    Pelni noder ne vien augu pabarošanai, bet arī palīdz atvairīt dārza kaitēkļus un ierobežot augu slimības. Kaitēkļu atbaidīšanai pelnus pakaisa uz augsnes ap augiem vai arī ar tiem viegli apbirdina dārzeņu lakstus, ogulāju un augļkoku lapas. Pelnus var izmantot arī, kombinējot tos ar augu izvilkumiem, organisko mēslojumu vai citām dabai draudzīgām vielām.

    8 ieteikumi veiksmīgai pelnu izmantošanai dārzā

    1. Augi ātrāk tiks pie barības vielām, ja pelnus iemaisīsi laistāmajā ūdenī (1–2 glāzes uz spaini ūdens).
    2. Augsnē vajadzētu iestrādāt 50–100 gramus pelnu uz kvadrātmetru. Izteikti skābās augsnēs var kaisīt arī lielāku daudzumu.
    3. Pelnus var lietot dažādu struktūru augsnēs – gan smagās, gan smilšainās.
    4. Mēslojot dārzu tikai ar pelniem vien, liela efekta nebūs, taču, kombinējot tos kopā ar kompostu, kūtsmēsliem, kūdru, rezultāts būs labs.
    5. Pelnos esošais kalcijs arī labi neitralizē skābu augsni, tāpēc pelnus var izmantot par kaļķošanas materiālu.
    6. Kompostu veidojot, pelnus var iekaisīt kaudzē kaļķa vietā.
    7. Pelnus var krāt un uzglabāt līdz izmantošanai piemērotam brīdim, tikai tie jātur sausā vietā.
    8. Vislabāk glabāt lielā toverī vai mucā ar vāku. Ja atstāsi sabērtus kaudzītē zem klajas debess, vērtīgās barības vielas no tiem izskalosies ārā.

    Kas vēl jāzina

    • Pelnu ķīmiskais sastāvs atkarīgs no tā, kāda koksne sadedzināta. Ar kāliju un kalciju visbagātākie ir lapu koki, it sevišķi bērzi.
      Zemenēm, avenēm, jāņogām pelnus augsnē iestrādā pavasarī. Zemenēm to var darīt arī jūlijā vai augustā – pēc ražas novākšanas apkopjot cerus, pelnus ierušina zemē vai arī paputina virs lapām.
      Gurķiem, kāpostiem, bietēm, redīsiem, burkāniem, pētersīļiem, sīpoliem, tomātiem, paprikai pelni ir labs mēslojums, ar ko var augus uzcienāt pat vairākas reizes sezonā. Tos var iestrādāt pie katra stādiņa (kādas divas ēdamkarotes uz katru) jau stādīšanas brīdī, ierušināt pirmajā ravēšanas reizē vai izmantjot kā papildmēslojumu vēlāk vasarā. Pa glāzei pelnu uz katru kvadrātmetru var kaisīt augļu riešanās laikā gan paprikai, gan gurķiem, gan arī tomātiem. Ar pusglāzi pietiks redīsiem un bietēm.
      Pupiņām, pupām un zirņiem pelnus ierušina zemē pirms sējas (pāris ēdamkarotes uz kvadrātmetru) – tauriņziežiem tie noder arī tādēļ, ka, neitralizējot augsni, uzlabo vidi vērtīgajām gumiņbaktērijām.
      Plūmēm, ķiršiem, aprikozēm – pelni ir ļoti noderīgi kā labs kalcija avots. Ja šiem augļkokiem pietrūkst kalcija, aizmetušies augļi var tālāk neattīstīties un nobirt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē