• 8 foršas, ražīgas gurķu šķirnes

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    30. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dārznieki, kas vēlas iegūt augstu, kvalitatīvu ražu ar minimālu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, izvēlas modernos hibrīdus. Pašlaik Latvijā amatieriem audzēšanai visvairāk piemērotākie ir salīdzinoši jauni, bet jau pārbaudīti hibrīdi. Iesaka agronome un dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte.

    Raksts publicēts žurnāla Ievas Dārzs 2018. gada maija numurā

    8 hibrīdi, kurus iesaku izmēģināt jebkuram

    1. ‘Kybria’ F1. Piemērots audzēšanai gan atklātā laukā, gan siltumnīcās. Veido izskatīgus, slaidus, koši zaļus augļus ar rupjām kārpiņām. Šim hibrīdam piemīt ļoti augsts ražas potenciāls, jo katrā lapas žāklē veidojas 4–5 sievišķie ziedi, no kuriem izaug 3–4 gurķi. Tas ir partenokarps hibrīds, tāpēc augļi veidojas bez apputeksnēšanas. Izturīgs pret gurķu mozaīkas vīrusu, kraupi un īsto miltrasu, vēlāk par citiem inficējas ar neīsto miltrasu. Audzējot jāierobežo sānvasu augšana, lai nepieļautu augu sabiezinājumu, jo gaismas trūkuma apstākļos augļaizmetņi mēdz nokalst. Vislabāk audzēt ar nolaišanas metodi, izņemot visas sānvasas.
    2. ‘Majestosa’ F1. Partenokarps hibrīds, augļi skaisti, vienmērīgi zaļi, klāti ar sīkām kārpiņām. Hibrīds ir piemērots audzēšanai atklātā laukā, tam piemīt spēcīgas augšanas un labas ataugšanas spējas. Protams, to var audzēt arī siltumnīcā, bet jāierobežo sānvasu augšana. Tas ir izturīgs pret gurķu kraupi, virālo mozaīku, īsto un neīsto miltrasu, tāpēc var iztikt bez fungicīdu lietošanas.
    3. ‘Claudine’ F1. Agrīns partenokarps hibrīds ar slaidiem, glītiem augļiem, klātiem ar sīkām kārpiņām. Piemērots audzēšanai gan atklātā laukā (arī zem agrotīkla seguma), gan siltumnīcās. Izceļas ar spēju paciest stresa apstākļus. Piemērots mazo gurķīšu (8–9 cm) novākšanai, ja vien audzētājam pietiks pacietības tos vākt. Augļi ļoti kraukšķīgi. Hibrīds ir izturīgs pret kraupi, īsto miltrasu un gurķu mozaīkas vīrusu.
    4. ‘Excelsior’ F1. Agrīns, augstražīgs partenokarps hibrīds audzēšanai atklātā laukā un siltumnīcās. Augļi nelieli, klāti retām, rupjām kārpiņām. Hibrīds ir izturīgs pret kraupi, lapu koncentrisko plankumainību un īsto miltrasu, kā arī pret vīrusu slimībām (gurķu mozaīku un gurķu lapu dzīslu dzeltēšanu).
    5. ‘Madita’ F1. Partenokarps hibrīds ar slaidiem, tumši zaļiem augļiem, klātiem rupjām kārpiņām. Piemērots ļoti mazo (2 cm), kā arī lielāku (6–12 cm) augļu novākšanai un konservēšanai. Nodrošina garu, pakāpenisku ražas novākšanas periodu. Izturīgs pret kraupi, īsto miltrasu un gurķu virālo mozaīku. Augs ļoti spēcīgs, tāpēc, audzējot siltumnīcā, vairāk jāpiestrādā pie sānvasu īsināšanas.
    6. ‘Karaoke’ F1. Jauns partenokarps hibrīds, veido slaidus augļus ar rupjām kārpiņām. Ļoti spēcīga augšana un ļoti augsts ražas potenciāls. Prasa nedaudz lielākas mēslojuma devas, lai spētu nobriedināt visus aizmetušos augļus. Izturīgs pret gurķu kraupi, virālo mozaīku, īsto un neīsto miltrasu, tāpēc ilgi saglabā zaļo krāsu un veselību, ilgi ražo.
    7. ‘Wagner’ F1. Augstražīgs partenokarps hibrīds audzēšanai atklātā laukā un siltumnīcās. Augļi slaidi, tumši zaļi, klāti rupjām kārpiņām, kraukšķīgi. Hibrīds ir izturīgs pret kraupi, gurķu mozaīkas vīrusu un īsto miltrasu.
    8. SV 4097. Relatīvi jauns hibrīds, kas jau iekarojis daudzu audzētāju sirdis.
       

      Hibrīds SV 4097
      Hibrīds SV 4097


      Arī partenokarps, tāpēc labi ražo neatkarīgi no bišu klātbūtnes. Augļi tumši zaļi, slaidi, klāti rupjām kārpiņām. Hibrīdam ir ļoti laba slimību izturība (pret virālo mozaīku, kraupi, īsto miltrasu un daļēji pret neīsto miltrasu), kā arī spēja pielāgoties dažādiem audzēšanas apstākļiem, tāpēc tas ilgi paliek zaļš un vesels. Arī tad, kad citu hibrīdu augi ir inficējušies ar slimībām. Pateicoties šai spējai, hibrīds ilgi un labi ražo līdz pirmajām salnām.

    Visi šķiet vienādi?

    Latvijā tik ļoti iecienītie kārpainie gurķi citās valstīs tiek audzēti pārsvarā atklātā laukā konservēšanas vajadzībām. Šajā gadījumā ir svarīgi, lai augļi izskatītos vienādi vai vismaz līdzīgi un arī slimību izturība būtu pēc iespējas augstāka.

    Atklātā laukā gurķiem ir maz kaitēkļu, galvenās problēmas sagādā nelabvēlīgie laika apstākļi un slimības, tāpēc – jo augstāka ir stresa un slimību izturība, jo labāka un augu aizsardzības līdzekļu nepiesārņotāka raža.

    Visas selekcijas firmas cenšas nodrošināt gurķiem šīs īpašības, tāpēc sanāk līdzīgi hibrīdi. Patiesībā tas ir ļoti labi audzētajam, jo noteiktās šķirnes sēklu trūkuma gadījumā, to var salīdzinoši viegli aizstāt ar citu. Protams, audzējot vienlaikus vairākus šķietami līdzīgus hibrīdus, novēro, ka tie tomēr atšķiras pēc agrīnuma un piemērotības tieši šā dārza apstākļiem.

    Partenokarpajiem hibrīdiem augļi ilgāk svaigi

    Ir arī bišu apputeksnējami hibrīdi, piemēram, ‘Rodničok Natur’ F1. Bet – jārēķinās, ka Latvijas apstākļos bišu apputeksnējamās šķirnes un hibrīdi dod zemāku ražu nekā partenokarpie hibrīdi. Tas saistīts ar vairākiem cēloņiem…

    Pirmais – bišu apputeksnējamiem hibrīdiem daļa ziedu ir vīrišķie jeb tukšie, un tas ir iemesls, kāpēc ražas potenciāls ir zemāks nekā partenokarpajiem hibrīdiem, kuriem visi ziedi ir sievišķie. Tiesa, partenokarpo hibrīdu vidū mēdz būt arī tādi, kurus raksturo kā pārsvarā sievišķā ziedēšanas tipa, tātad tiem ir arī vīrišķie ziedi. Bet to nevarētu teikt ne par vienu no aprakstītājiem hibrīdiem.

    Otrs – nereti bišu apputeksnējamiem hibrīdiem nepieciešama šķirne – apputeksnētājs ar vīrišķiem ziediem. Lai panāktu labu apputeksnēšanas kvalitāti, tās augiem jābūt 5–10 procentiem no visu augu skaita, bet tas vien samazina ražu, salīdzinot ar partenokarpajiem hibrīdiem.

    Treškārt – apputeksnēšanas kvalitāte atkarīga arī no kukaiņu, galvenokārt bišu, aktivitātes. Vēsā, karstā vai lietainā laikā bites nav aktīvas, tāpēc apputeksnēšanās nenotiek. Arī pašu ziedputekšņu dzīvotspēja ir atkarīga no gaisa temperatūras un mitruma – karstumā tie nedīgst, bet mitrā laikā salīp kopā.

    Savukārt nepietiekami apputeksnēti augļi veidojas kropli – līki, bumbierveida –, arī tas samazina ražu un pasliktina tās kvalitāti. Aizmetušās sēklas turpina briest arī novāktos gurķos, patērējot barības vielas un izdalot etilēnu. Rezultātā gurķi ātrāk vīst un dažām šķirnēm (tai skaitā, ‘Rodničok Natur’ F1) pat dzeltē jau pēc novākšanas. Turpretim partenokarpajiem hibrīdiem novāktie augļi ilgāku laiku saglabā svaigumu un kvalitāti.

    Jo tumšāki, jo labāk

    Dažiem audzētājiem patīk gaišāki augļi, bet patiesībā tumši zaļie gurķi ilgāku laiku saglabā svaigumu un liecina par šķirnes augstāku slimības izturību, tātad par tīrāku, pesticīdu nepiesārņotu ražu.

    Gurķu krāsa atkarīga no šķirnes, bet to ietekmē arī ārējie apstākļi. To ļoti labi var redzēt, salīdzinot viena hibrīda ražu no siltumnīcām un atklāta lauka. Piemēram, augļi, kas slēpjas zem lapām, ir gaišāki nekā tie, kuri gozējas saulītē. Audzējot laukā, augļi guļ uz zemes, tāpēc tiem veidojas balti vēderiņi. Siltumnīcā tam pašam hibrīdam visi augļi krāsojas vienmērīgi. Tuvojoties rudenim, dienas kļūst īsākas, bet gaismas mazāk, tāpēc arī siltumnīcā gurķi, kas vēl nesen veidojās tumši zaļi, kļūst gaišāki. Garas, vēsas naktīs samazina ražu, bet veicina dienā lapās saražoto cukuru nonākšanu augļos, tāpēc gurķi kļūst saldāki un bieži vien blīvāki, jo tumšajās naktīs augi mazāk iztvaiko un augļos paliek vairāk ūdens. Pati par sevi augļa krāsa neliecina par tā garšu un kvalitāti.

    Mūsdienās arī amatieriem ir pieejami moderno, komerciālo gurķu hibrīdu sēklas, kas nodrošina augstu un veselīgu ražu arī bez augu aizsardzības līdzekļu lietošanas. Tas taču ir lieliski, vai ne?!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē