• 7 izplatītākās dārza laistīšanas kļūdas

    Māja un Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    16. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dārzam ir nepieciešams mitrums, taču viss nav tik vienkārši – pareizi laistīt ir jāprot. Iepazīstinām ar tipiskākajām laistīšanas kļūdām un pareizas laistīšanas knifiem.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils, diplomēts agronoms ar nestandarta pieeju un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā, veido meža dārzu savā lauku īpašumā Gramzdā.

    Biežākās kļūdas:

    1. Laista ar pārāk mazu ūdens daudzumu, zem 10 litriem uz kvadrātmetru. Tas rada priekšnoteikumus, lai augi veidotu seklas sakņu sistēmas. Rezultātā augi kļūst vēl ievainojamāki nekā pirms ūdens trūkuma sākšanās. Tas pastiprina slimību izplatīšanās riskus.
    2. Laista saulainā, karstā un vējainā laikā. Vējš ūdens piles fiziski aiznes pa gaisu, karstumā un saulē tās iztvaiko. No vajadzīgajiem 10 litriem līdz pat astoņi litri uz kvadrātmetru jānoraksta zudumos.
    3. Laista, izmantojot konkrētai kultūrai neatbilstošas sprauslas. Tādējādi no rupjām sprauslām var rasties augsnes izskalojumi vai, izmantojot smalku pilienu sprauslas, būs nepieciešama pārāk ilga laistīšana.
    4. Laista ar aukstu krāna vai dziļurbuma ūdeni, kas augiem rada lielu stresu.
    5. Laistot saulainā laikā, ūdens pilieni uz augu lapām palielina apdegšanas risku, jo tie darbojas kā lēca.
    6. Pārāk strauja laistīšana. Ūdens nepaspēj iesūkties augsnē un aiztek prom, radot augsnē izskalojumus. Tas var veicināt augsnes garozas veidošanos.
    7. Pārāk spēcīga strūkla radīs augu un sakņu bojājumus, uzsitīs augsnes daļiņas uz augu lapām, tā pastiprinot iespēju, ka patogēni nonāks uz apakšējām lapām.

    Kā laistīt gudri?

    • Izmanto atbilstošas sprauslas. Smalki pilieni nepieciešami, kamēr dārzeņi vēl nav sadīguši vai ir pavisam maziņi pēc sadīgšanas. 
    • Laisti tikai ar iepriekš uzsildītu ūdeni. Izmanto melnas mucas, konteinerus.
    • Laisti tikai vakara, nakts vai rīta stundās atkarībā no sava laika. Tas pats attiecas, ja gribi dot kādu mēslošanas līdzekli.

    Ko vēl darīt, lai augiem pietiktu mitruma? 

    • Jo vairāk būs platības, kuras mulčētas (gan ar organisko, gan sintētisko mulču, izņemot melno polietilēna plēvi), jo mazāka būs laistīšanas vajadzība. Ņem vērā! Ja augsnes virskārtas segšanai izmanto mulču, tad pēc tās uzklāšanas vismaz 10–12 centimetru biezumā laistīšana uz kādu laiku jāpārtrauc. 
    • Zaļmēslojuma audzēšana uzlabo augu ūdens apgādi no augsnes dziļākajiem slāņiem.
    • Droši veido stādījumus un sējumus arī pusēnas un ēnas vietās dārzos. Noēnojums samazina ūdens iztvaikošanu no augsnes.
    • Veido jauktos stādījumus. Tā augi labāk cits citam palīdzēs arī ar ūdens apgādi. Augus miksējot, izmanto principu, ka blakus nesēj un nestādi augus ar līdzīga dziļuma sakņu sistēmu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē