• 6 padomi kokveida un skaraino hortenziju audzēšanai

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Latvijas dārziem piemērotākās ir kokveida un skarainās hortenzijas. Kokveida hortenzija zied agrāk – jūnijā, jūlijā –, un ziedkopas sakārtotas pusapaļos vairogos. Skarainās hortenzijas sāk ziedēt vēlāk – augustā, septembrī –, ziedi izkārtoti konusveida skarās.

    6 padomi hortenziju audzēšanai 

    1.  Stādīt var visu sezonu – no aprīļa līdz vēlam rudenim. Kompakts un blīvs sakņu kamols konteinerstādam ļauj ātri iesakņoties un, uznākot pēkšņam salam, veiksmīgi pārziemot. Stādāmās bedres sagatavošanā ieteicams izmantot sadalījušos kūtsmēslus, labu kompostu, piejaucot skābu kūdru. Var arī izmantot substrātu, kas paredzēts rododendru un krūmmelleņu audzēšanai. Tā kā krūmi izaug diezgan lieli, augsne pirms stādīšanas jāielabo vismaz pusmetra dziļumā. Trūcīgās smilts augsnēs augot, ziedu ķekari būs mazi un tik efektīgi neizskatīsies. Augusta beigās un vēlāk stādot kokaudzētavās iegādātos augus, līdz jaunās sezonas sākumam papildmēslošana nav nepieciešama.
    2. Skarainās un kokveida hortenzijas nav kaprīzas, bet gan prasīgas – tām nepieciešama ar trūdvielām bagātīgi ielabota augsne ar skābu reakciju (pH 5,6–5,8) un regulāra laistīšana. Abas var stādīt gan saulainā, gan daļēji noēnotā vietā. Augot tiešā dienvidu saulē, hortenzijas ziedēšanas laikā patērē daudz ūdens, un tāpēc tas augam jāsagādā.
    3. Papildmēslošanai piemērots rododendriem un citiem skābu augsnes reakciju mīlošiem augiem paredzēts sabalansēts kompleksais granulētais mēslojums, tas jādod divas reizes sezonā – aprīlī un jūlijā. Minerālmēslu deva – 40–50 gramu uz kvadrātmetru. Jāuzmanās, lai hortenzijas netiktu pārmēslotas ar slāpekli.
    4. Šķirnēm, kuru ziedkopas rudenī kļūst brūnganas, rudenī tās var nogriezt. Ja ziedi iekrāsojušies rozā un izskatās labi, tad ziedkopas dekoratīvos nolūkos atstāj arī pa ziemu. 
    5. Skarainās hortenzijas krūmu katru pavasari apgriež aptuveni uz pusi vai pat vēl zemāk, atstājot uz zariem pa trim pumpuru pāriem. Vienlaikus izgriež arī sausos, krusteniskos, vājos un nolīkušos dzinumus, veidojot vienmērīgi izkārtotu zarojumu. Arī kokveida hortenziju krūmu pavasarī veido, apgriežot līdz 25–30 cm, tie dzen jaunos dzinumus, uz kuriem veidojas ziedu lodes.
    6. Ja hortenzijai sāk brūnēt lapas un ziedi, tātad nepieciešams to bagātīgi aplaistīt. Augsnei jābūt pietiekami mitrai, lai augs justos apmierināts.

    Hortenzijas var sasniegt 30 gadu vecumu, bet dažas dzīvo pat ilgāk, pārsniedzot 50 gadus.

    Kādas sugas hortenziju izvēlēties?

    Skarainā hortenzija (Hydrangea paniculata).

    Pašlaik pie mums ir viena no populārākajām sugām. Zieds konusveida, zied no jūlija līdz pirmajām salnām uz jaunajiem dzinumiem. Dažām skaraino hortenziju šķirnēm rudenī lapas mēdz iekrāsoties sārtas. Ziemā patīk, ja uz saknēm uzber vidēji rupju mizu mulču.

     

    Kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens).

    Otra populārākā suga, dzimtene – Amerika. Krūmi ir vēl ziemcietīgāki, audzējami bez īpašas piesegšanas.

    Liellapu hortenzijas (Hydrangea macrophylla).

    Atceļojusi no Francijas, jāsargā no sala. Aukstumu līdz mīnus 5 grādiem tās iztur, tomēr, lai pārlaistu ziemu, liellapu hortenzijas jāienes vēsā telpā, kur ir aptuveni plus 3–5 grādi, tāpēc liellapu hortenzijas pie mums audzē galvenokārt podos. Vienlīdz labi aug gan skābās, gan sārmainās augsnēs, tikai – mainās ziedu krāsa. Skāba augsne paspilgtina ziedu toni, bet kaļķaina to iekrāso rozā. Liellapu hortenzijai ziedi attīstās tikai uz iepriekšējā gada dzinumiem.

    Robainā hortenzija (Hydrangea serrata).

    Līdzīgi kā liellapu hortenzijai, arī robainajai aukstas ziemas mēdz būt pārāk liels pārbaudījums, turklāt sala dēļ tai bieži vien neizveidojas ziedpumpuri. Tāpēc iesaka robainajai hortenzijai uz ziemu izveidot mulčas mājiņu vai apklāt ar egļu zariem. Vai arī – stādīt podā un pa ziemu ienest pagrabā.

    Kokveida un skarainās hortenzijas uz ziemu piesegt nevajag, tādēļ dārzam labāk izvēlēties tās!  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē