• 6 jautājumi par labi pazīstamām ierīcēm, ko lietojam ik dienu

    Elektroierīces
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    22. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Elektriskās tējkannas, veļasmašīnas, žāvētājus un citas elektroierīces lietojam jau gadiem, un šķiet – par tām zināms viss. Taču tā nebūt nav, jo ik pa laikam rodas jauni stereotipi par šo ierīču drošu lietošanu. Atbild ILVARS GRIMZA un MĀRTIŅŠ DUNAJEVS, Electrolux eksperti.

    6 jautājumi par elektroierīcēm, kas ir teju katrā mājā:

    1. Vai taisnība, ka elektrisko tējkannu nedrīkst atstāt uz tās paliktņa, pievienotu elektrībai, jo pastāv iespēja, ka tējkanna pati ieslēgsies?
      Tā nav taisnība – tējkannu drīkst atstāt uz paliktņa, ja vien tējkanna vai paliktnis nav bojāti. Modernās ierīces pašas atslēdzas pilnībā Full power off, atbilstoši jaunākajām drošības prasībām. Taču jebkuru elektrisku ierīci ieteicams atslēgt pilnīgi no strāvas, ja tā netiek lietota ilgāku laiku (papildu drošības apsvērumu dēļ).
    2. Vai taisnība, ka nav vēlams iegādāties elektrisko tējkannu, kurai sildelements (spirāle) iekšpusē ir atklāts, nevis paslēpts? Sildelements izdalot vielas, kas varot kaitēt veselībai.
      Tā nav taisnība. Visām elektroierīcēm, ko izmantojam ēdienu vai dzērienu gatavošanā, jābūt sertificētām izmantošanai pārtikas produktu apstrādē, saskarē vai glabāšanā, kas apliecina to drošību. No izmantotā sildelementa veida ir atkarīga tikai tējkannas darbības efektivitāte, nevis ūdens kvalitāte. Jā, reizēm no tējkannas var nākt nepatīkams aromāts.

      Taču jebkurai ierīcei, kas izdala siltumu, aromāts var rasties atkarībā no izmantotajiem korpusa ražošanas materiāliem, dažādiem blīvējumu elementiem, kā arī ierīces nolietojuma pakāpes. Tāpat aromāts atkarīgs no ierīces regulāras kopšanas un lietošanas apstākļiem, kā arī no ūdens un izmantoto materiālu īpašībām un kvalitātes.
    3. Vai televizors un citas elektroierīces vienmēr jāatvieno no strāvas, kad ejam gulēt vai dodamies uz darbu? Kāpēc šāds ieteikums?
      Jebkuru elektrisku ierīci ieteicams pilnīgi atslēgt no strāvas, ja tā netiek lietota ilgāku laiku (dodoties ilgākā prombūtnē, drošības apsvērumu dēļ ieteicams noslēgt arī ūdens krānus). Tas nepieciešams ne tikai drošības dēļ, bet arī tāpēc, lai pasargātu elektroierīces no elektrotīkla/ūdensvada bojājumu izraisītām problēmām un nepatīkamiem pārsteigumiem, sevišķi, ja nedzīvo pilsētā.

      Tomēr ieteikums uz nakti vispār izslēgt visus aparātus ir pārspīlēts – vienas mājsaimniecības ierīču patērētās enerģijas apjoms gaidīšanas režīmā parasti ir ļoti niecīgs un neietekmē kopējo ikmēneša elektrības patēriņu. Daudz lietderīgāk ir izvēlēties energoefektīvas mājsaimniecības ierīces, kurām ir A, A+, A++ klases marķējums.
    4. Vai tiešām ledusskapi nedrīkst novietot tuvu sienai un radiatoriem vai krāsnij? Kāpēc tā?
      Tas ir tiesa, jo ledusskapja aizmugures daļai ir nepieciešama dabīga gaisa ventilācija. Tas parasti ir arī norādīts preces uzstādīšanas un lietošanas instrukcijā. Novietojot ledusskapi tuvu siltuma avotam vai pat tiešos saules staros, tas daudz vairāk strādā un patērē vairāk elektroenerģijas, kā arī pieaug varbūtība, ka tas no pārslodzes sabojāsies. Ledusskapis ir paredzēts pastāvīgai darbībai un ir absolūti drošs, ja vien ir pareizi uzstādīts un nav bojāts.
    5. Vai taisnība, ka veļas žāvētājā nedrīkst žāvēt vilnas (kašmira, mohēras) un zīda apģērbus, jo žāvētājs tos var sabojāt?
      Neraugoties uz priekšrocībām, ko ikdienā sniedz veļas žāvētājs, joprojām par to valda dažādi mīti: ka apģērbs pēc žāvēšanas kļūst pāris izmēru mazāks, zaudē formu. Patiesībā apģērba saraušanos izraisa nevis ierīce, bet gan pašu neuzmanība un veļas nepareiza žāvēšana. Tāpēc pirms žāvēšanas ieteicams iepazīties ar ražotāja ieteikumiem, kas rakstīti uz apģērba etiķetes, un tos ievērot. Nereti apģērbs tiek pāržāvēts, taču šādu problēmu palīdz risināt veļas žāvētāji ar mitruma sensoriem, kas žāvēšanu pārtrauc, tiklīdz drēbes ir sausas.

      Mūsdienās veļas žāvētājā iespējams žāvēt gan vilnas (kašmira un mohēras) apģērbu, gan smalkas zīda blūzes, džinsus un pat slēpošanas jakas. Svarīgākais ir izvēlēties audumam piemērotu žāvēšanas programmu. Jaunākās paaudzes veļas žāvētāji piedāvā plašu programmu klāstu teju visiem audumu veidiem, pielāgojot ne tikai žāvēšanas temperatūru, bet arī veļas tilpnes kustības. Vilnas apģērbu ieteicams žāvēt speciāli vilnai paredzētā programmā, smalkveļai ieteicama zīda programma, džinsiem – speciāli šim audumam paredzēta programma. Kokvilnas apģērbam piemērotāka būs žāvēšana kokvilnas audumam paredzētā programmā. Veļas žāvētājā iespējams žāvēt pat ūdensnecaurlaidīgu apģērbu, tādā veidā saglabājot ūdensnecaurlaidību labāk, nekā žāvējot apģērbu izklātā veidā.

      Starp citu, vilnas džemperus ir pat ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, nevis izklātā veidā, jo tā vilnas apģērbs var izstaipīties un zaudēt formu. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai veļas žāvētājam ir piešķirts Woolmark sertifikāts: Woolmark ir pasaulē plaši pazīstams eksperts vilnas izstrādājumu kopšanas jomā, kas garantē, ka ierīcē var droši mazgāt un žāvēt vilnas džemperus, kurus līdz šim mazgāja ar rokām.

      Arī saburzītas veļas gadījumā vainojama nevis ierīce, bet gan neapdomīgi izvēlēts žāvēšanas režīms, kā arī pārāk liels daudzums veļas vienā žāvēšanas ciklā. Patiesībā apģērbs, kas žāvēts jaunākās paaudzes veļas žāvētājos, nemaz nav jāgludina, to uzreiz var vilkt mugurā. Turklāt, ja veļas žāvētājam ir arī tvaika funkcija, par gludekli var aizmirst pavisam. Tvaiks palīdz gan atjaunot īpaši saudzējama auduma apģērbus, gan arī izlīdzināt krokas, tādējādi samazinot gludināšanas nepieciešamību.
    6. Kas par vainu var būt, ja nesen pirktā veļasmašīnā mazgāts apģērbs nesmaržo, bet drīzāk mazliet ož?  
      Situācijas ir dažādas, bet visbiežāk vainojama nepietiekama un nepareiza veļasmašīnas kopšana. Svarīgi izvēlēties konkrētajai ierīcei atbilstošu veļas mazgājamo līdzekli. Nepiemērots līdzeklis rada ārkārtīgi daudz ziepju putu, kas atstāj nogulsnes uz dažādām ierīces detaļām un ar laiku sāk nelāgi ost. Šāda situācija var rasties arī tad, ja mazgājamā līdzekļa daudzums ir nepiemērots veļas apjomam un veidam.

      Pareizais daudzums, kas jāizmanto veļas mazgāšanai, parasti norādīts instrukcijā uz veļas mazgājamā līdzekļa iepakojuma. Tāpat jārūpējas, lai veļas tvertne vienmēr būtu sausa. Sastāvējies gaiss un mitrums ir labvēlīga vide dažādām baktērijām, kas rada nepatīkamo smaku. Tāpēc jāseko, lai veļas tvertne ilgstoši nebūtu mitra. Pēc mazgāšanas veļa tūlīt jāņem ārā, bet veļasmašīnas durvis jāatstāj vaļā, lai mitrums iztvaiko. Ja telpā atrodas ventilators, ieslēdz arī to – tas uzlabo gaisa apriti.

    Regulāri vajadzētu tīrīt veļas mazgājamā līdzekļa un veļas mīkstinātāja atvilktni, kā arī gumijas blīvējumu pie durvīm.

    Vismaz pāris reižu gadā ieteicams iztīrīt arī veļasmašīnas filtru. Katrā mazgāšanas reizē tas filtrē visus netīrumus, daudziem veļasmašīnu modeļiem ir vieta, kurā tiek savāktas pogas, monētas un citas sīkas lietas, kas izkrīt no kabatām. Kā pareizi iztīrīt filtru un kur tas vispār atrodas, var atrast pamācībā, kas nāk līdzi ierīcei, to iegādājoties.

    Savukārt gumijas blīvējums pie veļasmašīnas durvīm ir īpaši problemātiska vieta – pēc katras mazgāšanas reizes tā kļūst mitra, uz tās nokļūst arī mazgājamo līdzekļu atliekas. Pēc mazgāšanas cikla beigām gumijas blīvējumu vajadzētu notīrīt ar sausu drānu. Ik pa laikam būtu jāiztīra arī veļas mazgājamā līdzekļa atvilktne un nodalījums, kur tā ievietota.

    Dažām ierīcēm iespējams to izņemt, taču, ja to nevar izdarīt, atvilktni izslauka ar lupatiņu. Tāpat kā veļasmašīnas durvis, arī mazgājamo līdzekļu atvilktni starp mazgāšanas reizēm ieteicams atstāt nedaudz atvērtu, lai tajā cirkulētu gaiss. Vēl viens ieteikums – pāris reižu gadā savu veļasmašīnu izmazgāt – iedarbināt to tukšgaitā 90 grādu temperatūrā.

    Lai rezultāts būtu labāks, veļas mazgājamā līdzekļa tvertnē ieber speciāli veļasmašīnas tīrīšanai paredzētu līdzekli. Augstā mazgāšanas temperatūra attīra ierīci no nevēlamajiem netīrumiem un smakām, un tā darbosies efektīvāk nekā pirms tam!

    Iegaumē – ja elektroierīce aizdegusies, tās dzēšanai nedrīkst izmantot ūdeni vai citu šķidrumu – tas var būt bīstami dzīvībai!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē