• 6 iemesli, kāpēc siltumnīcai izvēlēties šūnu polikarbonātu

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    19. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vispiemērotākais siltumnīcām ir šūnu polikarbonāts, kas ir daudz vieglāks nekā monolītais polikarbonāts un labāk saglabā siltumu. Turklāt materiāla patēriņš šūnveida paneļa ražošanai ir mazāks, un tāpēc tas maksā lētāk. Konsultē Brigita Rībena, Averto siltumnīcu speciāliste.

    Šūnu polikarbonātam ir vairākas priekšrocības, arī salīdzinot ar citiem materiāliem.  

    1. Svars. Šūnveida polikarbonāts ir daudz vieglāks nekā tāda paša biezuma stikls vai akrils. Piemēram, polikarbonāta blīvums siltumnīcām ir ap 1,2 g/cm3, stiklam – 2,2 g/cm3. Pateicoties tam, polikarbonāts ir aptuveni divas reizes vieglāks nekā stikla paneļi, kas atvieglo tā transportēšanu un uzstādīšanu, kā arī samazina siltumnīcas kopējo svaru. Stikla siltumnīcai ir nepieciešams uz pamatiem uzbūvēt jaudīgu nesošo metāla rāmi. Polikarbonāta konstrukciju var izgatavot uz vieglo alumīnija profilu bāzes bez pamatu darbiem.
    2. Izturība. Polikarbonāta siltumnīcas ir 200 reižu izturīgākas par stikla siltumnīcām. Šis materiāls lieliski iztur dažādus triecienus, abrazīvu ietekmi, svaru, piemēram, sniegu. Pat iespiešanās gadījumā veidojas tikai objektam proporcionāls caurums, un visa loksne paliek neskarta. Ja nepieciešams nomainīt polikarbonātu, paneļus ir viegli noņemt, lai veiktu remontu.
    3. Siltumvadītspēja. Labi pielāgojas temperatūras svārstībām, ir izturīgs gan pret zemu, gan augstu temperatūru. Salīdzinot ar stiklu, polikarbonāts labāk saglabā siltumu, jo šūnu polikarbonāts sastāv no divām (retāk trim) paralēlām plāksnēm, kas savienotas ar vertikālām starpsienām, kuras padara to stingru. Pateicoties šūnu struktūrai, paneļu iekšpusē veidojas gaisa sprauga, kas ir labs siltumizolators. Tāpēc pat stipra sala laikā siltumnīcā saglabājas augstāka temperatūra nekā stikla vai plēves siltumnīcā.
    4. UV un apgaismojums. Polikarbonāts ir diezgan izturīgs pret UV starojumu. Tas atšķirībā no stikla izfiltrēs daudz kaitīgo UV staru, tādējādi nodrošinot augiem nepieciešamo aizsardzību. Atšķirībā no stikla, kas ir plānāks un neizkliedē gaismu, saules gaisma, kas nāk caur polikarbonātu, sasniegs gandrīz katru siltumnīcas stūri.
    5. Apstrāde. Stiklu griež ar speciālu instrumentu, kas prasa noteiktas prasmes. Izmēru pielāgošana par milimetru vai diviem ir gandrīz neiespējama. Savukārt polikarbonāta loksnes ir ļoti viegli samazināt pat par 1–2 mm bez īpašām iemaņām. Polikarbonātu var viegli sagriezt pat ar smalku zobu metāla zāģi ar vai finierzāģi. Malas ir daudz mazāk bīstamas, un tām nav nepieciešama īpaša apstrāde.
    6. Drošība. Ja polikarbonāta loksnes tiek bojātas spēcīga trieciena rezultātā, tās neplīst, veidojot asus fragmentus. Līdz ar to bojāto polikarbonātu ir viegli savākt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē