• 5. sērija Stādīšana un pārstādīšana

    Dobes no nulles
    Sandija Šēnberga
    29. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Personīgais arhīvs
    Ja tev ir lauku māja, tad noteikti kāda dobe jau ir. Bet, ja laukos uzbūvēts kas jauns, tad arī dobes jātaisa no jauna. Turpmāk soli pa solim rādām, kā ierīkot puķudobes, kuru kopšana ir vienkārša un neprasa lielus ne naudas, ne laika ieguldījumus.

    Šoreiz par to, kas jaunā dobē darāms septembrī un kā pārstādīt peonijas, kuras laukos augušas ne vienu gadu vien.

    Sīpolpuķes

    Septembra vidus ir īstais laiks stādīt sīpolpuķes, lai tās paspētu iesakņoties un nākamajā pavasarī uzziedētu pirmās. Tas attiecas uz gandrīz visām, izņemot tulpes, kurām jāsagaida oktobris. Pārējās var pat izrakt un stādīt uzreiz – sīpolu liekot trīs sīpolu dziļumā (skaitot no tā apakšas), izņemot pavisam mazos sīpoliņus, piemēram, sniegpulkstenītes. Tās stāda nedaudz dziļāk, citādi būs par seklu.

    Izvēloties dekoratīvos sīpolus, ņem vērā, ka, tiem noziedot, visai ilgi saglabāsies ne īpaši skaistas lapas, tādēļ tos vēlams stādīt aiz augiem, kuri tās aizsegs.

    Ja pavasarī iestādītie augi īsti nav paaugušies, bet arī nokaltuši nav, tas varētu nozīmēt, ka pirms stādīšanas augs ilgi atradies podā un sakņu sistēma bijusi saspiesta. To arī šobrīd var pārbaudīt – ja, augu pakustinot aiz lakstiem, tas viegli nāk ārā, tad izņem, izbužina saknes un stāda atpakaļ. Otrs iemesls – augs iesakņojas lēnām un nākamajā gadā sāks pieņemties kuplumā.

    Peonijas dalīšana

    Gandrīz katrā vecā lauku mājā ir pa kādai senai peonijai. Tā bez pārstādīšanas un dalīšanas var augt līdz 25 gadiem. Tad gan jārok ārā un jādala, pretējā gadījumā ziedi kļūs arvien sīkāki un to būs mazāk. No viena veca un liela peoniju stāda var iegūt ap 15 jauniem stādiem – atkarībā, cik liela peonija izpletusies.

    1. Vispirms peoniju apgriež, atstājot pa vienai divām lapām uz kāta.

    2. Tad sprīža attālumā no kātiem, vertikāli durot ar lāpstu, apiet apkārt stādam.

    3. Otro apli apiet, lāpstu durot slīpāk.

    4. Stādu visapkārt izkustina un izcilā.

    5. Vecās, kokainās saknes aplūzīs. Tās ir jāiztīra, un lūzuma vietu var nosmērēt ar ogli. Stādīt var arī kātu, kuram saknes nav vispār, bet ir nākamā gada pumpuri – saknes veidosies zem tiem. Jāuzmanās neiestādīt par dziļu – pareizi ir trīs pirkstu platumā virs pumpura. Iespējams, peonija pēc sadalīšanas un pārstādīšanas pāris gadu būs apvainojusies un neziedēs.

    6. Pārstādītā peonija kārtīgi jāsalaista!

    Tev noderēs

    TELESKOPISKAIS ĶĒDES ZĀĢIS DUA301

    Ābelēm vainagu var veidot arī vasarā. Ja tās ir lielas un vecas, tad šis instruments ir tas, kas vajadzīgs, lai tiktu pie augšējiem zariem. Nav viegls, bet, pateicoties pleca siksnai, noturams un ļauj tikt klāt zariem, ko citādi neaizsniegt, – līdz 3,8 m augstumam. Darbojas ar diviem 18 V akumulatoriem.

    ZĀLES TRIMMERIS DUR368A

    Bez laba zāles trimmera laukos neiztikt, bet šim komplektā nāk 4 zobu asmenis, kas lieliski tiek galā ne tikai ar pāraugušu zāli, bet arī smalkākiem krūmiņiem un koku atvasēm. Darbojas ar diviem 18 V akumulatoriem, kas ļauj strādāt līdz 2 stundām.

    PUTEKĻSŪCĒJS DCL180SFW

    Pietiekami jaudīgs un viegls putekļsūcējs, ar kuru ātri likvidēt no āra ienestās smiltis, sakaltušu zāli un citus gružus, kādu laukos netrūkst. Darbojas ar vienu 18 V akumulatoru.

    Sadarbībā ar

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē