• Kā pareizi pārstādīt falenopsi

    Falenopsis
    Zane Purne
    20. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Falenopsis
    Foto: Pixabay
    Falenopsis
    Kāpēc vieniem veikalā nopirktais falenopsis – visiecienītākā orhideja – krāšņi zied un zied atkal, bet citiem, lai kā savu falenopsi koptu, tas tomēr nonīkst? Stāsta Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne 

    Es uz šādu jautājumu parasti atbildu: «Tas – kā paveicas.» Lai ienesīgais puķu bizness plauktu, firmas falenopšus audzē ar dažādiem paņēmieniem, par kuriem mēs diemžēl neko nezinām. Un nezina arī pārdevēji, kuri tos tirgo, jo viņiem puķu audzētājfirma savus audzēšanas noslēpumus nestāsta.

    Taču būtība ir tāda: augs uz pārdošanas laiku tiek piebarots ar visvisādiem kokteiļiem, lai tas noteiktu laiku saglabātu izcilu preces izskatu, un, kad barības vielas, ķīmija iztērēta, tad iztukšotais falenopsis rāda savu īsto spēku: cits turpina augt, bet cits, lai kā tu to koptu, nīkuļos vai vispār nonīks.

    Un te tu nedrīksti vainot sevi, ka augs aizgājis bojā! Jo puķu bizness paredz: jāpērk jauns augs vietā!

    Kad jāpārstāda?

    Ja iegādāts veselīgs ziedošu orhideju podiņš, nevajadzētu to uzreiz pārstādīt. Normālu falenopsi pārstāda reizi 2–4 gados, jo orhidejas – epifīti – ar savām gaļīgajām, trauslajām, garajām saknēm necieš, ka tās traucē. Parasti pārstāda nopirktos, nocenotos falenopšus, kuri ilgi stāvējuši veikala plauktos – pārlieti, iekaltēti, ar savītušām lapām, nopuvušām, sažuvušām saknēm. Dažkārt pavisam pēc skata bezcerīgu falenopsi var jauki ataudzēt par krāšņi ziedošu orhideju uz daudziem gadiem, jo falenopši izturības ziņā ir līdzīgi sukulentiem.

    Kas vēl tev jāzina, pirms ķeries pie darba?  

    • Falenopši ir epifīti kas savvaļā aug, ar saknēm ieķērušies koku stumbros, mizās, ķērpjos vai sūnās. Tas nozīmē, ka substrātā ietilpst priežu mizas, sfagnu sūnas, keramzīts un sauja bagātinātas kūdras ar pussatrūdējušām kļavu un liepu lapām.
    • Ja pārstādāmajam falenopsim ir saglabājies vecais ziedkāts (protams, bez ziediem), to nenogriez, jo pastāv iespēja, ka uz tā veidosies jauni ziedi – līdztekus jauniem ziedkātiem, kuri attīstīsies no jauna. Bilde
    • Nevajadzētu falenopsi nolaist tik tālu un pārstādīt, kad tam lapas zaudējušas turgoru, jo augam būs grūti atkopties. Veselīgas lapas augam palīdz ātrāk saaudzēt jaunas saknes.

    Pārstādīšana

    1. Saudzīgi, lēni velkot, turot aiz stumbra pamatnes, izņem no poda stādāmo falenopsi. Ar asu, dezinficētu (var izmantot šņabi) nazi izgriez nedzīvās saknes.
    2. Sagatavo substrātam vajadzīgos komponentus. Arī tīru, izmazgātu veco podu – ja vien nav vajadzīgs nedaudz lielāks.
    3. Sajaukto substrātu samitrini.
    4. Nedaudz substrāta ieliec poda apakšā, tad ievieto pa vidu augu. Turi to, lai atlikušās saknes aizpilda poda gaisa telpu – bet lai tās nav piespiestas poda malām un apakšai –, un gar poda malām ber substrātu, viegli piespiežot, tā, lai nesarautu saknes. Stādīšanas gaitā vari podu ar augu vairākas reizes viegli sakratīt, to uzsitot pa cietu virsmu, lai substrāts blīvāk apņemtu saknes. 
    5. Kad falenopsis pārstādīts mitrā substrātā, to nevajadzētu vismaz nedēļu laistīt, lai apžūst griezto sakņu vietas. Auga mēslošanu atsāc tad, kad redzams jauns lapu galiņš, kad attīstās jauns ziedkāts, kad lapas atjauno turgoru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē